«Η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι ειλικρινής, τολμηρή και άφοβη, χωρίς τυχοδιωκτισμούς και υποχωρητικότητες, έξυπνη και πατριωτική. Πατριωτικά έξυπνη και δημιουργική» δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο τιμητικής βράβευσής του από τον κοσμήτορα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Ο κ. Κοτζιάς βραβεύτηκε «για την πολυσχιδή δράση και το ήθος του που συνιστά πηγή έμπνευσης» στο κλείσιμο των εργασιών συνεδρίου με θέμα «Η Ελληνική Ενεργός Εξωτερική Πολιτική στον 21ο αιώνα» «Η εξωτερική πολιτική, οφείλει να είναι ενεργητική, πολυδιάστατη και ρεαλιστική συνδυασμένη με τη διεκδίκηση εφαρμογής του διεθνές δικαίου, να αποβλέπει στη λύση και υπέρβαση των προβλημάτων, σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα και να διασφαλίζει ένα καλύτερο περιβάλλον για την ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

«Βρήκα μια χώρα βαθιά στο βούρκο»

Σε αναφορά του σχετικά με τα πεπραγμένα της δικής του θητείας στο υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι «το μπόι μας το μετράμε σε σχέση με τα προβλήματα. Και αυτά απαιτούν να ψηλώνουμε κάθε μέρα. Δεν μας ενδιαφέρει το εγώ, αλλά οι ιδέες μας, η πατρίδα». Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι  «σήμερα κάποιοι θεωρούν ως αυτονόητη την αναβαθμισμένη θέση της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι. Δεν είναι, όμως, έτσι».

Όπως είπε ο ίδιος, βρήκε μια χώρα «βαθιά στο βούρκο, ανυπόληπτη, που κανείς δεν την άκουγε».  «Η διπλωματία του “όλα ή τίποτα” «είναι ανορθόλογη και χωρίς προοπτική», είπε ο κ. Κοτζιάς.

«Ούτε υποχώρηση, ούτε προσχώρηση στη συμπεριφορά της Τουρκίας»

Για το θέμα της Τουρκίας ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «η τέχνη στη διπλωματία δεν είναι να σε παρασύρει ο άλλος στο γήπεδό του, στους δικούς του κανόνες και συμπεριφορές, αλλά πώς θα αναπτύξει κανείς τη δική του διπλωματική φυσιογνωμία και προσωπικότητα, τους δικούς του κανόνες και όρους, σε εναρμόνιση με εκείνους της ΕΕ».

Και συνέχισε: «Να προσπαθήσει να βάλει την Τουρκία σε ένα παιχνίδι που εκείνος το γνωρίζει καλύτερα. Κατά συνέπεια, ούτε υποχώρηση, αλλά και ούτε προσχώρηση στη συμπεριφορά του άλλου».

Επιμένοντας στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο πρώην ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι  «αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια αυτοτελής και αυτόνομη ρεαλιστική εξωτερική πολιτική» ώστε «να επηρεάζουμε την άλλη πλευρά στη διαμόρφωση της πολιτικής της. Να τη φέρνουμε στο γήπεδο που εμείς γνωρίζουμε καλύτερα».

«Ήταν εθνικό μας συμφέρον η Συμφωνία των Πρεσπών»

«Στις Πρέσπες ήταν εθνικό μας συμφέρον να τερματιστεί η διαμάχη για το ονοματολογικό. Να επιστρέψουμε σε έναν διευθυντικό ρόλο στην περιοχή. Να αποτρέψουμε την κατάληψη χώρου από την Τουρκία και την ενίσχυση δικτύων ισλαμικού φανατισμού. Να κόψουμε τον αλυτρωτισμό και να αποδεχτεί η γείτονα να αλλάξει το όνομά της, διεθνώς και στο εσωτερικό της», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Όσον αφορά τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας τον χαρακτήρισε ως «έναν σύγχρονο πολιτικό με αίσθηση του καθήκοντος». Όπως είπε, οι δυο τους «προώθησαν από κοινού τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άνοιξαν μαζί τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία των Πρεσπών». Ευχαρίστησε μάλιστα τον κ. Ντιμιτρόφ για τη συνεργασία: «Για το ότι βάλαμε τις χώρες μας σε τροχιά φιλίας και συνεργασίας».

«Δεν ήμασταν η αιτία που δεν φτάσαμε σε λύση για το Κυπριακό»

Για το Κυπριακό  ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «καταφέραμε να ανατρέψουμε το ρου της ιστορίας». Όπως ανέφερε «με την διαπραγμάτευση του Κραν Μοντανά, μπορέσαμε να προβάλλουμε μια θετική ατζέντα με τρία κύρια στοιχεία που υιοθετήθηκαν και από τον ΓΓ του ΟΗΕ:

-Την αναγνώριση της Κανονικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ που δεν μπορεί να διατηρεί χαρακτηριστικά ημι-αποικίας.

-Να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων που παρέχει τη δυνατότητα προφάσεων παρέμβασης και επέμβασης στην Κύπρο και – Να καταργηθεί η Συνθήκη της Συμμαχίας η οποία μπορεί να αντικατασταθεί από μια Συμφωνία φιλίας και ασφάλειας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ασφαλώς δεν ήμασταν εμείς η αιτία» που δεν φτάσαμε τελικά σε λύση.

«Ορισμένοι δεν επιθυμούν τον τερματισμό της εμπόλεμης κατάστασης Ελλάδας- Αλβανίας»

Σχετικά με την Αλβανία ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε τον πρώην ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι ως «έναν εξαιρετικά ευφυή και δημιουργικό υπουργό εξωτερικών», ο οποίος «έφτασε μαζί μας στη λύση σχεδόν του συνόλου αυτών των ζητημάτων».

Ανέφερε ωστόσο ότι «η κρίση στο Συνταγματικό Δικαστήριο και οι θεσμοί σε Αλβανία και Ελλάδα που σκέφτονται με όρους βαθέως κράτους εμπόδισαν αυτή τη συμφωνία». Άφησε μάλιστα αιχμές για το θέμα λέγοντας ότι «ορισμένοι φαίνεται ως να μην επιθυμούν με τον επίσημο τερματισμό της εμπόλεμης», όπως είπε,  «κατάστασης της Ελλάδας με την Αλβανία».

«Η εξωτερική μας πολιτική διαφέρει από τυφλές κορώνες διεθνισμού ή ακραίου εθνικισμού»

Ο πρώην ΥΠΕΞ υπογράμμισε την ανάγκη «όσο ποτέ, στρατηγικής σκέψης». «Ο κόσμος αλλάζει και είναι απρόβλεπτος» είπε, υποστηρίζοντας ότι «στα τέσσερα τελευταία χρόνια αναπτύξαμε με τέχνη και επιστήμη τις συνεργασίες μας στην περιοχή».

«Πρέπει να σκεφτούμε και τι ρόλο θέλουμε να δώσουμε στην Ελλάδα του 21ου αιώνα», πρόσθεσε.

«Η εξωτερική μας πολιτική έχει αξίες και αρχές. Με αυτές πρέπει να οδεύει στο μέλλον. Αυτές δεν είναι αξίες και αρχές κομματικής σκοπιμότητας ή προσωπικών συμφερόντων», είπε ο κ. Κοτζιάς για να καταλήξει: «Διαφέρει δε, από τυφλές κορώνες διεθνισμού ή ακραίου εθνικισμού. Είναι αξίες και αρχές του μέτρου, της ιστορικής συνέχειας και της διασφάλισης του μέλλοντος».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