Η ξέφρενη πορεία των καθημερινών λοιμώξεων κορωνοϊού στην Ινδία των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων κατέστησε την ασιατική χώρα δεύτερη στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων. Με 4,2 εκατομμύρια κρούσματα έναντι 6,2 εκατ. που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία πέρασε ακόμη και τη Βραζιλία, που κατέχει την τρίτη θέση με 4,1 εκατ. Στην Ασία η χώρα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά σε θανάτους με πάνω από 71.000 ανθρώπους να έχουν πεθάνει από COVID-19. Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία όπου ο αριθμός των νέων μολύνσεων έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, η τάση στην Ινδία είναι αυξητική. Κάθε μέρα καταγράφονται περί τις 80.000 νέες μολύνσεις.

Το σκληρό lockdown

Ο Τζέιπρακας Μουλίελ, κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας, προβλέπει ότι οι καθημερινές νέες λοιμώξεις ενδέχεται να διπλασιαστούν τον επόμενο μήνα προτού αρχίσουν να υποχωρούν και μιλώντας στην «Washington Post» επικρίνει την κυβέρνηση για την εφαρμογή ενός σκληρού lockdown, χαρακτηρίζοντάς το ως μια «σπατάλη» που έβλαψε την οικονομία και τη ζωή των ανθρώπων. Το λουκέτο «ήταν ένα κακόγουστο αστείο που παίχτηκε στις πλάτες των φτωχών στο όνομα της COVID» δήλωσε.

Ο κορωνοϊός χτύπησε τα όνειρα εκατομμυρίων ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους με το κλείσιμο της οικονομίας. Ενα αίσθημα κενού σέρνεται παντού: στους σιωπηλούς δρόμους της βιομηχανικής ζώνης του Σουράτ και στις μονάδες κλωστοϋφαντουργίας που τώρα παράγουν περίπου το ένα δέκατο των υφασμάτων που έβγαζαν κάποτε, στα αδύναμα πρόσωπα των οικογενειών που στερούνται βασικά είδη τροφής γιατί δεν τα βγάζουν πέρα, στα άδεια κουρεία ή στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας καθώς κανείς δεν μπορεί να διαθέσει τις πενιχρές του αποταμιεύσεις για πολυτέλειες.

Οχι πολύ καιρό πριν, το μέλλον της Ινδίας ήταν εντελώς διαφορετικό. Εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ωθηθεί πάνω από το όριο της φτώχειας, δημιουργώντας μια δυναμική μεσαία τάξη των 300 εκατομμυρίων ανθρώπων, η οικονομία ανθούσε, σύγχρονες πόλεις οικοδομούνταν και η χώρα κατάφερε να μεταμορφωθεί σε μια περιφερειακή και οικονομική υπερδύναμη που θα μπορούσε κάποια μέρα να ανταγωνιστεί την Κίνα. Ηταν το μεγαλύτερο success story της Ασίας. Ενα σύγχρονο θαύμα που ερχόταν να επιβληθεί στην παγκόσμια σκηνή ως δύναμη σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ασία. Ενας κομβικός εταίρος στο λόμπι των G20 και μια από τις πέντε αναδυόμενες χώρες του κόσμου (BRICS).

ΙΝΔΙΑ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΕΚΛΟΓΕ Σ- ΝΑΡΕΝΤΡΑ ΜΟΝΤΙ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - NARENDRA MODI

Οι ευθύνες του Μόντι

Η εικόνα αυτή έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια. Η οικονομία νοσεί βαθιά και έχει συρρικνωθεί γρηγορότερα από οποιασδήποτε άλλης μεγάλης χώρας. Οι μεταρρυθμίσεις και οι θέσεις εργασίας που είχε υποσχεθεί πριν από μερικά χρόνια ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δεν ήρθαν ποτέ. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μέχρι και 200 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη φτώχεια. Ο κορωνοϊός ήρθε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα, εξαιτίας της ζημιάς που προκλήθηκε από το κλείδωμα που επέβαλε η κυβέρνηση στην οικονομία.

