«Μεγαλοφυία. Ως τέτοια θεωρούσε ο Χίτλερ τον εαυτό του και έτσι ήθελε να τον βλέπουν και οι άλλοι. Παραγνωρισμένος αρχικά, έλεγε η ιστορία, ακολούθησε την προκαθορισμένη γι’ αυτόν οδό χάρη στις εξαιρετικές του ικανότητες, τη δύναμη της θέλησης και την αποφασιστικότητά του».

Η εναρκτήρια πρόταση της νέας μεγάλης βιογραφίας του γερμανού δικτάτορα από τον ιστορικό Πέτερ Λόνγκεριχ («Hitler. A Biography, εκδ. Oxford University Press) που κυκλοφόρησε στις 11 Ιουλίου καταγράφει επιγραμματικά την αυτοεικόνα του αρχηγού του Γ΄ Ράιχ: μια μεγαλοφυία που απολάμβανε την εύνοια της Θείας Πρόνοιας.

Αυτή την τελευταία επικαλούνταν πάντοτε για να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο επιβίωσε από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και από τις δεκάδες απόπειρες δολοφονίας του μεταξύ 1933 και 1945 – η μοίρα της Γερμανίας τον ήθελε ζωντανό.

Στην πραγματικότητα, όπως ο έγραψε ο βρετανός ιστορικός Ιαν Κέρσοου, ο κορυφαίος βιογράφος του, ο Χίτλερ υπήρξε απλώς «διαβολεμένα τυχερός».

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» o Μάρκος Καρασαρίνης περιγράφει πώς μερικά λεπτά διαφορά, μερικά εκατοστά λιγότερα, η δυσλειτουργία ενός πυροκροτητή, η αβλεψία ενός συνωμότη, η μετακίνηση ενός χαρτοφύλακα στάθηκαν αρκετά για να τον σώσουν πριν από επτάμισι δεκαετίες.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»