Αυτό κι αν είναι «γρήγορο μπάσκετ»… Δέκα ομάδες της Μπούντεσλιγκα συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τη σεζόν, που είχε διακοπεί λόγω κορωνοϊού, συμπυκνώνοντας τις τελευταίες δέκα αγωνιστικές και τα πλέιοφς σε ένα μίνι-πρωτάθλημα μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, οι δέκα ομάδες χωρίζονται σε δύο ομίλους των πέντε, οι οποίες παίζουν μεταξύ τους. Στη συνέχεια οι πρώτοι των ομίλων συναντώνται σε αγώνες νοκ-άουτ μέχρι να αναδειχθεί ο φετεινός πρωταθλητής, αλλά και να ξεχωρίσουν οι ομάδες που θα αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όλα τα παιχνίδια γίνονται στο ίδιο γήπεδο, χωρίς την παρουσία θεατών, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις εβδομάδες από το πρώτο τζάμπολ. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθεί έγκριση από τις αρμόδιες αρχές «το αργότερο μέχρι τις 18 Μαΐου», όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδίας μπάσκετ (BBL) Στέφαν Χολτς.

Στη «συμμαχία των προθύμων» για την ολοκλήρωση της σεζόν ανήκουν η πρωτοπόρος της Μπούντεσλιγκα (και περσινή πρωταθλήτρια) Μπάγερν Μονάχου και μεγάλα ονόματα του γερμανικού μπάσκετ, όπως η Άλμπα Βερολίνου και η Μπάμπεργκ, ομάδα στην οποία μέχρι πρότινος αγωνιζόταν ο Νίκος Ζήσης. «’Ηταν μία απόφαση που ελήφθη ομόφωνα, με πνεύμα αλληλεγγύης», λέει ο Μάρκο Πέσιτς, επικεφαλής της μπασκετικής Μπάγερν. Ηχηρή απουσία θα είναι οι Τέλεκομ Μπάσκετς της Βόννης, που θεωρούν ασύμφορη τη συμμετοχή τους σε ένα «πρωταθληματάκι» σε ουδέτερο γήπεδο. Οι Μπάσκετς απογοήτευσαν στη φετεινή Μπούντεσλιγκα, καθώς είχαν πέσει στην 15η θέση της βαθμολογίας πριν από τη διακοπή του πρωταθλήματος, κατάφεραν όμως να σταθούν με αξιώσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Μάλιστα ο αγώνας απέναντι στην ΑΕΚ, τον Μάρτιο, ήταν η πρώτη διεθνής αθλητική συνάντηση στη Γερμανία χωρίς θεατές στο γήπεδο, λόγω κορωνοϊού.

Πρωτάθλημα μπάσκετ χωρίς Αμερικανούς;

Από αγώνα Μπάγερν εναντίον Άλμπα (2018)

Από αγώνα Μπάγερν εναντίον Άλμπα (2018)

Ακόμα κι αν οι αρμόδιες αρχές δώσουν την απαραίτητη έγκριση, οι δυσκολίες για το γερμανικό πρωτάθλημα μπάσκετ παραμένουν. Η πιο σημαντική: Σχεδόν όλοι οι ξένοι παίκτες, ιδιαίτερα οι Αμερικανοί, είχαν επιστρέψει στην πατρίδα τους μετά την αναστολή του πρωταθλήματος, πριν από επτά εβδομάδες. Κι αν ακόμα θελήσουν να γυρίσουν στη Γερμανία για λίγους αγώνες, κι αν ακόμα καταφέρουν να βρουν  πτήση και εισιτήριο, θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες μετά την άφιξή τους. Επιπλέον πολλά συμβόλαια παικτών λήγουν τον Μάιο, καθώς οι ομάδες υπολόγιζαν, προ κορωνοϊού, ότι αυτή την εποχή ολοκληρώνεται η σεζόν. Θα μπορέσουν οι αρμόδιοι να κάνουν μία νέα διαπραγμάτευση; Ή έστω να αναζητήσουν άλλους παίκτες για λίγες εμφανίσεις μέχρι να ολοκληρωθεί το «πρωταθληματάκι» στα τέλη Ιουνίου; Όλα αυτά εξετάζονται από τη διοργανώτρια αρχή.

