Το Κρεμλίνο σηματοδότησε σήμερα την έναρξη ενός νέου κύκλου συνομιλιών για το πετρέλαιο με την Σαουδική Αραβία, τη στιγμή που οι χώρες παραγωγοί της ομάδας ΟΠΕΚ+ συναντώνται για να συζητήσουν τις μειωμένες προοπτικές της ζήτησης σε πετρέλαιο υπό το φως της συνεχιζόμενης αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων κοροναϊού.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στις συχνές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν Σαούντ, είπε ότι οι συνομιλίες αυτές αφορούσαν την συνεργασία των δύο χωρών στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και όχι κάποιες διαφωνίες.

«Δεν πρόκειται για διαφωνίες, αλλά για τη συνεργασία δύο χωρών, των δύο μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου, εκείνων των χωρών, οι από κοινού ενέργειες των οποίων είναι σε θέση να ασκήσουν σταθεροποιητική επιρροή στις αγορές υδρογονανθράκων», δήλωσε ο Πεσκόφ. Επισημαίνοντας πως «οι αγορές είναι ευμετάβλητες» και αναφερόμενος στις δύο τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, κατά την διάρκεια των οποίων σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου αντηλλάγησαν απόψεις για την πορεία της εφαρμογής των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο του σχήματος ΟΠΕΚ+, ο Πεσκόφ είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια αρκετά ενεργό φάση συνεργασίας, ανταλλαγής απόψεων και αυτό απαιτεί τακτικές επαφές».

Ο Πεσκόφ δεν απάντησε στο ερώτημα αν ο Πούτιν συζήτησε με τον πρίγκιπα διάδοχο μια ενδεχόμενη αναθεώρηση της συμφωνίας στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί τίποτα να προσθέσει στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου για το περιεχόμενο των μεταξύ τους συνομιλιών.

Η ομάδα πετρελαιοπαραγωγών κρατών ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει την εξασθένηση των προοπτικών για τη ζήτηση του ‘μαύρου χρυσού’ υπό το φως της ανόδου των κρουσμάτων κορονοϊού καθώς και της αυξανόμενης παραγωγής από τη Λιβύη, ωστόσο δεν αναμένεται να προτείνει άμεσες ενέργειες, σύμφωνα με πηγές από τον ΟΠΕΚ+.

Ωστόσο όπως αναφέρουν στο Reuters πηγές μέσα από τον ΟΠΕΚ+, είναι απίθανο η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης να προτείνει άμεση δράση. Η συμμαχία έχει μειώσει την ημερήσια παραγωγή από τον Ιανουάριο του 2017, στις προσπάθειες εξισορρόπησης της αγοράς, στήριξης των τιμών και μείωση των αποθεμάτων.

Επί του παρόντος οι ημερήσιες περικοπές ανέρχονται στα 7,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd), από 9,7 εκατ. bpd προηγουμένως, ενώ από τον Ιανουάριο έχει αποφασισθεί οι περικοπές να μειωθούν περαιτέρω κατά 2,2 εκατ. bpd.

Οι αναλυτές στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan, εκτιμούν ότι μια πτωτική προοπτική της ζήτησης θα μπορούσε να ωθήσει τον ΟΠΕΚ+ να καθυστερήσει οποιαδήποτε χαλάρωση των περικοπών. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία ωστόσο έχουν δηλώσει ότι θα αυξήσουν την παραγωγή τους όπως έχει προγραμματιστεί.

«Η ζήτηση εξακολουθεί να παρουσιάζεται αναιμική», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχαμάντ Μπαρκίντο την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters