Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα αυτής της «δύστροπης» εποχής, το ελληνικό καλοκαίρι θα έχει και εφέτος την κλασική μουσική του. Η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα και άλλοι οργανισμοί και μουσικά σύνολα θα παρουσιάσουν ενδιαφέροντα προγράμματα σε ολόκληρη τη χώρα πραγματοποιώντας εμφανίσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ανοικτά θέατρα και αλλού. Αν και ακόμη γίνονται διάφορες αλλαγές και επικρατεί μια αρκετά ρευστή κατάσταση, αυτές είναι μερικές από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που θα απολαύσουμε τις επόμενες εβδομάδες.

Δυναμικό παρών από τη Λυρική

Με δύο γκαλά όπερας κατεβαίνει εφέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο. Το πρώτο θα γίνει την Κυριακή 26 Ιουλίου με τη συμμετοχή του ιταλού τενόρου Ρικάρντο Μάσι, του βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά και της βουλγάρας υψιφώνου Κρασιμίρα Στογιάνοβα. Το δεύτερο θα δοθεί την Τρίτη 28 Ιουλίου, με τη συμμετοχή της υψιφώνου Τσέλιας Κοστέα, του τενόρου Τζόρτζιο Μπερούτζι και του βαρύτονου Αμπρότζο Μαέστρι. Και τις δύο εκδηλώσεις θα διευθύνει ο Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι. Η Λυρική θα εγκαινιάσει στις 18 Ιουλίου και τη σειρά δωρεάν εκδηλώσεων «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» (η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους), με ρεσιτάλ της διάσημης μεσοφώνου Ανίτα Ρατσβελισβίλι στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός, ενώ η βραδιά (που θα μεταδοθεί σε live streaming) είναι αφιερωμένη σε εκείνους που εργάστηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη χώρα μας. Δημοφιλείς άριες του Βέρντι, του Τζορντάνο και του Μασνέ, καθώς και τραγούδια των Βέρντι, Τόστι, Σαμαρά και Χατζηαποστόλου θα παρουσιάσει ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καλαμάτα, στις 9 Αυγούστου. Στο πιάνο θα τον συνοδεύσει η Σοφία Ταμβακοπούλου. Την ίδια περίοδο εννέα διακεκριμένοι μονωδοί της ΕΛΣ θα περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας γκαλά με άριες από όπερες, οπερέτες και καντάτες που αντλούν τη θεματολογία τους από την ελληνική μυθολογία και την ελληνική λογοτεχνία. Οι Βασιλική Καραγιάννη, Χρύσα Μαλιαμάνη, Τσέλια Κοστέα, Αρτεμις Μπόγρη, Μαρισία Παπαλεξίου, Γιάννης Χριστόπουλος, Χρήστος Κεχρής, Τάσης Χριστογιαννόπουλος και Νίκος Κοτενίδης θα εμφανιστούν στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης (30 Ιουλίου), στο Στάδιο της Ολυμπίας (5 Αυγούστου), στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών (13 Αυγούστου), στον αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα (19 και 20 Αυγούστου), στην Αρχαία Κόρινθο (22 και 23 Αυγούστου), στο Κάστρο Ζακύνθου (29 και 30 Αυγούστου) και στο Παλαμήδι του Ναυπλίου (3 Σεπτεμβρίου). Σε περιοδεία θα παρουσιαστεί και η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Θέλω να δω τον Πάπα!». Ενορχήστρωση για τετραμελές ενόργανο σύνολο: Μιχάλης Παπαπέτρου. Με τους Αννα Στυλιανάκη, Δημήτρη Πακσόγλου, Βαγγέλη Μανιάτη, Μυρτώ Μποκολίνη, Κωστή Ρασιδάκη και Λυδία Αγγελοπούλου. Παραστάσεις θα δοθούν στην Κέρκυρα (23 Ιουλίου), στα Ιωάννινα (26 Ιουλίου), στο Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης (30 Ιουλίου), στο Κάστρο Καβάλας (2 Αυγούστου), στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας (6 Αυγούστου) και στον αρχαιολογικό χώρο Μεσημβρίας – Ζώνης (9 Αυγούστου). Στους ίδιους χώρους, σε άλλες ημερομηνίες, θα παρουσιαστεί και έτερη οπερέτα του Σακελλαρίδη, η «Χαλιμά». Οσο για το μπαλέτο της Λυρικής, θα παρουσιάσει σειρά από χορευτικά σόλι, αρχής γενομένης στις 19 Ιουλίου από τη Βραυρώνα. Παραστάσεις θα δοθούν μεταξύ άλλων σε Αθήνα, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Αργος, Μύκονο, Καλαμάτα, Χαλκίδα, Ερμούπολη, Θήβα και αλλού. Και η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ θα πραγματοποιήσουν εμφανίσεις.

