Το πρώτο μισό της σεζόν 2019- 2020 έφτασε στο τέλος του για την Άρσεναλ, την ομάδα που ψάχνει να βρει την ταυτότητά της μετά την αποχώρηση του Αρσέν Βενγκέρ, που την διατήρησε για παραπάνω από μια δεκαετία στην κορυφογραμμή της Αγγλίας.

Ο φετινός ευρωπαϊκός δρόμος της λονδρέζικης ομάδας, έμελλε να συναντηθεί για μια ακόμη με εκείνον του Ολυμπιακού, με τα δύο κλαμπ να τίθενται αντιμέτωπα στους «32» του Europa League, με φόντο μια θέση στους «16» της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης.

Διοργάνωση την οποία βέβαια δεν θα περάσουν «αψήφιστα» στο Λονδίνο, μιας και φαίνεται ο μόνος δρόμος για την έξοδο στο επόμενο Champions League.

Τι συνέβη όμως σε αυτό το πρώτο μισό σεζόν στο «Έμιρεϊτς»; Μια σεζόν στην οποία η Άρσεναλ ξεκίνησε με τον Ουνάι Έμερι, συνέχισε με τον Φρέντι Λιούνγκμπεργκ και πλέον έχει παραδώσει τα ηνία στον Μικέλ Αρτέτα.

Ποιες είναι οι επιδόσεις των Λονδρέζων σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, ποιος ξεχώρισε, ποιες είναι οι αδυναμίες και τι θα πρέπει να κρατήσει ο Μικέλ Αρτέτα ως «παρακαταθήκη» για το μέλλον;

Premier League

To πρώτο-μισό της σεζόν 2019-2020 όσον αφορά το αγγλικό πρωτάθλημα, είναι με μία λέξη… απογοητευτικό για την Άρσεναλ. Να μιλήσουμε με νούμερα; Οι «κανονιέρηδες» έχουν συγκεντρώσει σε 19 παιχνίδια, 24 βαθμούς, μετρούν μόλις πέντε νίκες, βρίσκονται στην 11η θέση και έχουν αρνητικό συντελεστή στην διαφορά τερμάτων (25-28).

Από την έκτη αγωνιστική και συγκεκριμένα τις 22 Σεπτεμβρίου, όταν και η Άρσεναλ νίκησε 3-2 την Άστον Βίλα, η ομάδα του Λονδίνου μετρά μόλις δύο νίκες στις επόμενες 13 αγωνιστικές. Το ανησυχητικό της υπόθεσης; Ότι όσες αλλαγές και να έχουν γίνει σε επίπεδο προπονητών, δεν φαίνεται να υπάρχει «αχτίδα» βελτίωσης.

Οι εμφανίσεις της Άρσεναλ είναι προβληματικές και χαρακτηρίζονται από έλλειψη φαντασίας, ενθουσιασμού, ομοψυχίας και μαχητικότητας. Οι παίκτες φαίνονται να έχουν μπερδευτεί από την τακτική που (δεν) έχουν εφαρμόσει οι προπονητές τους και οι φίλαθλοι τείνουν να ξεχάσουν τι σημαίνει «Άρσεναλ».

Οι επιδόσεις στα εγχώρια κύπελλα

Στο Carabao Cup η Άρσεναλ για τον τρίτο γύρο του θεσμού κληρώθηκε με την Νότιγχαμ Φόρεστ, την οποία και νίκησε 5-0 στο «Έμιρεϊτς», σε ένα ματς που συστήθηκε στο κοινό των «κανονιέρηδων» ο Γκάμπριελ Μαρτινέλι.

Ο 18χρονος επιθετικός σημείωσε δύο γκολ, δείχνοντας πως στο μέλλον θα είναι ένα σπουδαίο «κεφάλαιο» για την ομάδα.

Στην φάση των «16» οι Λονδρέζοι κλήθηκαν να ξεπεράσουν το υψηλό εμπόδιο της Λίβερπουλ και μάλιστα στο «Άνφιλντ». Έπειτα από μια επική μονομαχία οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 5-5, με τους «Reds» να προκρίνονται μέσω της διαδικασίας των πέναλτι στην επόμενη φάση του θεσμού.

Όσον αφορά το FA Cup η Άρσεναλ ξεκινάει τις υποχρεώσεις της σε λίγες μέρες απέναντι στην Λιντς στο «Έμιρεϊτς» και στόχος είναι να προχωρήσει μέχρι το τέλος.

Η παρουσία της Άρσεναλ εκτός Νησιού 

Η Άρσεναλ ξεκίνησε τις φετινές ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις από τους ομίλους του Europa League, σε έναν όμιλο που στο τέλος λίγο έλειψε να εκτροχιαστεί, πέφτοντας θύμα έκπληξης.

Με αντιπάλους όπως η Άϊντραχτ Φρανκφούρτης, η Βιτόρια Γκιμαράες και η Σταντάρ Λιέγης, θα περίμενε κανείς οι «κανονιέρηδες» να κάνουν…πλάκα. Η Άρσεναλ μπορεί να βγήκε πρώτη, αλλά αυτό έγινε την τελευταία αγωνιστική και μάλιστα με συνδυασμό αποτελεσμάτων.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι ξεκίνησαν με 3/3 οι Λονδρέζοι στον δεύτερο γύρο ηττήθηκαν εντός έδρας από την Άιντραχτ, ενώ εκτός έδρας έφεραν ισοπαλίες με Γκιμαράες και Σταντάρ Λιέγης.

