Το εξηγούμε προκαταβολικά, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Οι τιμές στο «χρηματιστήριο» του ποδοσφαίρου είναι πάντα σχετικές. Και ειδικά εκείνες που προκύπτουν στη γνωστή γερμανική ιστοσελίδα transfermarkt.com. Παρά ταύτα: Σε ολόκληρη την Ευρώπη γίνονται με έναν τρόπο αποδεκτές. Οχι για να μπορεί να λειτουργεί το μεταγραφικό «πάρε-δώσε» αλλά κυρίως για να μπορούν να προκύπτουν «συγκρίσεις».

Τώρα λοιπόν που έκλεισε το μεταγραφικό παράθυρο, το χρονικό σημείο είναι ιδανικό. Και μιας και παραδοσιακά σε αυτό είναι πρωταγωνιστής εδώ στα μέρη μας ο Ολυμπιακός, καλό θα ήταν να σημειώσουμε κάτι ιδιαίτερο. Πως οι Πειραιώτες μέσα σε ένα παράξενο καλοκαίρι, κατάφεραν να σχηματίσουν ένα ρόστερ των 100 εκατ. ευρώ! Για την ακρίβεια 97,88. Αριθμός αν όχι ενδεικτικός, σίγουρα εξωφρενικός για τα ελληνικά δεδομένα.

Μαντί, εσύ σούπερ σταρ

Ναι, στα 100 εκατ. ευρώ αποτιμούν οι Γερμανοί το ρόστερ που έχει στα χέρια του ο Πέδρο Μαρτίνς μετά τις τελευταίες προσθήκες (Ρούμπεν Βινάγκρε, Μπρούμα). Και αν σκεφτεί κανείς ότι πέρσι τέτοια εποχή το αντίστοιχο ποσό ήταν περίπου στα 80 εκατ. ευρώ καταλαβαίνει αυτομάτως δύο πράγματα. Πως οι ποδοσφαιριστές που προστέθηκαν στο ρόστερ έχουν προκαταβολικά σημαντική χρηματιστηριακή αξία. Και πως εκείνοι που παρέμειναν σε αυτό ανέβασαν τις μετοχές τους. Ο Μαντί Καμαρά είναι το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα: Αποτιμάται πλέον στα 12 εκατ. ευρώ η αξία του. Ο Ολυμπιακός δεν θα συζητούσε σε αυτό το ποσό τη μεταγραφή του φυσικά. Αλλά και πάλι το γεγονός ότι το transfermarkt αναφέρει πως στο ελληνικό πρωτάθλημα υπάρχει ένας μέσος 23 ετών με τέτοια αξία, λέει πολλά. Η αξία του Καμαρά με βάση το συγκεκριμένο ανταλλακτήριο ξεπερνά από μόνη της, συνολικά όλη την αξία των ρόστερ της μισής Σούπερ Λιγκ: Του Ατρόμητου (11,1 εκατ. ευρώ), του ΟΦΗ (10,6 εκατ. ευρώ), του Αστέρα Τρίπολης (9,23 εκατ. ευρώ), του Παναιτωλικού (8,3 εκατ. ευρώ), του Βόλου (7,4 εκατ. ευρώ), της Λαμίας (6,68 εκατ. ευρώ), της Λάρισας (6,63 εκατ. ευρώ), του Απόλλωνα (6,3 εκατ. ευρώ), του ΠΑΣ (5,53 εκατ. ευρώ).

Οι οκτώ στους δέκα

Την ίδια στιγμή μέσω της συγκεκριμένης «σύγκρισης» αντιλαμβάνεσαι και τη διαφορά υπεροχής του Ολυμπιακού σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές του στις εγχώριες διοργανώσεις. Το ρόστερ του – δεύτερου πέρσι – ΠΑΟΚ αποτιμάται στα 59,3 εκατ. ευρώ και εκείνο της -τρίτης πέρσι – ΑΕΚ μόλις στα 36,2 εκατ. ευρώ. Οι Ερυθρόλευκοι στη λίστα με τους πιο «ακριβούς» παίκτες της Σούπερ Λιγκ έχουν δικά τους παιδιά στις οκτώ από τις πρώτες δέκα θέσεις της κατάταξης. Πρόκειται για τους: Μαντί Καμαρά (12 εκατ. ευρώ), Ρούμπεν Βινάγκρε (9 εκατ. ευρώ), Κώστα Φορτούνη (8 εκατ. ευρώ), Ρούμπεν Σεμέδο (7 εκατ. ευρώ), Μπρούμα (6,5 εκατ. ευρώ), Ζοσέ Σα (6 εκατ. ευρώ), Γιαν Εμβιλά (6 εκατ. ευρώ) και Παπ Αμπού Σισέ (5 εκατ. ευρώ). Οι άλλες δύο θέσεις αφορούν σε παίκτες του ΠΑΟΚ: Ο Μούσα Ουαγκέ (6,7 εκατ. ευρώ) και ο Λέο Ζαμπά (5 εκατ. ευρώ).

Χαφ 35,83 εκατ. ευρώ

Η μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού είναι η πιο «ακριβή» γραμμή του ελληνικού ποδοσφαίρου: Κοστολογείται στα 35, 83 εκατ ευρώ. Σχεδόν όσο ολόκληρο το ρόστερ της ΑΕΚ. Και παραπάνω από ολόκληρο τον Παναθηναϊκό (23,08 εκατ. ευρώ), τον Αρη (15,08 εκατ. ευρώ) και τις υπόλοιπες εννέα ομάδες της Σούπερ Λιγκ. Με αυτό το ρόστερ ρίχνονται στη «φωτιά» τριών διαφορετικών διοργανώσεων οι Ερυθρόλευκοι. Το ίδιο που τα χρηματιστήρια δεν μπορούν να αποτιμήσουν σωστά την εμπειρία και την ποιότητα ποδοσφαιριστών όπως ο Ραφίνια, ο Βαλμπουενά, ο Ελ Αραμπί κ.λπ. Μια ομάδα πλήρης σε όλες τις θέσεις.