Εντυπωσιακές αλλαγές σε όλη τη δομή της ΕΛ.ΑΣ  προκύπτουν από τις τελευταίες κρίσεις του αστυνομικού σώματος όπου υπάρχουν αλλαγές προσώπων στο 60-70% των σημαντικών θέσεων. Αναμεσα σε αυτές στην ηγεσία του Σώματος, στην ΓΑΔΑ, στην Ασφάλεια Αττικής , στη θέση του φρουράρχου της Βουλής και σε άλλα κρίσιμα πόστα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες την θέση του Αττικάρχη (προϊσταμένου της ΓΑΔΑ) θα  αναλάβει πιθανότατα ο Γιώργος Ψωμάς με πολυετή θητεία στα ΕΚΑΜ –είχε εξουδετερώσει τους Αλβανούς δραπέτες των φυλακών Τρικάλων- ενώ είχε διατελέσει και πρώην διοικητής της Ασφάλειας Αττικής. Στη θέση αυτή αναμένεται να τοποθετηθεί ο Κ. Παναγιωτόπουλος που είχε επιτυχημένη θητεία στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών.

Επίσης, υπήρξαν «σενάρια» για τοποθέτηση στο ίδιο πόστο του διοικητή της Αντιτρομοκρατικής   Υπηρεσίας Γ. Γιάννινα, όπως και η τυχόν παραμονή του μέχρι τώρα διοικητή Γιώργου Κανέλλου αλλά και ο Κ. Μαρκόπουλος που είχε αναλάβει προσφάτως -ως διευθυντής της Αστυνομίας Αθηνών– την έρευνα για τον θανατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Στη θέση του φρουράρχου της Βουλής αναμένεται η τοποθέτηση του Φ. Ντουίτση που ήταν προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Περιουσίας, της υπηρεσίας δηλαδή που ασχολείτο με τις εξιχνιάσεις ανθρωποκτονιών όπως εκείνη του Αλ. Σταματιάδη στην Κηφισιά αλλά και τις διερευνήσεις  ληστρικών επιδρομών.  Ακόμη σημαντική θέση στην Βουλή αναμένεται  να λάβει ο αξιωματικός Αθανάσιος Κάμπρας  που είχε σημαντικό ρόλο στην Αμεσο Δράση.

Εκτός ΕΛ.ΑΣ βρέθηκε ο μέχρι σήμερα προϊστάμενος  ασφαλείας της Βουλής  Κ. Κυριαζόπουλος στον οποίο αποδόθηκαν   αμέλειες στις περιπτώσεις των επιθέσεων του «Ρουβίκωνα» στο Κοινοβούλιο αλλά και του ζητήματος του ελέγχου του δέματος βόμβα που τραυμάτισε τον πρώην Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Εντυπωσιάζει ακόμη ότι παρέμειναν στην ΕΛ.ΑΣ και προήχθησαν δύο αξιωματικοί που είχαν  συμμετοχή στην διαχείριση των αστυνομικών δυνάμεων στο Μάτι, χωρίς ωστόσο να τους ασκηθούν τελικώς ποινικές διώξεις.

Ακόμη στο αστυνομικό σώμα παρέμειναν 3-4 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ σε κρίσιμα πόστα στους οποίους είχε αποδοθεί ότι είχαν εξαιρετικές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός ΕΛ.ΑΣ βρέθηκαν ο επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Ανδρέας Αποστολόπουλος με σημαντικές επιτυχίες και  στην Οικονομική Αστυνομία αλλά η πρώτη ελληνίδα στρατηγός  Ζαχαρούλα Τσιριγώτη που διαχειρίστηκε επί σειρά ετών, με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα, το μεταναστευτικό  ζήτημα.

Την ίδια ώρα στην ηγεσία της  ΕΛ.ΑΣ δημιουργείται ηγετικό σχήμα με τρείς Κρητικούς αξιωματικούς (τους Καραμαλάκη, Δασκαλάκη και Λαγουδάκη) ενώ στο πλευρό του κ. Χρυσοχοϊδη θα βρίσκεται και ο Στυλιανός Βολυράκης με πολυετή θητεία σε υπηρεσίες της Κατεχάκη. Τη θέση του  επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας  ανέλαβε ο πρώην Αττικάρχης Ανδρέας Βασιλόπουλος και θεωρείται  γνώστης των θεμάτων αστυνόμευσης της Αττικής και μετριοπαθής αστυνομικός.

Τελος προήχθη σε στρατηγό ο αστυνομικός διευθυντής Κορινθίας Σπ. Σκλάβος που θεωρτείται ότι είχε χειρισθεί με επιτυχία την υπόθεση προ μερικών μηνών ανθρωποκτονίας   ενός Ρομα στην διάρκεια διάρρηξης και των αντιδράσεων που προκλήθηκαν.