«Η ΔΕΗ είναι μια εταιρεία με σπουδαία ιστορία και συναρπαστικό μέλλον», ανάφερε χαρακτηριστικά σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, παρουσιάζοντας το νέο σήμα της επιχείρησης, το οποίο αποτυπώνει την «πράσινη» στροφή της εταιρείας προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την ψηφιακή εποχή.

Παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο κ. Στάσσης περιέγραψε τον σχεδιασμό της ΔΕΗ για το μέλλον και τις προσπάθειες εξυγίανσης της επιχείρησης τους τελευταίους 14 μήνες.

Στις αρχές του 2019 ο ορκωτός ελεγκτής είχε προειδοποιήσει για πρόβλημα βιωσιμότητας της εταιρείας. «Σήμερα εξυγιαίνεται. Περπατά γερά στα πόδια της. Το πρώτο εξάμηνο του 2019 είχε ζημίες 318,4 εκατ. ευρω Το πρώτο εξάμηνο του 2020 είχε προ φόρων κέρδη 51,2 εκατ ευρώ, Το πρώτο εξάμηνο του 2019 η μετοχή είχε απαξιωθεί σήμερα η τιμή της έχει σχεδόν τριπλασιαστεί και η κεφαλοποίησή της έχει ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ, με πολλούς επενδυτές να τοποθετούνται στη μετοχή της εταιρείας», ανέφερε.

Όπως τόνισε, «βάζουμε τη ΔΕΗ στις ράγες του ενεργειακού μετασχηματισμού, με ενίσχυση της παραγωγής πράσινης ενέργειας». Η μετάβαση στη νέα εποχή θα γίνει ομαλά και θα συνοδευθεί με ένα σχέδιο για τις λιγνιτικές περιοχές. «Ήδη οι μονάδες 1 και 2 στο Αμύνταιο έκλεισαν και επιταχύνουμε το πρόγραμμα απολιγνιτοοίησης επισπεύδοντας το κλείσιμο της μονάδας Μεγαλόπολη 3. Η απολιγνιτοποίση δεν ξεκίνησε σήμερα, αλλά πριν από μια δεκαετία, Το 2017 η παραγωγή της ΔΕΗ από λιγνίτη ήταν 31 τεραβατώρες και 10 τεραβατώρες το 2019. Ήδη το 2020 η λιγνιτική παραγωγή εκτιμάται ότι θα κλείσει στις 5,5 τεραβατώρες, ενέργεια που αντιστοιχεί μόλις στο 10% της κατανάλωσης της χώρας. Στόχος είναι το μερίδιο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ από 2% σήμερα να φτάσει κοντά στο 20% το 2024. Γι΄ αυτό προχωρούμε σε μεγάλες επενδυτικές συνεργασίες ώστε από ουραγός να γίνουμε κινητήρια δύναμη της πράσινης ενέργειας στη χώρα μας. Στόχος να ξεπεράσουμε το 1 γιγαβάτ έως το 2023», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «δεξαμενή» θα αποτελέσουν τα 6 γιγαβάτ έργων ΑΠΕ που σήμερα βρίσκονται σε διάφορα αδειοδοτικά στάδια.

Ο κ. Στάσσης παρουσίασε και επιπλέον μέτρα ανακούφισης για τους πελάτες που βλέπουν τα εισοδήματά τους να συμπιέζεται λόγω της πανδημίας. «Προσφέρουμε από 1 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου δωρεάν πάγιο για όλους και επιπλέον έκπτωση 8% στους ευάλωτους πελάτες. Επίσης, έκπτωση 8% σε οικιακούς πελάτες και επιχειρήσεις με καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες. Διπλασιάζεται επίσης η έκπτωση όσων λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό. E bill», σημείωσε ο ίδιος.

Ψηφιοποίηση και δίκτυα

Παράλληλα, η εταιρεία προχωρά με την ψηφιοποίηση και βελτιστοποίηση της λειτουργικής αποδοτικότητας σε όλες τις δραστηριότητές της, βάζοντας τον πελάτη στο επίκεντρο με νέα προϊόντα και ανταγωνιστικά τιμολόγια όπως και με την είσοδό της στην ηλεκτροκίνηση. «Προχωράμε στην εγκατάσταση 1.000 σταθμών φόρτισης άμεσα και 10.000 μεσοπρόθεσμα. Τα νέα οχήματα της επιχείρησης θα είναι μόνο ηλεκτροκίνητα», τόνισε.

Όπως υπογράμμισε η αναβάθμιση δικτύου θα δώσει τη δυνατότητα για νέες ψηφιακές και έξυπνες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η διαδικασία εκσυγχρονισμού της εμπορικής πολιτικής μέσω της εισαγωγής νέων προϊόντων και νέων ψηφιακών υπηρεσιών. «Αναβαθμίσαμε το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών, διευρύναμε το ωράριο λειτουργίας του καθώς και των κεντρικών καταστημάτων, εξυπηρετούμε πελάτες μέσω facebook και μέσω της ιστοσελίδας κλπ.», σημείωσε αναφέροντας ότι έως το τέλος του έτους θα καλυφθούν κι άλλες ανάγκες πελατών. Πλέον η τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πελατών θα γίνεται δωρεάν σε ένα νέο νούμερο, στο 800.900.1000. Επίσης, από σήμερα 24 καταστήματα σε όλη τη χώρα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο έως τις 8 το βράδυ ενώ σε 74 καταστήματα η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει με ραντεβού χωρίς αναμονή.

Μιλώντας στην εκδήλωση της ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην πορεία που έχει διαγράψει η εταιρεία τους τελευταίους μήνες αλλά και στη μεταλιγνιτική εποχή τονίζοντας ότι, μετατρέπεται από μια δυσκίνητη εταιρεία με χρέη, ζημιές, αγκυλώσεις, κίνδυνο βιωσιμότητας σε μια σύγχρονη ενεργειακή δύναμη. Επίσης, σημείωσε ότι, η μεταλιγνιτική εποχή σύντομα θα στηριχθεί με ένα σύγχρονο πλαίσιο για κατασκευή μονάδων αποθήκευσης ενέργειας και για υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής: «οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης μιλούν θετικά για τα όσα γίνονται και η αγορά δείχνει την εμπιστοσύνη της, επενδύοντας στην εταιρία. Η αξία της μετοχής τετραπλασιάστηκε ,συγκριτικά με τα χαμηλά της άνοιξης 2019. Οι επενδύσεις στον ΔΕΔΔΗΕ, σε υποδομές και δίκτυα αυξάνονται. Η ΔΕΗ είναι πλέον συνολικά πιο ανταγωνιστική διότι έχει ως εφόδιο το νόμο 4643/2019 που ψηφίσαμε, ο οποίος καταργεί τη μονιμότητα στους νεοεισερχόμενους, εισάγει ευελιξία στις προμήθειες, βοηθά στην προσέλκυση ικανών στελεχών από την αγορά».