Ο Φύρερ και το κοκαλάκι της νυχτερίδας

Πώς ο γερμανός δικτάτορας σώθηκε πριν από 75 χρόνια από τη σημαντικότερη απόπειρα δολοφονίας του.

«Μεγαλοφυία. Ως τέτοια θεωρούσε ο Χίτλερ τον εαυτό του και έτσι ήθελε να τον βλέπουν και οι άλλοι. Παραγνωρισμένος αρχικά, έλεγε η ιστορία, ακολούθησε την προκαθορισμένη γι’ αυτόν οδό χάρη στις εξαιρετικές του ικανότητες, τη δύναμη της θέλησης και την αποφασιστικότητά του».

Η εναρκτήρια πρόταση της νέας μεγάλης βιογραφίας του γερμανού δικτάτορα από τον ιστορικό Πέτερ Λόνγκεριχ («Hitler. A Biography, εκδ. Oxford University Press) που κυκλοφόρησε στις 11 Ιουλίου καταγράφει επιγραμματικά την αυτοεικόνα του αρχηγού του Γ΄ Ράιχ: μια μεγαλοφυία που απολάμβανε την εύνοια της Θείας Πρόνοιας.

Αυτή την τελευταία επικαλούνταν πάντοτε για να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο επιβίωσε από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και από τις δεκάδες απόπειρες δολοφονίας του μεταξύ 1933 και 1945 – η μοίρα της Γερμανίας τον ήθελε ζωντανό.

Στην πραγματικότητα, όπως ο έγραψε ο βρετανός ιστορικός Ιαν Κέρσοου, ο κορυφαίος βιογράφος του, ο Χίτλερ υπήρξε απλώς «διαβολεμένα τυχερός».

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» o Μάρκος Καρασαρίνης περιγράφει πώς μερικά λεπτά διαφορά, μερικά εκατοστά λιγότερα, η δυσλειτουργία ενός πυροκροτητή, η αβλεψία ενός συνωμότη, η μετακίνηση ενός χαρτοφύλακα στάθηκαν αρκετά για να τον σώσουν πριν από επτάμισι δεκαετίες.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
BHMAgazino
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk