Σε νέες προκλητικές δηλώσεις, στον πνεύμα όλων των προηγούμενων, προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Λίγο μετά την έναρξη του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και επιθεωρώντας δυνάμεις του Ναυτικού, ο τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε το γνωστό αφήγημα περί ελληνικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, κλιμακώνοντας την ένταση.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ακάρ διεμήνυσε πως «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στις θάλασσές μας από τώρα και στο εξής θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, και είμαστε σε θέση να το πράξουμε».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα τουρκικά πλοία που το συνοδεύουν, ενώ βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο τούρκος υπουργός Άμυνας σημείωσε πως «οποιαδήποτε παρέμβαση στα πλοία μας δεν θα παραμείνει αναπάντητη».

«Είμαστε αποφασισμένοι»

Μάλιστα, στο ίδιο ύφος, συνέχισε λέγοντας πως «θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι είμαστε πολύ αποφασισμένοι για αυτό το ζήτημα».

Παράλληλα, ο Ακάρ αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση του Εμανουέλ Μακρόν που ζήτησε τον τερματισμό των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η ανακοίνωση ενός συμμάχου, που δεν σχετίζεται με την περιοχή, ότι θα ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ασυμβίβαστη με το πνεύμα της συμμαχίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εμπρηστικές δηλώσεις και από Ερντογάν

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις, στον πνεύμα όλων των προηγούμενων ημερών, προχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν θα αφήσουμε χωρίς απάντηση την παραμικρή επίθεση σε πολιτικά πλοία μας. Δημιουργήθηκε μια τέτοια κατάσταση και το ‘Kemal Reic’ έδωσε απάντηση. Αν συνεχίσουν, θα λάβουν ακόμη πιο ισχυρή απάντηση», δήλωσε στον ίδιο προκλητικό τόνο ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στο επεισόδιο που φέρεται να έλαβε χώρα χθες μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» και της τουρκικής «Kemal Reis».

Την ίδια στιγμή που ισχυρίζεται ότι επιθυμεί διάλογο για αποκλιμάκωση και διευθέτηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όργιο τουρκικής προπαγάνδας

Ο τούρκος πρόεδρος ρίχνει εκ νέου λάδι στη φωτιά, με την τουρκική μονταζιέρα να εργάζεται πυρετωδώς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από την Αγία Σοφία, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως «η τουρκική φρεγάτα TCG Kemalreis απέτρεψε μια μικρή αψιμαχία, καθώς το ελληνικό ναυτικό προσπάθησε να παρενοχλήσει το σεισμικό σκάφος μας, Oruc Reis. Τώρα, όμως έχουν υποχωρήσει στο λιμάνι τους».

«Το  Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες μέχρι 23 Αυγούστου. Με τη Μέρκελ μιλήσαμε και μου ζήτησε να ρίξουμε τους τόνους. Συμφωνήσαμε να δείξουμε καλή διάθεση. Ελπίζω να συμφώνησε το ίδιο και με τον Μητσοτάκη, με τον οποίο μίλησε» συμπλήρωσε.

Παρόμοια δήλωση έκανε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας πως «δεν θέλουμε ένταση, όμως η Ελλάδα πρέπει να συμπεριφερθεί με κοινή λογική».

Ενώ προσέθεσε: «Μην κάνει όπως έκανε πριν δυο μέρες και επιχείρησε να παρενοχλήσει το Orus Reis. Θα πάρει την κατάλληλη απάντηση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τις χώρες της Μεσογείου.

Τέλος, είπε πως η Ελλάδα «με νταηλίκια δε μπορεί να φτάσει πουθενά».

Στο αρχηγείο του τουρκικού στόλου ο Ακάρ

Το αρχηγείο του τουρκικού στόλου επισκέφθηκε την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργών Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τους αρχηγούς των υπολοίπων ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας.

Εκεί, φέρεται να επικοινωνεί με τον στόλο που συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος, Ορούτς Ρέις, το οποίο βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, προκειμένου να παρακολουθήσει τις κινήσεις του.

Πρόκειται προφανώς για ένα ακόμη επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» των Τούρκων οι οποίοι απευθύνονται στο εσωτερικό της χώρας η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Επιστολή Τσαβούσογλου σε Μπορέλ

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε επιστολή για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με τις θέσεις της Τουρκίας στους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζοζέπ Μπορέλ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού σημειώνει ότι η επιστολή στάλθηκε πριν από το έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ σήμερα μετά από σχετικό αίτημα της Ελλάδας.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην επιστολή του, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι τα μονομερή βήματα και οι συμμαχίες της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς (όπως αποκαλεί την νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας), απέκλεισαν την Τουρκία, παρά τις εκκλήσεις για συνεργασία και διάλογο της Άγκυρας και της «τδβκ», όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος.

Αναφέρθηκε σε λεγόμενη θαλάσσια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία, κατά τον Τσαβούσογλου παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και του Λιβάνου, και καταδεικνύει την απροθυμία της Ελλάδας να ξεκινήσει έναν έντιμο διάλογο με την Τουρκία. Οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν πρέπει να υποφέρουν περαιτέρω λόγω των «ιδιοτροπιών»,  της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στον ίδιο προκλητικό τόνο.

Ο κ. Τσαβούσογλου κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε άδικη – όπως ανέφερε – απόφαση που θα μπορούσε να ληφθεί εναντίον της Τουρκίας, η οποία έχει αποδείξει τις καλές της προθέσεις μέχρι τώρα πολλές φορές.

Αναφέρεται δε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με ομολόγους του από τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, και με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Παρόμοιες επιστολές στάληκαν επίσης στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τους ΥΠΕΞ των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.