Αυξάνεται διεθνώς η ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, που πλέον επεκτείνεται και στο νομισματικό πεδίο, -ενώ ο Τραμπ απειλεί με δασμούς και άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ-, των εξελίξεων με το Brexit, των πολιτικών αναταράξεων, αλλά και των επικίνδυνων γεωπολιτικών παιχνιδιών, με την ένταση με το Ιράν να αυξάνεται και τους Πούτιν και Τραμπ να ανεβάζουν τους τόνους.

Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες για την «τέλεια καταιγίδα», φοβούμενοι νέο κύκλο ύφεσης και αναστάτωσης, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες δεν έχουν ακόμη συνέλθει από την προηγούμενη κρίση, ενώ και ισχυρές οικονομίες εμφανίζουν ανησυχητικά σημάδια αποδυνάμωσης· Γερμανία και Ιταλία, είναι στο χείλος της ύφεσης και η Γαλλία σε αποθέρμανση, λένε οι ειδικοί.

Ήδη οι επιπτώσεις είναι εμφανείς στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές που τις τελευταίες ημέρες αιμορραγούν. Νέο χτύπημα για τις αγορές αποτέλεσε σήμερα, Δευτέρα, η υποτίμηση του γουάν στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από μια δεκαετία με την οποία -κατά τους ειδικούς- το Πεκίνο κάνει πράξη την απειλή του προς τις ΗΠΑ ότι δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια, ενώ ο Τράμπ επιβάλλει νέο γύρο δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων. Άμεση ήταν απάντηση του Τραμπ κατηγορώντας το Πεκίνο για χειραγώγηση νομίσματος.

Αποτέλεσμα, οι επενδυτές να επιδοθούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, προκαλώντας καθίζηση στις χρηματιστηριακές αγορές μία τάση που είχε αρχίσει να προδιαγράφεται από την Παρασκευή, με τα περισσότερα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία να καταγράφουν απώλειες άνω του 2%.

Η Wall Street δέχθηκε κατά μέτωπο χτύπημα με τον Nasdaq ενδοσυνεδριακά να κάνει βουτιά άνω του 3,30% και τους Dow Jones (έχανε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έως 700 μονάδες) και S&P 500 να οδεύουν προς απώλειες άνω του 3%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 2,31% κάνοντας βύθιση σε χαμηλό 2 μηνών, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να έχουν διαγράψει 4,77% στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, που μεταφράζεται περί το 0,5 τρισ. δολάρια σε αξία.

Λονδίνο και Παρίσι έκλεισαν με πτώση άνω του 2%, Φρανκφούρτη και Μιλάνο υποχώρησαν 1,80% και 1,30% αντίστοιχα.

Αλώβητο δεν βγήκε φυσικά ούτε το ελληνικό Χρηματιστήριο που σημείωσε βουτιά 3,83%.

Moody’s: Η στάση Τραμπ θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία

O Aμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να αγνόησε τις συστάσεις όλων των συμβούλων του, σχετικά με την επιβολή νέων δασμών στην Κίνα, όπως μεταδίδει η WSJ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας ο Τραμπ ξεκαθάρισε στους συμβούλους του ότι η υπομονή του εξαντλήθηκε με την Κίνα και αποφάσισε, ενάντια στις προειδοποιήσεις του, να προχωρήσει σε εκείνη την ανάρτηση με την οποία άρχισαν οι αναταράξεις στις αγορές, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Από την πρώτη στιγμή το Πεκίνο ξεκαθάρισε ότι δεν μείνει με σταυρωμένα χέρια και οι σημερινές εξελίξεις με την υποτίμηση του γουάν (η ισοτιμία έσπασε το φράγμα των 7 γιουάν ανά δολάριο) μάλλον δείχνουν ότι είναι αποφασισμένο να ενεργοποιήσει ό,τι όπλο διαθέτει.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, το Πεκίνο θα μπορούσε αν ήθελε να παρέμβει. Αντιθέτως επιλέγει να επιτρέψει την υποτίμηση του νομίσματός του, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι «όλα τα όπλα είναι στο τραπέζι».

Με δεδομένο ότι το Πεκίνο από την πλευρά του δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ στο μέτωπο των δασμών, καθώς εισάγει πολύ λιγότερα προϊόντα από όσα εξάγει στην αμερικανική αγορά, επιλέγει την υποτίμηση που ευνοεί τις κινεζικές εξαγωγές και μειώνει τις συνέπειες των αμερικανικών δασμών στα κινεζικά εξαγόμενα αγαθά.

Επισήμως πάντως η κινεζική κεντρική τράπεζα διαβεβαιώνει ότι θέλει και έχει τα μέσα να κρατήσει το νόμισμα σταθερό.

Tη στάση αυτή θα πληρώσει ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί ο οίκος Moody’s.

Η ραγδαία αυτή υποτίμηση συμπαρέσυρε και τα άλλα νομίσματα της περιοχής, ενώ ενέτεινε τις ανησυχίες των επενδυτών.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει δε και η BofA προειδοποιώντας πως το Πεκίνο έχει ακόμη ένα ισχυρότατο όπλο στα χέρια του, χωρίς να αναφέρεται στα αμερικανικά ομόλογα, κάτι που έχει επανειλημμένως αναφερθεί. Μιλά για το πετρέλαιο. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα παρουσιάζει ως πιθανό ένα σενάριο κατά το οποίο η Κίνα αρχίζει να αγοράζει και πάλι μεγάλες ποσότητες ιρανικού αργού, κόντρα στο αμερικανικό εμπάργκο. Πέραν των γεωπολιτικών επιπτώσεων, που μία τέτοια κίνηση θα είχε θα «βύθιζε» στα 30 ή και 20 δολάρια την τιμή του πετρελαίου, προκαλώντας νέους τριγμούς στις αγορές.

Σε αυτό το περιβάλλον η Moody’s κάνει λόγο για σοβαρές επιπτώσεις των δασμών στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και στις αμερικανικές επιχειρήσεις και καταναλωτές.