Μια τελευταία συνάντηση ως Πρόεδρος της Βουλής είχε ο Νίκος Βούτσης με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πριν παραδώσει τα «ηνία» στον Κώστα Τασούλα (ο νέος ένοικος του βουλευτηρίου εκλέγεται την Πέμπτη 18 Ιουλίου). Οι συναντήσεις των δυο ανδρών είναι συνεχείς τις τελευταίες ημέρες και ο απερχόμενος Πρόεδρος ενημερώνει διεξοδικά τον διάδοχό του. «Με τον κ. Τασούλα έτσι και αλλιώς είχαμε μια πολύ καλή σχέση. Όλη την εβδομάδα που πέρασε έξω από τα φώτα της δημοσιότητας κάναμε μία συστηματική συνεργασία με τους επικεφαλής όλων των υπηρεσιών της Βουλής, τον ενημερώσαμε για τα πάντα και θα είμαστε και θεσμικά μέσω της παρουσίας μας στην Διάσκεψη των Προέδρων κοντά του για τη δουλειά που θα κάνει από την Πέμπτη και ύστερα. Πιστεύω ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο μέγιστο βαθμό στο να συνεχιστεί το έργο που έχει γίνει στη Βουλή και να υπάρξουν και βελτιώσεις», είπε ο κ. Βούτσης στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι η εκλογή του νέου Προέδρου, των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων θα γίνει για πρώτη φορά με φανερή ονομαστική ψηφοφορία μετά την σχετική αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής επί των ημερών του.

Όσον αφορά το έργο που αφήνει πίσω του, ο κ. Βούτσης εστίασε στο άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου, στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Είναι σημαντική παρακαταθήκη το ότι έχει ανοίξει ο Φάκελος της Κύπρου μετά από πολλές δεκαετίες. Ήδη έχουν εκδοθεί επτά τόμοι και θα εκδίδονται σταθερά οι υπόλοιποι και τα επόμενα χρόνια σε συνεργασία και με το Κοινοβούλιο της Κύπρου», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στην «δρομολόγηση των απαιτήσεων της ελληνικής πλευράς σε σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις». «Ελήφθη η σχετική απόφαση, έγινε η ρηματική διακοίνωση από την Ελληνική κυβέρνηση προς την Γερμανία και πλέον αυτή η υπόθεση έχει δρομολογηθεί», είπε.

Όσον αφορά την στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου, ο κ. Βούτσης απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του: «Οι συναινέσεις κρίνονται πάντα στην πράξη. Εδώ θα είμαστε για να το δούμε, εμείς δώσαμε το αποτύπωμά μας και προσπαθήσαμε να οικοδομήσουμε αυτές τις ευρύτερες συναινέσεις. Είναι άλλο μέσα στην αίθουσα της Βουλής οι αντιπαραθέσεις και η όξυνση που υπάρχει και είναι άλλο στην λειτουργία της Βουλής, στην σχέση της με την κοινωνία, στο προσωπικό της, στη σχέση με την εκτελεστική εξουσία πώς οικοδομούνται οι αναγκαίες συναινέσεις προκειμένου να προχωρήσει η Βουλή», ανέφερε.

Δήλωσε δε «εξαιρετικά υπερήφανος που ως βουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Βουλής, που ο Κανονισμός της Βουλής παρέχει αυξημένες θεσμικές δυνατότητες και ρόλο, θα συνεχίσω να διαδραματίζω πολιτικό ρόλο, στο πλαίσιο της βουλευτικής παρουσίας που είχα και τις τέσσερις προηγούμενες φορές».