Κάποτε οι μεγάλες περιουσίες φτιάχνονταν από το εμπόριο απτών πραγμάτων, μέσω της ναυτιλίας ή της βαριάς βιομηχανίας για παράδειγμα. Αυτό δεν ισχύει πια.

Τις τελευταίες μέρες τη δεκάδα του «Forbes» με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη η πάλαι ποτέ «βαριά βιομηχανία» εκπροσωπούνταν μόνο από τον Μεξικανό Κάρλος Σλιμ Ελού (8ος) – μάλιστα αποτελεί μικρό μερίδιο των δραστηριοτήτων του που εστιάζουν στην κινητή τηλεφωνία.

Δύο είναι οι εκπρόσωποι των ειδών πολυτελείας και ρουχισμού: ο Μπερνάρ Αρνό της LVMH στη 2η θέση και τον Αμάνθιο Ορτέγκα της Inditex στην 6η.

Οι υπόλοιποι επτά μεγιστάνες οφείλουν τα αστρονομικά έσοδά τους κατά βάση σε άυλες δραστηριότητες – όπως θα χαρακτηρίζονταν για παράδειγμα οι χρηματοπιστωτικές επενδύσεις του Γουόρεν Μπάφετ (4ος).

Οι έξι που έχουν απομείνει είναι μαικήνες της τεχνολογικής βιομηχανίας, με τον Τζεφ Μπέζος της Amazon να βρίσκεται στην κορυφή.

Ακολουθούν ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft (3ος) και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook (5ος), ενώ η έβδομη, η ένατη και η δέκατη θέση καταλαμβάνονται από τρεις λιγότερο προβεβλημένες φιγούρες του tech industry, τον Λάρι Ελισον της Oracle (67 δισ. δολ.) και τους Λάρι Πέιτζ (63 δισ. δολ.) και Σεργκέι Μπριν (60,8 δισ. δολ.) της Google.

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» o Γιώργος Νάστος καταμετρά τα αμύθητα πλούτη και τα success stories των ανά τον κόσμο tech billionaires και κάνει ιδιαίτερη μνεία στις ελληνικές παρουσίες της χρυσής λίστας του Forbes για τη χρονιά που πέρασε.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»