Η Μπάγερν Μονάχου έχει κάθε λόγο να επιδιώκει την άμεση ολοκλήρωση της Μπούντεσλιγκα, καθώς βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας, έχοντας μόλις δύο ήττες. Από τη στιγμή μάλιστα που όλοι οι αγώνες θα πρέπει να γίνουν σε ένα γήπεδο, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, οι αρμόδιοι της Μπάγερν δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι αυτό θα είναι …το δικό τους γήπεδο. «Μόλις τεθεί το ερώτημα θα υποβάλουμε σχετικό αίτημα, άλλωστε διαθέτουμε την απαραίτητη υποδομή», λέει ο Μάρκο Πέσιτς. Τι γίνεται όμως με τις ομάδες που δεν συμμετέχουν στη «συμμαχία των προθύμων»; Η ομοσπονδία σέβεται τις αντιρρήσεις τους και επισημαίνει ότι ναι μεν οι ομάδες αυτές θα καταταγούν μετά τις δέκα πρώτες στην τελική βαθμολογία, ωστόσο στη φετεινή σεζόν δεν πρόκειται να υποβιβαστεί κανείς και του χρόνου η τράπουλα θα μοιραστεί από την αρχή, αν όλα πάνε καλά.

Η «ιδιαίτερη περίπτωση» της Βόννης

Telekom Baskets εναντίον ΑΕΚ (10.3.20)

Telekom Baskets εναντίον ΑΕΚ (10.3.20_

Γιατί όμως επιλέγει την αποχή μία παραδοσιακή δύναμη του γερμανικού μπάσκετ, όπως η Βόννη; Οι Telekom Baskets είναι ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς έχουν ταυτίσει την επιτυχία τους όχι τόσο με αγωνιστικές δάφνες, όσο με το πολυάριθμο κοινό τους, που τους ακολουθεί παντού. Το 2000 η Βόννη είχε καταρρίψει πανευρωπαϊκό ρεκόρ κόβοντας 18.506 (!) εισιτήρια στον γερμανικό «εμφύλιο» της Ευρωλίγκας απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου. Το παιχνίδι έγινε στην Κολωνία, καθώς η ομάδα της Βόννης δεν διέθετε έδρα ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Ωστόσο στη συνέχεια επένδυσε 17 εκ. ευρώ για ένα υπερσύγχρονο ιδιόκτητο γήπεδο, το Telekom Dome, χωρητικότητας 6.000 θεατών, που εγκαινιάστηκε το 2008- κατά σύμπτωση και πάλι απέναντι στην Άλμπα – και από τότε είναι σχεδόν πάντα γεμάτο. Τα εντός έδρας παιχνίδια των Baskets θυμίζουν οικογενειακή γιορτή, χωρίς εντάσεις, με τους μεγάλους να παρακολουθούν την αγαπημένη τους ομάδα και τα πιτσιρίκια να απολαμβάνουν την πίτσα τους στην κερκίδα.

Στην εύρυθμη λειτουργία του γηπέδου στηρίζεται το οικονομικό μοντέλο των Baskets. Σε εποχές κορωνοϊού όμως, λέει ο πρόεδρος της ομάδας Βόλφγκανγκ Βίντελιχ στην εφημερίδα General-Anzeiger, «δεν μπορώ να επιβάλω καθεστώς μερικής απασχόλησης στο Telekom Dome, ούτε να το απολύσω για να αποφύγουμε τα ανελαστικά έξοδα». Γι αυτό, επισημαίνει, τους επόμενους μήνες η ομάδα θα κινηθεί με «μινιμαλιστικό προϋπολογισμό» και δεν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

Γιάννης Παπαδημητρίου