Προϊόν πενταετούς έρευνας σε βιβλιοθήκες Μικρασιατικών Ερευνών αλλά και οικογενειακών βιωμάτων αποτελεί το βιβλίο της Ξένης Μουχίμογλου «Η καθημερινή ζωή στη Σμύρνη των Ελλήνων»

Στις σελίδες του συναντάμε όλο το παρασκήνιο της εντολής των «Σύμμαχοι» στον Ελευθέριο Βενιζέλο για την Απόβαση στη Σμύρνη, πρόχειρα και βιαστικά, χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις, και τις αντιρρήσεις του Ιωάννη Μεταξά που επέμενε ότι «αυτή η επιχείρηση δεν βγαίνει», ξεκινώντας από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την εκδίωξη των Ελλήνων από τα Μικρασιατικά Παράλια -εγκατεστημένων εκεί πριν από 3000 χρόνια.

Πριν από την καταστροφή, γίνεται αναφορά στην ευτυχισμένη Σμύρνη, τότε που όλος ο πλούτος βρισκόταν στα χέρια των Ελλήνων και στις τράπεζες, για να μη χάνουν χρόνο, τις χρυσές λίρες τις μετρούσαν με το ζύγι. Οι περίπατοι στο θρυλικό Quai, οι αριστοκρατικές λέσχες, τα καταστήματα με τα παρισινά μοντέλα. Τα χρυσαφικά έλαμπαν στις βιτρίνες. Τα γλέντια με τα σμυρνέϊκα τραγούδια και τον σμυρνέϊκο μπάλο. Τα χωριά με το ακμαίο εμπόριο και τον πλούτο τους.

Περιγράφονται τα μέγαρα και οι μεγάλες οικογένειες, οι αριστοκρατικές λέσχες, τα μπεζεστένια (κλειστές αγορές), τα γλέντια, τα ήθη και τα έθιμα και κάποιοι τύποι της Σμύρνης όπως οι «νταήδες» -λέξη παρεξηγημένη στις μέρες μας, οι οποίοι υπήρξαν θεματοφύλακες του ελληνισμού και της χριστιανοσύνης. Όλα αυτά, μέχρι τη μέρα που η πρωτεύουσα της Ιωνίας τυλίχτηκε στις φλόγες και οι κάτοικοι έτρεχαν πανικόβλητοι στο λιμάνι για να σωθούν.

Τέλος, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες με το εμπόριο, τις βιοτεχνίες και τις βιομηχανίες που δημιούργησαν. Ελληνικός καινούριος κόσμος μέγας.