Πολιτικό ταμείο κάνουν τα κόμματα μετά την ψήφιση του εργασιακού στη Βουλή με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι αποτελεί ένα βήμα μπροστά και τον υπουργό Εργασίας να υπογραμμίζει ότι αυτό θα φανεί πολύ σύντομα, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση που διαβλέπει ραγδαία πολιτική φθορά για την κυβέρνηση, ενώ στο μεταξύ άρθρων του νόμου πλέον από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ προκαλεί αντιπαραθέσεις με το ΚΚΕ.

Όλα θα φανούν σε δύο μήνες

«Όλα θα φανούν το πολύ σε κανά δύο μήνες και τότε θα καταδειχθεί ότι το νομοσχέδιο αυτό για την προστασία της εργασίας, νόμος πια, είναι ένα βήμα μπροστά» δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον realFm 97,8 επιμένοντας στο βασικό μήνυμα της κυβέρνησης όπως το διατύπωσε και ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου ότι η «χρυσή τομή» ανάμεσα στις εργασιακές σχέσεις και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση και πως «η λύση του 2021 δεν είναι η επιστροφή στο 2009, αλλά η φυγή προς τα μπρος».

«Δεν έχουμε κάποια πατέντα δική μας. Είδαμε τι γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις περισσότερο προηγμένες αλλά και στις χώρες του μεσογειακού νότου, και εφαρμόζουμε και εδώ καλές ευρωπαϊκές πρακτικές και για αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι θα πετύχει κιόλας. Αυτός είναι ο τρόπος που έχω προχωρήσει στην όποια διαδρομή μου» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι «αυτοί που τώρα μας αμφισβητούν για το εργασιακό νομοσχέδιο, είναι αυτοί που μας αμφισβητούσαν και παλαιότερα» αναφερόμενος στην Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, τα περιφερειακά αεροδρόμια και τη ΔΕΗ.

Κολλημένη στα δόγματά της

Παράλληλα ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «η Αριστερά είναι κολλημένη στα δόγματά της, αυτά που έλεγε όταν ήμουν φοιτητής, αυτά επαναλαμβάνει και τώρα. Οδοστρωτήρες, γαλέρες, καταστροφές… Κυριακή κοντή γιορτή, σε μερικές ημέρες θα φανεί». Ενώ επέμεινε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι «η βασική εγγύηση» για τη διασφάλιση του 8ωρου και την πληρωμή των υπερωριών.

Πάντως ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ υπερψήφισαν σχεδόν τα μισά άρθρα. «Καταψήφισαν το άρθρο για το οκτάωρο, δηλαδή δεν έχουν τον Θεό τους! Παρά το ότι καταψήφισαν τέτοιου είδους άρθρα, στο τέλος το μεν ΚΙΝΑΛ υπερψήφισε 70 περίπου από τα 129, ο ΣΥΡΙΖΑ με τις εκπτώσεις ψήφισε 56, αν δεν απατώμαι, και είπε «παρών» σε 17 και άλλα τόσα 50 περίπου τα καταψήφισε. Λένε ότι φέραμε ευρωπαϊκές οδηγίες, βεβαίως φέραμε και πολύ καλά κάναμε και τις ενσωματώσαμε» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Ενισχύει την κοινωνική δυσαρέσκεια και επιταχύνει την πολιτική φθορά της κυβέρνησης

Εντελώς διαφορετική ανάγνωση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος αλλά και η τομεάρχης Οικονομικών και πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

«Το αντεργατικό νομοσχέδιο που ψήφισε χθες η ΝΔ ενισχύει φανερά την κοινωνική δυσαρέσκεια και επιταχύνει ακόμα περισσότερο την πολιτική φθορά της κυβέρνησης», δήλωσε Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5».

«Η κυβέρνηση δεν περίμενε αυτή τη μεγάλη λαϊκή αντίδραση στο νομοσχέδιο», σημείωσε, λέγοντας πως «ήταν χαρακτηριστικές οι σκηνές από το λιμάνι του Πειραιά χθες το πρωί, όταν ο περισσότερος κόσμος στεκόταν αλληλέγγυος στους απεργούς και εμφανιζόταν κατά του κυβερνητικού νομοσχεδίου, σε αντίθεση με αυτό που ήθελαν να δείξουν τα κανάλια».

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση

Με το εργασιακό «ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση» και «η αλαζονεία απέναντι στις αντιδράσεις του κόσμου δεν θα της βγει σε καλό», επισήμανε η Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει αυτόν τον νόμο», σημείωσε, ενώ σχολιάζοντας τη χθεσινή εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή ανέφερε ότι «έδειχνε έναν άνθρωπο φοβερά εκνευρισμένο και αλαζονικό, που έχει πιεστεί από τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και την κοινοβουλευτική απομόνωση».

