Προσφορές από 290 διαφορετικούς επενδυτές έλαβε το πενταετές ομόλογο που εξέδωσε χθες, Τρίτη, ο ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα με το Bloomberg, τα δε ποσά που προσφέρθηκαν ήταν άνω των 10 δισ. ευρώ. Ενθαρρυντικά και θετικά είναι δε τα μηνύματα και από το είδος, την ποιότητα των επενδυτών που πόνταρε στο ελληνικό ομόλογο, με τη συμμετοχή των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds) να περιορίζεται στο 11% και το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι θεσμικοί επενδυτες: τράπεζες, ασφαλιστικές, επενδυτικοί οίκοι, ασφαλιστικά Ταμεία.
Η ποιότητα των χαρτοφυλακίων που αγόρασαν το ελληνικό ομόλογο έχει μεγάλη σημασία, τόσο για το προφίλ της ελληνικής οικονομίας, όσο και για την μετέπειτα πορεία της απόδοσης του ομολόγου.
Το να εμπιστευτούν το ομόλογο που εκδίδει το ελληνικό Δημόσιο κυρίως θεσμικοί επενδυτές και όχι κερδοσκοπικά κεφάλαια, που κυνηγούν μόνο το βραχυπρόθεσμο κέρδος, είναι ένα σήμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία βαδίζει σε σωστό δρόμο.
Εξ ου και η επισήμανση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά την ενημέρωση της Ολομέλειας της Βουλής, χθες Τρίτη για την έκδοση του πενταετούς ότι «το πιο σημαντικό είναι όταν θα δείτε από τη συμμετοχή των επενδυτών, ότι αρχίζει μια σημαντικότατη μεταστροφή από hedge funds σε κανονικούς επενδυτές. Δηλαδή, θα δείτε από αυτή την έκδοση ότι η Ελλάδα αλλάζει κατηγορία».
Επίσης, η συμπεριφορά των κατόχων των ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες συνιστά μεγάλο στοίχημα. Και η συμπεριφορά αυτή είναι συνήθως άμεσα συνυφασμένη με το ποιοι εμπιστεύτηκαν και αγόρασαν το ομόλογο.
Κατά τις εκτιμήσεις λοιπόν των αρμοδίων παραγόντων, το γεγονός της εξαιρετικά χαμηλής συμμετοχής των hedge funds περιορίζει την ανησυχία για τη συμπεριφορά του τίτλου στη δευτερογενή αγορά.
Οι μνήμες της περυσινής έκδοσης επταετών ομολόγων με την κατακόρυφη αύξηση των αποδόσεων από την επομένη της διαπραγμάτευσης είναι νωπές και ο ΟΔΔΗΧ, φαίνεται αυτή τη φορά να έλαβε τα μέτρα του.
Πηγές κοντά στην έκδοση εκτιμούν ότι το νέο ομόλογο θα έχει καλή συμπεριφορά, ποντάροντας μάλιστα και σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.
Τα πρώτα δείγματα δε είναι θετικά. Σήμερα, Τετάρτη, το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε προς το ιστορικό χαμηλό του περασμένου Ιουλίου. Η απόδοση του σήμερα στη δευτερογενή αγορά υποχώρησε εκ νέου στο 3,93% με 3,92%. Την χαμηλότερη απόδοση είχε επιτύχει το συγκεκριμένο ομόλογο στις 30 Ιουλίου 2018, όταν είχε υποχωρήσει στο 3,85%.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 5ετούς σημείωνε καθοδική κίνηση κατά 4,4 μονάδες βάσης και διαμορφωνόταν στο 2,93%, στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων έξι μηνών, ενώ του 7ετούς κινείται σταθεροποιητικά στο 3,63%.
