Σε ένα καλοκαίρι με ιδιαίτερες συνθήκες και υψηλούς βαθμούς Κελσίου πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα στο κέντρο της Αθήνας δίνουν λύσεις στους φίλους της Τέχνης και του Πολιτισμού. Εκθέσεις για μικρούς και μεγάλους έχουν ανοίξει τις πύλες τους για το κοινό τηρώντας με ασφάλεια όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.  Οι τρείς εκθέσεις που ξεχωρίζουν είναι: «Νίκολα Τέσλα : Ο άνθρωπος που εφηύρε τον 20ο αιώνα», « Η παιδική φαντασία αντίδοτο στην απομόνωση» και τέλος η έκθεση « Σπύρος Παπαλουκάς: Σχέδια και μελέτες από ιδιωτικές συλλογές».

Νίκολα Τέσλα: Ο άνθρωπος που εφηύρε τον 20ο αιώνα

Νέα παράταση παίρνει στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κοτσανά η έκθεση που είναι αφιερωμένη σε μία από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες του περασμένου αιώνα, τον Νίκολα Τέσλα. Πρόκειται για μία έκθεση η οποία  προέρχεται από το Μουσείο Νίκολα Τέσλα στο Βελιγράδι και φιλοξενείται στο  Μουσείο Κοτσανά ενώνοντας με γέφυρα την τεχνολογία δύο κόσμους, τον κόσμο της αρχαιότητας με εκείνον του 20ου αιώνα.

Η ζωή και το έργο του « κυρίαρχου των κεραυνών» ζωντανεύει στον χώρο του μουσείου με εκθέματα που καλούν τον επισκέπτη να γνωρίσει τον μεγάλο εφευρέτη με τον πιο διαδραστικό τρόπο. Ειδικότερα, ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να θαυμάσει αντίγραφα των σημαντικότερων εφευρέσεων του Τέσλα αλλά και να τα βάλει ο ίδιος σε λειτουργία βιώνοντας μία μοναδική εμπειρία.

Μέσα από το βίωμα ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του πατέρα του σύγχρονου ηλεκτρισμού όπως ο επαγωγικός κινητήρας, το περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο, το πρώτο τηλεκατευθυνόμενο αλλά και τον πρόγονο του σημερινού ραδιοφώνου. Ακόμη, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν αναπαραστάσεις των εργοστασίων του Τέσλα, όπως για παράδειγμα το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στους καταρράκτες του Νιαγάρα, αλλά και αντίγραφο σε μικρότερη κλίμακα του ψηλότερου πηνίου Τέσλα.

Παράλληλα, στην έκθεση ξεδιπλώνονται γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του ανθρώπου που μας κληροδότησε το εναλλασσόμενο ρεύμα, την ασύρματη τεχνολογία και το ραδιόφωνο, ενώ στο κέντρο του ενδιαφέροντος μεταφέρονται η ανθρώπινη πλευρά του και οι αξίες οι οποίες πρέσβευε. Πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του παραγκώνισε το προσωπικό συμφέρον, αδιαφόρησε για τα χρήματα και τις διακρίσεις με τον θάνατο μάλιστα να τον βρίσκει πάμφτωχο και μόνο σε ηλικία 86 ετών.

Ο Νίκολα Τέσλα φαίνεται πως ήταν αδιαμφισβήτητα « Ο άνθρωπος από το μέλλον» όχι μόνο επειδή η κληρονομιά που άφησε πίσω άλλαξε μια για πάντα το μέλλον του ηλεκτρισμού και της τεχνολογίας αλλά κι επειδή αντιμετώπιζε την επιστήμη με μία πιο ανθρωποκεντρική ματιά. Ήταν από τους πρώτους που μίλησε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ επέλεγε να ματαιώνει τεχνολογικές εφαρμογές, εάν εκείνος έκρινε πως αυτές επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν με σκοπό να βλάψουν.

Η έκθεση θα συνεχίσει έως τις 14 Ιανουαρίου 2021 να ζωντανεύει στο σήμερα το μέλλον του Τέσλα, όπως ο ίδιος το οραματίστηκε, με την ιστορία της πολυσύνθετης αυτής προσωπικότητας να γράφεται εκ νέου στο Μουσείο Κοτσανά.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο kotsanas.com

Η παιδική φαντασία αντίδοτο στην απομόνωση

 Εκθέματα μικρών καλλιτεχνών που δραστηριοποιήθηκαν κατά την περίοδο της καραντίνας μπορεί να θαυμάσει το κοινό στο πρώτο υπόγειο του Μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι. Τον  χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου κοσμούν 252 έργα παιδιών κι εφήβων , από 2 μέχρι 15 ετών, τα οποία δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της καραντίνας ως απάντηση στην ανοιχτή πρόσκληση  του Μουσείου.

Το Open Call στον ιστότοπο του Ιδρύματος Γουλανδρή είχε απώτερο σκοπό την διέγερση της παιδικής φαντασίας και την υπέρβαση των ορίων που επέβαλλε ο κατ’ οίκον περιορισμός. Οι μικροί φίλοι του Μουσείου με όχημα την ελευθερία, την φαντασία και το ταλέντο τους ανταποκρίθηκαν με τον πιο θερμό τρόπο στο κάλεσμα χαρίζοντας στο κοινό εκθέματα τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αναγνωρισμένα έργα τέχνης.

Οι παιδικές ζωγραφιές της έκθεσης αντλούν την έμπνευσή τους από θεματικές όπως: η καθημερινότητα, ο άνθρωπος, τα ζώα, η φύση, η νύχτα, ο μύθος, το Μουσείο, το αστικό τοπίο, το παιχνίδι αλλά και ο Covid-19. Στην έκθεση οι ζωγραφιές των παιδιών χωρίζονται σε θεματικές ενότητες, ενώ στον τοίχο κάθε ενότητας είναι γραμμένο και ένα απόφθεγμα καλλιτεχνών των οποίων έργα φιλοξενεί στη συλλογή του το Μουσείο , μεταξύ άλλων τα αποφθέγματα ανήκουν στους Βαν Γκογκ, Ροντέν, Πικάσο, κ.α.

« Κάθε παιδί είναι ένας καλλιτέχνης. Το ζήτημα είναι να παραμείνει καλλιτέχνης από τη στιγμή που μεγαλώνει» είπε ο Πάμπλο Πικάσο και πράγματι η έκθεση αυτή καλεί τον επισκέπτη να αναζητήσει το παιδί που έχει μέσα του και να του θυμίσει πως ακόμη και σε περιόδους δυσοίωνων συγκυριών κι απομόνωσης πάντοτε θα υπάρχει μία ακτίνα φωτός κι αισιοδοξίας.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από 1 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

Για Περισσότερες πληροφορίες στο https://goulandris.gr/el/collection/childrens-imagination-as-an-antidote-to-confinement