Θέλοντας να διαφημίσουν την πρόοδο που έχουν καταγράψει σε ζητήματα όπως η ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έστησαν φιέστα προκειμένου να βραβεύσουν τους νικητές! Στο βήμα ανέβηκε ο κυβερνήτης του Ντουμπάι, ο οποίος όλο καμάρι πόζαρε δίπλα στους βραβευθέντες κυβερνητικούς αξιωματούχους που έλαβαν τη διάκριση. Τα φωτογραφικά καρέ μεταδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο πρωθυπουργός της χώρας σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ αναδημοσίευσε τις φωτογραφίες της λαμπερής τελετής στο Twitter. Μόνο που σε αυτές (αδιάψευστος μάρτυρας ο φακός) φαίνονται μόνο άνδρες να παραλαμβάνουν τα μετάλλια!

Γιατί… όλοι οι νικητές ήταν άνδρες! Η ειρωνεία περίσσευε στους χρήστες του Twitter: «Λυπάμαι που είμαι αυτός που θα σας το πει, αλλά ξεχάσατε να προσκαλέσετε γυναίκες» σχολίασε καυστικά στο μέσο η Ριάν Μέιτζερ, ολλανδή δημοσιογράφος, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για βραβεία-παρωδία, για σάτιρα ή απλώς για ένα κακόγουστο αστείο.

Στην πραγματικότητα, από τα τέσσερα βραβεία που ανακοίνωσε το εμιράτο για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων στον χώρο εργασίας, μόνο ένας έλαβε τη διάκριση, καθώς τα υπόλοιπα τρία πήγαν σε κυβερνητικές υπηρεσίες.

Αλλά αυτό που έκανε, εύλογα, μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το γεγονός ότι μόνο άνδρες και μόνο υψηλόβαθμοι άνδρες αξιωματούχοι των Εμιράτων βραβεύτηκαν.

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες

Εκτός αυτού ο άνθρωπος που έκανε τις απονομές, δηλαδή ο πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πρόσφατα βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων καθώς μια από τις ενήλικες κόρες του τον κατήγγειλε ότι την είχε απαγάγει αυτή και την αδελφή της, τις είχε φυλακίσει και βασανίσει επειδή προσπάθησαν να ξεφύγουν από τον άμεσο έλεγχό του.

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του Ντουμπάι αρνήθηκε να σχολιάσει τις… απουσίες και δεν απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ανέφερε όμως ότι «η ισορροπία μεταξύ των φύλων αποτελεί πυλώνα στα κυβερνητικά μας θεσμικά όργανα» για το γεγονός ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι μείωσης του κενού μεταξύ των δύο φύλων σε όλους τους κρατικούς τομείς.

Οπως και σε άλλες χώρες του αραβικού κόσμου, έτσι και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περιορισμούς που δεν υπάρχουν στη Δύση, όπως το να παντρεύονται χωρίς την άδεια άρρενος συγγενούς τους. Επίσης, ο βιασμός εντός γάμου δεν θεωρείται έγκλημα, ενώ και η ενδοοικογενειακή βία είναι ανεκτή εφόσον δεν υπερβαίνει τα όρια του ισλαμικού νόμου.

Η χώρα βρίσκεται μόλις στην 121η θέση της κατάταξης 149 χωρών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για ζητήματα ισότητας φύλων στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην πολιτική και στην οικονομία.

Παρ’ όλα αυτά, οι γυναίκες θεωρείται ότι βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία. Στα Εμιράτα καιρό τώρα μπορούν να οδηγούν αυτοκίνητο μόνες τους, να έχουν περιουσία στο όνομά τους, να βρίσκουν δουλειά ή να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αύξησε την αντιπροσώπευση των γυναικών στο Ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο (την αντίστοιχη Βουλή δηλαδή) στο 50%, ενώ οι γυναίκες απολαμβάνουν σχετικά υψηλά ποσοστά εκπαίδευσης και απασχόλησης.