Μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να έχει λυθεί η «εξίσωση» της 20ετούς σύμβασης μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και του Ελληνικού Δημοσίου, για την τιμή του αδιύλιστου νερού και για τη συντήρηση του εξωτερικού δικτύου. Εντωμεταξύ, η εταιρεία προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 10ετίας, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην Ανατολική Αττική, σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης εκπροσώπων του τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Χάρης Σαχίνης. Η δε διοίκηση της εταιρείας προτείνει τη σύσταση ρυθμιστικής αρχής για το Νερό στα πρότυπα της ΡΑΕ.

Όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας για το 2019, το EBITDA έφτασε τα 107,6 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 6,1% σε σχέση με το 2018, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 58,1 εκατ. ευρώ βελτιωμένα κατά 21,2%. Για την ίδια περίοδο, τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας περιορίστηκαν κατά 3,3% σε 218 εκατ. ευρώ.

Κρίσιμα ζητήματα για να προχωρήσει η ανανέωση της 20ετούς σύμβασης αποτελούν ο προσδιορισμός της τιμής του αδιύλιστου και η επίλυση εκκρεμοτήτων της υφιστάμενης σύμβασης, όπως οι πιθανές οφειλές για τα έτη 2013-2019. Η διαδικασία αυτή γίνεται από την πλευρά της ΕΥΔΑΠ με σύμβουλο την EY και την KANTOR εκ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σημειώνεται ότι εδώ και 3 χρόνια έχει αλλάξει το ρυθμιστικό πλαισίο (ΚΥΑ 2017), το οποίο επιδρά τόσο στην τιμή του αδιύλιστου, όσο και του διυλισμένου νερού, απαιτείται όμως εξειδίκευση προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Βάσει της ίδιας ΚΥΑ και υιοθετώντας το Μοντέλο της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης (ΡΠΒ) θα προσδιοριστεί και το τιμολόγιο προς τους τελικούς καταναλωτές.

«Παρούσα» η ΕΥΔΑΠ στο ΣΔΙΤ για τη συντήρηση του δικτύου

Την ανανέωση της σύμβασης θα συνοδεύει μια ακόμα συμφωνία, η σύμβαση SLA για τη λειτουργία και συντήρηση του υδροδοτικού συστήματος με τα φράγματα για όσο διάστημα αποφασιστεί από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η διακριτή αυτή σύμβαση που θα γίνει μεταξύ ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΔΑΠ Παγίων (έχει την ιδιοκτησία του ΕΥΣ) θα προβλέπει μεταξύ άλλων την εύλογη αμοιβή της ΕΥΔΑΠ, τις εργασίες που θα πρέπει να γίνονται και το κόστος που θα αναγνωρίζεται.

Δεδομένου ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται σκέψεις αυτή η συμφωνία να προχωρήσει με τη μορφή ΣΔΙΤ, ο κ. Σαχίνης ξεκαθάρισε ότι η ΕΥΔΑΠ θα συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία διεκδίκησης. «Εννοείται ότι έχουμε και την τεχνογνωσία και την εμπειρία» σχολίασε.

Επίσης, διευκρίνισε ότι ο προσδιορισμός του επιτρεπόμενου εσόδου για την ΕΥΔΑΠ, που θα διαμορφώσει και τις τιμές για τους καταναλωτές σε μία δίκαιη βάση είναι μια δύσκολη, αλλά όχι άλυτη εξίσωση. «Όλο αυτό γίνεται χωρίς την ύπαρξη μιας Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής, όπως αυτή που υπάρχει για την Ενέργεια. Σήμερα ξεκαθαρίζουμε ζητήματα που υπήρχαν στην ΚΥΑ αλλά ήσαν γκρίζες ζώνες και είναι σημαντικό να επιλυθούν γιατί με αυτά θα δουλέψουμε για τα επόμενα 20 χρόνια» ανέφερε.

Επενδύσεις και «έξυπνοι» μετρητές

Από το σύνολο των επενδύσεων, ύψους 1 δισ. ευρώ, στην περιοχή της Αττικής έχουν ήδη δρομολογηθεί ως το 2024 έργα 500 εκατ. ευρώ (μετά τις εκτιμώμενες εκπτώσεις). Όπως επισήμανε μάλιστα, οι αναμενόμενες αλλαγές στον νόμο 4412, που έχει φέρει καθυστερήσεις και εμπλοκές στα έργα, εκτιμάται ότι θα προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και ίσως κάνουν πιο εφικτό τον στόχο για έργα 700 εκατ. μέσα στην πρώτη 5ετία.

Τα έργα σε ποσοστό 43% αφορούν έργα αποχέτευσης στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, 29% αφορούν έργα ύδρευσης , ποσοστό 20% σε άλλα έργα αποχέτευσης (εκτός Ανατολικής Αττικής) και 7% σε διάφορες άλλες υποδομές (κτιριακά, περιβάλλοντος, έρευνας και ανάπτυξης, πληροφορικής κ.α.).

Στην Ανατολική Αττική τα έργα θα πραγματοποιηθούν στις περιοχές: Ραφήνα, Σπάτα, Αρτέμιδα, Πικέρμι, Μαραθώνα, Γλυκά Νερά και την περιοχή Σαρωνικού-Κρωπίας. Στην περιοχή των Γλυκών Νερών η εργολαβία είναι σε εξέλιξη. Συνολικά, 400.000 κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής θα συνδεθοθύν με το δίκτυο αποχέτευσης.

Μέχρι το τέλος του 2021, θα υλοποιηθούν έργα 100 εκατ.ευρώ για την αντικατάσταση των υφιστάμενων 2 εκατ. υδρομετρητών, με «έξυπνους» μετρητές. Μια διαδικασία που εκτιμάται ότι θα έχει έναν ρυθμό 100.000 αντικαταστάσεων ετησίως. Επί του παρόντος, έχει αποφαστιστεί η τεχνολογία που θα υιοθετηθεί και θα προσδιοριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές. Ο σχετικός διαγωνισμός υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεκινήσει σε περίπου ένα χρόνο.

Ορίζοντες και πέραν της Αττικής

Η χρηματοδότηση των έργων υπολογίζεται πως θα καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από ευρωπαϊκά κονδύλια. Βαθμός από τον οποίο εξαρτώνται και σημαντικές αποφάσεις για την κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρείας, προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες επενδύσεις. Για παράδειγμα, στην Ανατολική Αττική το 90% του κόστους των έργων είναι χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ.

Επίσης, η ΕΥΔΑΠ σήμερα διαθέτει 420 εκατ. ευρώ σε μετρητά μέσω των οποίων μπορεί να γίνει επιστροφή κεφαλαίου. Απόφαση όμως που θα ληφθεί αφού υπογραφεί η σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο που τοποθετείται ως το τέλος του 2020.

Στόχος πάντως της διοίκησης είναι η εταιρεία να «απλωθεί» πέρα από τα όρια της ρυθμιζόμενης περιοχής της Αττικής, στην οποία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. «Θέλουμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω» είπε ο κ. Σαχίνης, «για να έχουμε κι ένα άλλο όχημα ανάπτυξης της εταιρείας», εξηγώντας ότι για αυτό εξετάζονται η δημιουργία θυγατρικής ή η κατάλληλη εταιρική διάρθρωση.