Στο τελευταίο ματς απέναντι στους Βέλγους, η αγγλική ομάδα επέστρεψε από το 2-0 που έχανε από την Σταντάρ και ισοφάρισε σε 2-2, για να πάρει και την πρωτιά εξαιτίας της εντός έδρας ήττας των Γερμανών από την Γκιμαράες.

Στη φάση των «32» η Άρσεναλ κληρώθηκε με τον Ολυμπιακό, με τις δύο ομάδες να τίθενται αντιμέτωπες, σε ένα ζευγάρι που θα δούμε για τέταρτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια (τις άλλες τρεις στο Champions League).

Το μεγαλύτερο όπλο

Όσον αφορά τις εμφανίσεις της ομάδας, αν μπορείς να βρεις κάτι θετικό σε αυτό το πρώτο μισό της σεζόν, είναι ότι καμία άλλη ομάδα της Premier League, δεν έχει πάρει περισσότερους βαθμούς σε ματς που έχει μείνει πίσω στο σκορ.

Ο βαθμός απέναντι στην Μπόρνμουθ, είναι ο 11ος που συγκεντρώνει η Άρσεναλ από παιχνίδι που έχει μείνει πίσω στο σκορ, οπότε η άρνηση για ήττα είναι κάτι θετικό για τον νέο προπονητή της ομάδας, τον Μικέλ Αρτέτα.

Μεγαλύτερη αδυναμία

Σε αντίθεση με τα δυνατά σημεία της Άρσεναλ, τα αρνητικά είναι πολύ περισσότερα, αλλά αν πρέπει να σταθεί κανείς σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι είναι η άμυνα. Και όταν λέμε άμυνα δεν εννοούμε μόνο τους κεντρικούς αμυντικούς ή τα μπακ, αλλά ολόκληρη την αμυντική λειτουργία της ομάδας.

Ο αριθμός των τελικών που δέχονται οι «κανονιέρηδες» σε κάθε παιχνίδι είναι «εξωφρενικός». Η αμυντική λειτουργία των Λονδρέζων είναι αυτό που λέμε πιο… soft και από το βούτυρο και σίγουρα είναι κάτι που δεν κατάφερε ποτέ να βελτιώσει ο Ουνάι Έμερι και κάτι στο οποίο θα πρέπει να εστιάσει ο Αρτέτα, εάν θέλει να κάνει την Άρσεναλ να θυμίσει και πάλι εποχές Βενγκέρ.

Ακόμα και ο Νταβίντ Λουίς, που είναι ένας top-class στόπερ με παραστάσεις και τίτλους, φαίνεται ώρες ώρες να είναι ο αδύναμος κρίκος της ομάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία άλλη ομάδα από τις 11 πρώτες της βαθμολογίας δεν έχει δεχτεί περισσότερα τέρματα από τους «κανονιέρηδες».

Θέσεις που χρειάζεται ενίσχυση

Ο Γκρανίτ Τσάκα, η υπόθεση του οποίου έγινε σίριαλ τις τελευταίες εβδομάδες, πρέπει να αποτελεί ήδη παρελθόν από την ομάδα.

Ο Ελβετός μέσος βρίσκεται κοντά στην μεταγραφή του στην Χέρτα Βερολίνου και σίγουρα ο Αρτέτα θα πρέπει να κινηθεί για την απόκτηση κάποιου κεντρικού μέσου. Τορέιρα και Γκεντουζί άλλωστε παίζουν σε πιο χαμηλά μέτρα απ’ ό,τι ο Τσάκα, επομένως είναι επιτακτική η απόκτηση ενός παίκτη στο «8».

Από εκεί και πέρα μεγάλο ζήτημα υπάρχει και στις θέσεις των μπακ, καθώς ο Κολάσινατς και ο Τίρνεϊ είναι εκτός για καιρό, ενώ ο Μπεγερίν είναι «εύθραυστος» και χρειάζεται ειδική διαχείριση.

Τέλος ο Αρτέτα θα πρέπει να επανεκτιμήσει τις επιλογές του στο κέντρο της άμυνας καθώς πέρα των Νταβίντ Λουίς και Σωκράτη, διαθέτει μόνο τους Μουστάφι και Μαυροπάνο.

Καλύτερος παίκτης

Με 14 γκολ ήδη σε αυτό το πρώτο μισό ο Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ είναι «όαση». Ο Γκαμπονέζος είναι σίγουρα ό, τι καλύτερο διαθέτει η Άρσεναλ, αλλά χρειάζεται και ένα στήριγμα.

Εκτός του Αφρικανού επιθετικού, εκείνος που ξεχωρίζει είναι ο Μπερντ Λένο. Μπορεί να έχει δεχτεί 28 γκολ, αλλά μην ξεχνάμε πόσες φάσεις δέχεται σε κάθε παιχνίδι η αγγλική ομάδα.

Με 76 αποκρούσεις σε 19 ματς, ο Λένο είναι ο μόνος που μπορεί να διασωθεί από το ναυάγιο της φετινής αμυντικής λειτουργίας των «κανονιέρηδων».

Βαθμός: 2/10

Τα είπαμε και πριν. 11η θέση στην Premier League, -8 από την τετράδα, μόλις 5 νίκες, είναι πολύ φτωχός απολογισμός για ομάδα του «βεληνεκούς» της Άρσεναλ.

Ο Αρτέτα θα πρέπει να δουλέψει σκληρά για να αλλάξει το «τσιπάκι» της ομάδας, που φαίνεται  «άρρωστη» σε πολλά επίπεδα.

Το Europa League είναι μια μεγάλη πρόκληση για την ομάδα, αλλά απέναντί της θα βρίσκεται ο Ολυμπιακός, μια ομάδα «δυσκολοκατάβλητη» σύμφωνα με τους ίδιους τους Άγγλους.