Πολλές γειτονιές στην πρωτεύουσα του Νέου Δελχί όπου ζούσαν χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι και στις οποίες πριν από λίγα χρόνια ήταν δύσκολο να βρει κάποιος μέρος για ενοικίαση, σήμερα είναι ερημικές. Τρίμηνο ανά τρίμηνο, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ινδίας μειώθηκε από το 8% που ήταν το 2016 στο 4% προτού ενσκήψει η πανδημία.

Χάνει έδαφος

Μολονότι η Ινδία έχει πολλά δυνατά σημεία, όπως ένα νεαρό εργατικό δυναμικό και χιλιάδες «τεχνολογικές ευφυΐες» και για πολλούς αναλυτές αντιπροσωπεύει μια πιθανή εναλλακτική έναντι της Κίνας σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες και μεγάλο μέρος του κόσμου απομακρύνονται από το Πεκίνο, το εκτόπισμά της μειώνεται. Το περασμένο τρίμηνο η οικονομία της Ινδίας συρρικνώθηκε κατά 24%, την ώρα που η Κίνα – κόντρα σε όλες τις προβλέψεις – σήκωσε και πάλι κεφάλι μετά την πανδημία.

Δυσοίωνες προβλέψεις

«Αυτή είναι πιθανώς η χειρότερη κατάσταση στην Ινδία από την εποχή της ανεξαρτησίας της» αναφέρει στους «New York Times» η Τζαγιάτι Γκος, οικονομολόγος ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru στο Νέο Δελχί. «Οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα. Οι επενδυτές δεν πρόκειται να επενδύσουν εάν δεν υπάρχει αγορά και τα κόστη έχουν αυξηθεί για την πλειονότητα της παραγωγής». Στη φωτογραφία, Ινδοί φορώντας προστατευτικές μάσκες μετέχουν σε ινδουιστική τελετή.

Η Κίνα ανακάμπτει με εντυπωσιακούς ρυθμούς

Τα σενάρια στην αρχή του 2020 αναφορικά με τις κινεζικές εξαγωγές ήταν δραματικά, τόσο εξαιτίας της απόφασης του αμερικανού προέδρου Τραμπ να επιβάλει υψηλούς δασμούς στην Κίνα όσο και λόγω των αλλεπάλληλων χτυπημάτων που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.

Τον προηγούμενο μήνα η Κίνα, που ήταν η πρώτη χώρα που χτυπήθηκε από την πανδημία, κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα σχεδόν 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας κάθε εκτίμηση. Οι αυξημένες εξαγωγές δείχνουν σαφώς ότι ο ασιατικός γίγαντας ανακάμπτει με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 18 μηνών.

«Ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια περίοδο αναταραχών και μετασχηματισμών» δήλωσε ενώπιον ενός ακροατηρίου επιφανών κινέζων οικονομολόγων στην έδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος στα τέλη του προηγούμενου μήνα ο κινέζος πρόεδρος, χωρίς να παραλείψει να υπογραμμίσει το εχθρικό εξωτερικό περιβάλλον σε μια σαφή αναφορά στην επιθετική αμερικανική πολιτική έναντι της χώρας του. Ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε την ανάγκη η χώρα να αναδιαμορφώσει την οικονομία της, η οποία θα πρέπει όπως είπε να είναι περισσότερο αυτοσυντηρούμενη μέσα σε έναν μετα-πανδημικό κόσμο αβεβαιότητας και εξασθενημένης ζήτησης.

Την ίδια ώρα ο Τραμπ επανέρχεται στη ρητορική του σινο-αμερικανικού οικονομικού πολέμου υποσχόμενος – δύο μήνες πριν από τις εκλογές – ακόμη μεγαλύτερη σκλήρυνση της πολιτικής του σε ό,τι αφορά το εμπόριο με τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο και απειλεί να μπλοκάρει όσες επιχειρήσεις μεταφέρουν θέσεις εργασίας στην Κίνα.