Το βορειοδυτικό άκρο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων αλλά και ολόκληρης της μεγαλονήσου καταλαμβάνει μια επιμήκης χερσόνησος άγριας φυσικής ομορφιάς, η χερσόνησος της Γραμβούσας.

Εκδρομικά σκάφη που ξεκινούν από το λιμάνι του Κισσάμου (Καστέλι Κισσάμου), το δυτικότερο της Κρήτης, δίνουν τη δυνατότητα στους παραθεριστές να βιώσουν μια θαυμάσια εμπειρία κάνοντας τον περίπλου της χερσονήσου.

Σημεία αναφοράς στη θαλασσινή αυτήν περιήγηση αποτελούν κατά σειράν ο όρμος Τράχηλα, η σπηλιά του Τερσανά, το ακρωτήρι Βούξα (το βόρειο άκρο), τα νησάκια Άγρια Γραμβούσα, Γραμβούσα και Ποντικονήσι, καθώς και η φημισμένη λιμνοθάλασσα του Μπάλου, πραγματικά μοναδικού φυσικού κάλλους.

Ο Μπάλος αποτελεί τη θερινή περίοδο πόλο έλξεως για εκατοντάδες επισκέπτες σε καθημερινή βάση, χάρη στο μαγευτικό σκηνικό που συνθέτουν οι νησίδες άμμου, τα γαλαζοπράσινα νερά και τα νησάκια Γραμβούσα και Άγρια Γραμβούσα μακρύτερα.

Η Άγρια Γραμβούσα, με βραχώδεις και απότομες ακτές, είναι αφιλόξενη, όπως δηλώνει και το όνομά της.

Η γειτονική Γραμβούσα  (Ήμερη Γραμβούσα) έχει μικρό λιμάνι με όμορφη παραλία.

Στο νησάκι δεσπόζει εντυπωσιακό φρούριο, που άρχισε να οικοδομείται από τους Ενετούς το 1584. Το φρούριο κατελήφθη από τους Τούρκους το 1692 και έπεσε στα χέρια των εξεγερμένων Κρητών το 1825.

Στη συνέχεια η νησίδα έγινε ορμητήριο πειρατών, και χρειάστηκε η επέμβαση του Iωάννη Kαποδίστρια το 1828 για να κατασταλεί η πειρατεία, που είχε ξεσηκώσει την κοινή γνώμη της Eυρώπης εναντίον της Γραμβούσας.

Το 1831 η ρωσική φρουρά του νησιού παρέδωσε το φρούριο στους Tούρκους. Έκτοτε η Γραμβούσα ακολούθησε την ιστορική πορεία της υπόλοιπης Κρήτης.

Αξίζει να προσθέσουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα προσέγγισης του Μπάλου και διά ξηράς. Ακολουθώντας αρχικά το χωματόδρομο που διασχίζει έως ένα σημείο τη χερσόνησο της Γραμβούσας και ακολούθως το μονοπάτι που καταλήγει στη λιμνοθάλασσα, οι παραθεριστές-πεζοπόροι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ανεπανάληπτη θέα στο εξαίσιο κρητικό τοπίο και να εμπλουτίσουν το φωτογραφικό αρχείο τους με εκπληκτικές εικόνες.