«Με το νομοθέτημά της για τα εργασιακά, η κυβέρνηση πέταξε το γάντι στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, στους εργαζόμενους και στους ανέργους», τόνισε, προσθέτοντας ότι η ΝΔ «νομιμοποιεί την ανωμαλία στις εργασιακές σχέσεις».

«Η κυβέρνηση νομοθέτησε ότι, με ατομική σύμβαση, η επιπλέον εργασία 2 ωρών δεν θα αμείβεται, αλλά θα αντικαθίσταται κάποια στιγμή με ρεπό. Αυτό είναι σαφής μείωση μισθού. Με την εξόντωση των εργαζομένων, μέσα από τα 10ωρα και τις απλήρωτες υπερωρίες, φράζει και τη δυνατότητα για νέες προσλήψεις», υπογράμμισε η κα Αχτσιόγλου.

«Με τις ψήφους της ΝΔ χθες, τα απλήρωτα 10ωρα και η εργοδοτική αυθαιρεσία έγιναν νόμος του κράτους», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Η ΝΔ δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο

«O συγκεκριμένος νόμος είναι απαράδεκτος και έχει ρυθμίσεις που μετατρέπουν την αγορά εργασίας σε ζούγκλα. Παράλληλα, αυτό που καταλάβαμε όλοι τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι υπάρχουν νέες πολιτικές διαχωριστικές γραμμές» τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης μιλώντας στον Alpha 9,89.

Ο πρωθυπουργός, επεσήμανε ο κ. Χρηστίδης, «επέλεξε να επιτεθεί στη Φώφη Γεννηματά γιατί δεν είχε να απαντήσει επί της ουσίας. Ο κ. Μητσοτάκης ενοχλείται από την αντιπολίτευση που του κάνουμε γιατί είναι ουσιαστική, συγκεκριμένη και δεν έχει τι να απαντήσει. Για τη ΝΔ πάντως είναι σαφές, ότι είναι η ίδια προβληματική ΝΔ, που δείχνει το πρόσωπό της, όποτε αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας».

Παρακαταθήκη

Το ΚΚΕ καλεί σε αγώνα στους χώρους εργασίας για να «μείνει στα χαρτιά» ο νόμος Χατζηδάκη και σημείωνει ότι αποτελούν παρακαταθήκη για τη συνέχεια οι αγώνες ενάντια στο νομοσχέδιο ενώ «χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους, που συμμετείχαν στις απεργίες και τις άλλες κινητοποιήσεις κι έδωσαν παλικαρίσια τη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο-τερατούργημα της κυβέρνησης της ΝΔ»

«Το νομοσχέδιο μπορεί να ψηφίστηκε απ’ την κυβερνητική πλειοψηφία, όμως είναι ήδη καταδικασμένο και «απονομιμοποιημένο» στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων. Η προσπάθεια εξωραϊσμού του νομοσχεδίου, «ότι δήθεν έχει και θετικά στοιχεία», έχει κοντά ποδάρια. Σύντομα θ’ αποδειχθεί ότι ακόμη κι αυτά τα δήθεν «θετικά» σημεία, είτε αποτελούν διακηρύξεις χωρίς αντίκρυσμα, που ακυρώνονται από τις άλλες εκτρωματικές διατάξεις του νομοσχεδίου, είτε υποκρύπτουν τη δρομολόγηση νέων αντεργατικών μέτρων» αναφέρει το ΚΚΕ.

Πέμπτη φάλαγγα

Παράλληλα επιτίθεται σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ότι «σ’ αυτήν την προσπάθεια εξωραϊσμού η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε συμμάχους τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, που ψήφισαν πλήθος άρθρων, όπως πχ. είναι οι οδηγίες της ΕΕ και η ψηφιακή κάρτα, η οποία αποτελεί εργαλείο καταγραφής, αλλά και έντασης της εκμετάλλευσης. Η εργατική τάξη πρέπει να γυρίσει την πλάτη σ’ όλες αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για το αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία».

Ταυτόχρονα το ΚΚΕ επιτίθεται στην ηγεσία της ΓΣΕΕ αλλά και συνολικότερα στον «εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό» σημείωνοντας ότι «αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά «πέμπτη φάλαγγα» της κυβέρνησης για την υπονόμευση του αγώνα των εργαζομένων».