Αρχηγός με «Α» κεφαλαίο: ο Σίμον Κιάερ ήταν ο ήρωας της χθεσινής βραδιάς καθώς έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να σωθεί ο συμπαίκτης του, Κρίστιαν Έρικσεν, που κατέρρευσε προκαλώντας «παγωμάρα» σε όλο τον πλανήτη.

Ήταν αυτός που δεν επέτρεψε να γυρίσει η γλώσσα του Έρικσεν, κρατώντας ανοιχτή την αναπνευστική του οδό, τον γύρισε σε θέση ανάτασης, ενώ ήταν αυτός που έκανε τις πρώτες μαλάξεις μέχρι να έρθουν οι γιατροί και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Κατόπιν, ανέλαβαν οι γιατροί και με καίρια παρέμβαση έσωσαν τη ζωή του ποδοσφαιριστή.

Στη συνέχεια, ο Κιάερ παραίνεσε τους δακρυσμένους συμπαίκτες του να σχηματίσουν ένα ανθρώπινο τείχος γύρω από τον Έρικσεν, έτσι ώστε να προστατέψουν την ιδιωτικότητά του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Τέλος, μαζί με τον τερματοφύλακα της ομάδας, ήταν αυτός που συγκράτησε τη γυναίκα του Έρικσεν, η οποία ούσα σε κατάσταση σοκ, κατέβηκε από τις κερκίδες και θέλει να πλησιάσει το σημείο, όπου είχε καταρρεύσει ο σύζυγος της.

«Αν ξέρετε την ομάδα της Δανίας, δεν είναι απλά συμπαίκτες άνθρωποι σαν τον Σιμον Κιάερ ή τον Κάσπερ Σμάιχελ. Είναι φίλοι και στάθηκαν στον Έρικσεν τη στιγμή που τον είχαν ανάγκη. Έδειξαν ήθος όταν παρηγόρησαν τη σύντροφο του Κρίστιαν, η οποία ήταν σοκαρισμένη. Οι παίκτες αυτοί είναι άνθρωποι σαν κι εμάς», ανέφερε ο Χένρι Ουίντερ, επικεφαλής για το ποδόσφαιρο στο αθλητικό τμήμα των Times.

Οι γιατροί – «Κάναμε αυτό που χρειάστηκε»

Για τα δραματικά λεπτά που ο Κρίστιαν Έρικσεν βρισκόταν πεσμένος στον αγωνιστικό χώρο χωρίς να αναπνέει μίλησε ο γιατρός των Δανών, Μόρτεν Μπόεσεν.

«Όταν τον πλησίασα, είδα πως είχε αναπνοή αλλά ξαφνικά όλα άλλαξαν μέσα σε δευτερόλεπτα. Αμέσως ξεκινήσαμε τις πρώτες βοήθειες, όσον αφορά πρόβλημα με την καρδιά κάτι που ήταν η άμεση διάγνωση.

Ήταν πολύ γρήγορη η αντίδραση από τον γιατρό του γηπέδου και τους υπόλοιπους που ήταν εκεί. Καταφέραμε να τον φέρουμε πίσω. Μου μίλησε πριν φύγει από το γήπεδο για το νοσοκομείο», δήλωσε ο γιατρός της Δανίας.

Οι οπαδοί

Οι οπαδοί που ήταν στο γήπεδο – κυρίως Δανοί και Φινλανδοί – έδειξαν χαρακτήρα: παρακολούθησαν σοκαρισμένοι, αλλά σιωπηλοί και με σεβασμό τα δραματικά τεκταινόμενα. Περίμεναν επίσης αρκετή ώρα στο γήπεδο για να ακούσουν νέα για την υγεία του Έρικσεν.

Ακολούθησαν συγκινητικές εικόνες εντός του γηπέδου με τους Φινλανδούς οπαδούς να δίνουν κουράγιο στους Δανούς, φωνάζοντας «Κρίστιαν» και με τους δεύτερους να απαντάνε «Έρικσεν». Στο τέλος, όλοι μαζί ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.


Όταν διαδόθηκαν τα καλά νέα, οι fans ξέσπασαν σε κλάματα χαράς αυτή τη φορά. Όταν οι παίκτες των δύο ομάδων επέστρεψαν στο γήπεδο για να συνεχίσουν τον αγώνα μετά από δύο ώρες, όλοι σηκώθηκαν όρθιοι να τους χειροκροτήσουν.

Ο διαιτητής

Ο βρετανικός Τύπος δίνει εύσημα στον – επίσης Βρετανό – διαιτητή Άντονι Τέιλορ, ο οποίος σταμάτησε αμέσως τον αγώνα όταν είδε τον Έρικσεν να καταρρέει και φώναξε τους γιατρούς.

Στη συνέχεια, με δική του παραίνεση είπε στους παίκτες να πάνε στα αποδυτήρια όταν φάνηκε ότι θα υπήρχε διακοπή στον αγώνα.