Κινηματογράφος μετά μουσικής

Η πρώτη ελληνική ταινία που συνοδευόταν από συγχρονισμένη ηχογράφηση της μουσικής και των τραγουδιών, «Οι Απάχηδες των Αθηνών» του Δημήτρη Γαζιάδη, παραγωγής 1930, πάνω στη δημοφιλή οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου, θεωρούνταν χαμένη. Την αποκατάσταση μιας κόπιας της που βρέθηκε στη Γαλλική Ταινιοθήκη ακολούθησε η προβολή της στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον περασμένο Φεβρουάριο. Τώρα «Οι Απάχηδες των Αθηνών» επιστρέφουν μέσα από δύο προβολές που θα πραγματοποιηθούν σε ένα από τα τοπία των γυρισμάτων της ταινίας, το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου στις 12 Σεπτεμβρίου, και στο προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στις 15 Σεπτεμβρίου, με τη συνοδεία της Ορχήστρας της ΕΛΣ. Διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης. Συμμετέχουν οι μονωδοί Δέσποινα Σκαρλάτου, Μιράντα Μακρυνιώτη και Κωνσταντίνος Κληρονόμος.

 

Αναβιώνοντας την αρχαία λύρα

Στην παράσταση «Ηχοι αρχαίοι – Μουσικές του σήμερα» του συνόλου Χρυσέα Φόρμιγξ, «η αρχαία λύρα αναβιώνει μέσα από τους μαγικούς ήχους των χορδών της και συνομιλεί αφενός με δύο κλασικά όργανα, ένα βιολί και ένα τσέλο, και αφετέρου με τον ελληνικό λόγο, επιμένοντας να αναζητά την αρμονία του σύμπαντος σε μουσικές αρχαίες και νεότερες». Tη χορογραφία υπογράφει η χορογράφος και χορεύτρια Μαριάννα Καβαλλιεράτου. Παραστάσεις θα δοθούν στις 19 Ιουλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων, στις 23 Ιουλίου στο Ιερό του Ποσειδώνος στο Σούνιο, στις 25 Ιουλίου στην Αγορά των Κομπεταλιαστών της Δήλου, στις 4 Αυγούστου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, στις 12 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, στις 6 Σεπτεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας και στις 13 Σεπτεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.

 

Με τις μουσικές του Μεγάρου

Με πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις συμμετέχει και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στον θεσμό «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Το ανδρικό φωνητικό σύνολο «ΜεῙΖοΝ» θα παρουσιάσει a cappella πολυφωνικά έργα του 20ού και του 21ου αιώνα στην Αρχαία Μεσσήνη, στον Μιστρά και στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Η Καμεράτα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου και με τη σύμπραξη της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη, θα παρουσιάσει το μελόδραμα «Μήδεια» του τσέχου συνθέτη Γκέοργκ Μπέντα σε Δελφούς και Σούνιο. Το «Trio El Greco» που αποτελείται από τους Φαίδωνα Μηλιάδη (βιολί), Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστο (τσέλο) και Θοδωρή Ιωσηφίδη (πιάνο) θα δώσει συναυλίες στο Παλαμήδι του Ναυπλίου, στο Κάστρο του Πλαταμώνα και στη Μονή Δαφνίου. Ο πιανίστας και συνθέτης Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης θα παρουσιάσει μαζί με την τραγουδίστρια Δήμητρα Σελεμίδου αφιέρωμα στα τραγούδια του Κώστα Γιαννίδη (Γιάννη Κωνσταντινίδη) και θα ερμηνεύσει τις «Εικόνες από μια Εκθεση» του Μουσόργκσκι, στο Ωδείο του Δίου, στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης και στο Κάστρο του Πλαταμώνα. Οι Τάκης Τζουνάκος (πιάνο), Ολγα Πάσχου και Ειρήνη Καράγιαννη (τραγούδι) και Γιώργος Χρανιώτης (αφήγηση) θα ερμηνεύσουν τη σκηνική καντάτα του Περικλή Κούκου «Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα» στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας και στη Μονή Δαφνίου. Συναυλίες θα δώσει και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή και του Μίλτου Λογιάδη. Η αρχή θα γίνει στις 21 Ιουλίου από τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

 

Ενα νέο φεστιβάλ στη Ρόδο

Στο μεταξύ, ένας νέος καλλιτεχνικός και εκπαιδευτικός θεσμός, αφιερωμένος στην τέχνη του τραγουδιού, γεννιέται στη Ρόδο. Πρόκειται για το Canto Human Voice Festival που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 12 Σεπτεμβρίου. Το φεστιβάλ, εμπνευστής του οποίου είναι ο βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός, «μέσω εκπαιδευτικών δράσεων και εκδηλώσεων μουσικής και διαλόγου προσκαλεί τους επισκέπτες, τους κατοίκους και ιδιαίτερα τους νέους του νησιού να ακούσουν την ανθρώπινη φωνή, να εκφραστούν μέσα από το τραγούδι, τη δημιουργία, τη συμμετοχή, τον διάλογο». Συνδιοργανωτές του Canto Human Voice Festival είναι το υπουργείο Πολιτισμού- Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου.