Η νέα ποινική δίωξη κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και στενών συνεργατών του για τα εγκλήματα της κακουργηματικής απάτης κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και της καταδολίευσης δανειστών βάσει της μήνυσης της Alpha Bank και η εισαγγελική έρευνα για τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη φέρνουν ξανά στην επιφάνεια το μεγάλο σκάνδαλο λεηλασίας της ΔΕΠΑ.

Προκαλούν όμως και μεγάλα ηθικά – ενδεχομένως και ποινικά – ερωτήματα για τους ενδιαιτούντες στο Μέγαρο Μαξίμου, με κυριότερο το πώς διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα. Πίσω από τις νομικές διατυπώσεις κρύβεται η κατηγορία για οργανωμένη και εσκεμμένη μετατροπή σε κουφάρι της ELFE σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, με τη συνέργεια δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου και του Μανώλη Πετσίτη, παιδικού φίλου του Νίκου Παππά, ο οποίος μπαινόβγαινε στη ΔΕΠΑ ως εκπρόσωπος «υπηρεσιών του Μαξίμου».

Πρόκειται για ένα οικονομικό σκάνδαλο που απειλεί να μετατραπεί σε πολιτικό σκάνδαλο για την κυβέρνηση, φθάνοντας μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα. Το αξιοσημείωτο είναι πως η ποινική δίωξη ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Στέφανο Μπαξεβάνη δύο χρόνια μετά την υποβολή της μήνυσης από την Alpha Bank, ενώ η Οικονομική Αστυνομία επί τόσους μήνες δεν ολοκλήρωνε την έρευνά της ώστε να υποβάλει πόρισμα. Το σκάνδαλο είχε συζητηθεί στη Βουλή ύστερα από πρόταση της ΝΔ και η μήνυση της Alpha Bank κατατέθηκε στα πρακτικά από τον Κωστή Χατζηδάκη.

Οι ζημιές
για το Δημόσιο

Αυτά τα δύο χρόνια αδράνειας κατέληξαν να κοστίσουν στο Δημόσιο πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ήδη από το 2016 η Alpha Bank περιέγραφε ακριβώς τις παράνομες μεθοδεύσεις της πλευράς Λαυρεντιάδη. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι νέες εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και PFIC φτιάχθηκαν για να απομυζούν τα έσοδα από τη λειτουργία της ELFE, που ήταν ο πελάτης της ΔΕΠΑ. Σκοπός ήταν να μείνει η ELFE «κουφάρι» και το Δημόσιο, ως εγγυητής του δανείου της ELFE, να κληθεί να καταβάλει περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ στην τράπεζα. Παράλληλα, αναφέρει η μήνυση, «οι νέοι φορείς συμφερόντων και ελέγχου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη θα καρπούνται τα οφέλη από τη λειτουργία της πιστούχου επιχειρήσεως (ELFE) χωρίς να υποχρεούνται να καταβάλουν οποιοδήποτε ποσό για την οφειλή προς την τράπεζα».

Το διάστημα που το ιδιωτικό πιστωτικό ίδρυμα διεκδικούσε δικαστικά το οφειλόμενο χρέος των 20 εκατομμυρίων ευρώ, η ΔΕΠΑ, την οποία η ELFE είχε «φεσώσει» ως τότε με 89 εκατομμύρια ευρώ, όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε για τα οφειλόμενα σε αυτή, αλλά διευκόλυνε τον Λ. Λαυρεντιάδη να εκτοξεύσει το χρέος στα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Το χρονολόγιο
της υπόθεσης