Ποιοι μοιράστηκαν το ελληνικό 5ετές ομόλογο
Οι πληροφορίες του Bloomberg για το ποιοι μοιράστηκαν το ελληνικό 5ετες ομόλογο, όπως αναφέρει το Euro2day.gr, προέρχονται από άτομο με γνώση του θέματος, που ωστόσο δεν είναι εξουσιοδοτημένο να μιλήσει δημόσια για το θέμα και γι’ αυτό μίλησε ανώνυμα.
Σε ό,τι αφορά το είδος του επενδυτή, η κατανομή είναι:
* Fund managers 67,5%
* Τράπεζες/ιδιωτικές τράπεζες 19%
* Hedge funds 11%
* Ασφαλιστικά/συνταξιοδοτικά funds 2,5%
Η κατανομή με βάση τη γεωγραφία
* Μεγάλη Βρετανία 42%
* Γερμανία/Αυστρία 13%
* Ιταλία 11%
* Ελλάδα 10,5%
* Γαλλία 6%
* Σκανδιναβία 4,5%
* Υπόλοιπη Ευρώπη 4%
* ΗΠΑ 8,5%
* Λοιποί 0,5%
Τα παραπάνω καλά νέα δεν αναιρούν βέβαια το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που δανείζεται τόσο ακριβά.
Από τις 17 χώρες της ευρωζώνης οι οποίες έχουν υπό διαπραγμάτευση πενταετείς τίτλους, στις έξι οι αποδόσεις είναι αρνητικές, κάτω του μηδενός, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Γερμανίας όπου η απόδοση του πενταετούς ομολόγου χθες το απόγευμα ήταν στο -0,327%.
Μια σύγκριση με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες πρόσφατα πέρασαν τη δοκιμασία των μνημονίων, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, όμως δείχνει τον δρόμο που έχει ακόμα να διανύσει η Ελλάδα μέχρι να τις προσεγγίσει σε όρους κόστους κάλυψης των δανειακών της αναγκών. Απέναντι από το 3,6% της Ελλάδας, το πορτογαλικό πενταετές ομόλογο είχε χθες απόδοση 0,340% και το ισπανικό 0,212%.
Στην Ιταλία, η οποία δοκίμασε τα όρια ανοχής των Βρυξελλών και τις αντοχές της έναντι των αγορών, τα πενταετή ομόλογα χθες είχαν απόδοση 1,574%, κάτι λιγότερο από το μισό σε σχέση με την Ελλάδα. Η απόδοση των ιταλικών πενταετών είναι η δεύτερη χειρότερη, μετά την Ελλάδα, στην ευρωζώνη.
Και σαφώς έχουν δίκιο κάποιοι που λένε ότι οι παραπάνω συγκρίσεις δεν είναι σωστές, καθώς συγκρίνουμε τις αποδόσεις ομολόγων χωρών που ναι μεν πέρασαν από μνημόνια αλλά τώρα έχουν σταθεροποιηθεί, με την απόδοση του πρώτου ομολόγου που εξέδωσε η Ελλάδα ούσα εκτός προγράμματος. Ωστόσο, έχουν δίκιο και όσοι λένε ότι τα οικονομικά περιθώρια που έχει η Ελλάδα να πληρώνει τσουχτερά επιτόκια είναι ασφυκτικά μικρά.
Την κατάσταση δυσχεραίνει περαιτέρω και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης την χειρότερη πιστοληπτική αξιολόγηση, από τέσσερα έως έξι σκαλοπάτια χαμηλότερα της επενδυτικής βαθμίδας. Κι αυτό γιατί το ρίσκο το οποίο ενέχει μια αξιολόγηση οριακά πάνω από τα «σκουπίδια» πληρώνεται ακριβά στις αγορές.
Ακριβώς λόγω των παραπάνω δεδομένων αρμοδίως τονίζεται ότι όσον αφορά τα επόμενα βήματα της Ελλάδας στις αγορές θα είναι προσεκτικές και όχι βιαστικές κινήσεις, στον κατάλληλο (όχι με όρους πολιτικούς) χρόνο.