Τα κομμάτια της υπόθεσης, που σιγά-σιγά μπαίνουν σε σειρά, αναδεικνύουν την ακόλουθη ιστορία. Το 2014 η Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ έδωσε εντολή στη διοίκηση της εταιρείας να συνεχίσει την παροχή αερίου στην ELFE μόνο υπό όρους: προπληρωμή του αερίου τοις μετρητοίς, σταθεροποίηση του χρέους και ρύθμιση του κατόπιν ελέγχου που θα διενεργούσε ελεγκτική εταιρεία. Από τις αρχές του 2015, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ELFE αρχίζει να καταπατά τη συμφωνία. Τον Αύγουστο ενημέρωσε τη ΔΕΠΑ ότι έχει συνάψει σύμβαση με την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και ζήτησε να προμηθεύει αυτή με αέριο.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη του Μ. Πετσίτη στον τότε διεθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Σ. Παλαιογιάννη. Αμέσως μετά κατατέθηκε η πρόταση της ELFE για ανταλλαγή μέρους του χρέους με ακίνητα της εταιρείας. Τον Νοέμβριο η ΔΕΠΑ έστειλε εξώδικο στην ELFE με προειδοποίηση για διακοπή αερίου και τον Δεκέμβριο άλλαξε αιφνιδιαστικά το ΔΣ της ΔΕΠΑ και ανέλαβε ο Θ. Κιτσάκος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην γενικός διευθυντής της ELFE και εκτελεστικό μέλος της διοίκησης της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ και της ΙΝΤΕΡΚΕΜ (όλες συμφερόντων Λαυρεντιάδη).

Τον Ιανουάριο του 2016 η ΔΕΠΑ υπέγραψε νέα σύμβαση με την ELFE και για πρώτη φορά δέχτηκε μεταχρονολογημένες επιταγές. Λίγο αργότερα η Alpha Bank έλαβε εισαγγελική παραγγελία προκειμένου να ελέγξει πώς η Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης έδωσε άδεια λειτουργίας στις εταιρείες ELFE, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και PFIC. Αντίστοιχος έλεγχος ζητήθηκε και από τη ΔΕΠΑ, αλλά ο Κιτσάκος έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπαλλήλους «μεσούσης της διαπραγμάτευσης (με την ELFE) να αποφεύγονται κινήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα». Το διάστημα 2016-2017 συνεχίστηκαν οι «διαπραγματεύσεις» Κιτσάκου – ELFE, ενώ οι επισκέψεις του Πετσίτη στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο έγιναν τακτικές, όπως έχει πει ο ίδιος ο Κιτσάκος. Εκείνο το διάστημα ο Πετσίτης αμειβόταν από την ELFE με ποσά που έφταναν τα 200.000 ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2017 η σύμβαση της ΔΕΠΑ με την ELFE έληξε, αλλά με απόφαση του Κιτσάκου συνεχίστηκε η τροφοδοσία της με αέριο και έτσι η σύμβαση κατέστη αορίστου χρόνου και το χρέος συνέχισε να ανεβαίνει.

Τον Ιούνιο του 2017 η ELFE στράφηκε δικαστικά κατά της απόφασης της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΠΑ να τεθούν όροι προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή αερίου και έλαβε προσωρινή διαταγή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας επικαλούμενη «παγίωση της πληρωμής με μεταχρονολογημένες επιταγές», δηλαδή τη συμφωνία της με τον Κιτσάκο. Το δικαστήριο της Καβάλας όμως έκρινε ότι ήταν αναρμόδιο και παρέπεμψε την υπόθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου ύστερα από τέσσερις απορριπτικές αποφάσεις για το αίτημα της ELFE ο δικαστής Ιωάννης Κανάκης επανέφερε την απόφαση του Πρωτοδικείου Καβάλας! Τον Νοέμβριο του 2018 ο Κιτσάκος εισηγήθηκε στους μετόχους και στο ΔΣ της ΔΕΠΑ να επιτραπεί η τροφοδοσία με αέριο της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων που οδήγησαν στην καρατόμησή του.

Οι ποινικές διώξεις άρχισαν να ασκούνται μόλις προς το τέλος του 2018, αλλά φαίνεται ότι η διερεύνηση της υπόθεσης θα φτάσει σε μεγάλο βάθος, καθώς εκτός από την αδράνεια της Οικονομικής Αστυνομίας έχει καταγγελθεί στη Βουλή η κωλυσιεργία της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος για τις μεταχρολογημένες επιταγές της ELFE προς τη ΔΕΠΑ.