«Το Μικρολίμανο είναι ένα από τα πιο όμορφα σημεία του Πειραιά και της χώρας. Ήρθε λοιπόν ο καιρός με την ανάπλαση να αναδείξουμε αυτή την ομορφιά», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, μιλώντας στα μέλη του Συλλόγου «Απόγονοι Μικρασιατών Προσφύγων 1922 Μικρολίμανου», σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Π.Ο.Ι.Α.Θ.
Ο κ. Μώραλης επεσήμανε πως η ανάπλαση στο Μικρολίμανο ήταν επιβεβλημένη, ανεξάρτητα αν ήταν υποχρεωτική ή όχι, καθώς θα έπρεπε να επέλθει νομιμότητα στην περιοχή. Επιπλέον τόνισε:
«Ο τρόπος που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις στο Μικρολίμανο αλλά και η αισθητική του, ήταν κάτι που με στεναχωρούσε πριν ακόμα ασχοληθώ με τον Δήμο και θέσω υποψηφιότητα.
Όσοι επισκέπτονταν το Μικρολίμανο, έβλεπαν μια εικόνα που δεν άρμοζε στη μοναδικότητα, στην ιστορία και στην ομορφιά της περιοχής», επεσήμανε ο κ. Μώραλης.
Επιπλέον τόνισε πως η συνύπαρξη κατοικιών και επιχειρήσεων κινείται σε μια δύσκολη ισορροπία, καθώς οι κάτοικοι ως ένα βαθμό θα πρέπει να σέβονται την επιχειρηματικότητα στην περιοχή, αλλά και οι καταστηματάρχες πρέπει να σέβονται ότι δίπλα τους μένουν άνθρωποι και πολλές φορές χάνεται το μέτρο και το όριο.
«Καταλαβαίνω ότι υπήρχε δυσπιστία για το θέμα αυτό και είναι λογικό. Όταν ένα έργο παραμένει στάσιμο επί 40 χρόνια και όλοι οι προκάτοχοί μου, τους οποίους δεν κατηγορώ αφού όλοι, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο προσέθεσαν στην πόλη, έλεγαν ότι θα φτιάξουν το Μικρολίμανο και αυτό δεν γινόταν ποτέ, πράγματι είναι εύλογο να υπάρχει δυσπιστία. Πλέον ο διαγωνισμός αναρτάται και δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Ζείτε σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της χώρας και η ανάπλαση θα γίνει», σημείωσε ο κ. Μώραλης.
Ο Δήμαρχος Πειραιά υπογράμμισε πως η ανάπλαση δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά θα αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούν τα καταστήματα, καθώς, όπως εξήγησε: «αν είναι να γίνει η ανάπλαση και να συνεχίσουν οι υπάρχουσες παθογένειες, χάνεται το νόημα της μεγάλης αυτής παρέμβασης».
Ο Δήμαρχος Πειραιά επεσήμανε πως πρόκειται για ένα έργο το οποίο ήθελε να υλοποιήσει από την αρχή η Δημοτική Αρχή:
«Λάβαμε 3 παρατάσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν τα καταστήματα. Χρειάστηκαν 3,5 χρόνια καθώς ξεκινήσαμε το 2015 τις ενέργειες για την ανάπλαση. Τα καταφέραμε. Στις επόμενες 30 περίπου ημέρες θα έχουμε ανάδοχο, άρα αν δεν έχουμε ενστάσεις, τέλος Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουμε άμεσα την ανάπλαση από επιλεγμένα σημεία. Θα δούμε πως θα γίνουν τα βήματα του έργου, το οποίο έχει περίπου δέκα ημέρες διορία για να εκτελεστεί. Θα προχωρήσουμε και θα είναι μια πολύ όμορφη ανάπλαση», σημείωσε, λέγοντας πως η χρηματοδότηση του έργου είναι από την Περιφέρεια Αττικής.
Στη συνέχεια ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε στα ζητήματα που επιλύονται και στις αλλαγές που θα προκύψουν από την ανάπλαση στο Μικρολίμανο.
Συγκεκριμένα τόνισε πως ο χώρος περιπάτου θα έχει πλάτος 10 μέτρα και θα μπορούν οι κάτοικοι, οι επισκέπτες και οι τουρίστες να περπατούν, θα δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης, η αποκομιδή απορριμμάτων θα γίνεται με άλλο τρόπο, ο φωτισμός θα είναι καλύτερος και δεν θα υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα ή παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια, όπως συμβαίνει τώρα.
Ο Δήμαρχος Πειραιά σημείωσε πως ο Δήμος, η τροχαία, η αστυνομία θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός από τους καταστηματάρχες: «Δεν μιλάω για όλους, υπάρχουν άνθρωποι που σέβονται και προσπαθoύν, όμως κάποιοι δεν κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, αγνοώντας είτε τις συστάσεις μας είτε τα πρόστιμα που έχουμε βάλει».
Στη συνέχεια, ο κ. Μώραλης ανέφερε πως η Δημοτική Αρχή έχει εξασφαλίσει πόρους μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για την επόμενη θητεία, όποιος και αν είναι Δήμαρχος, για την ανάπλαση του δεύτερου κομματιού που άπτεται του Μικρολίμανου, από τη Μυρτιώτισσα μέχρι το ΝΑΣ, ώστε να ενοποιηθεί η Ακτή Δηλαβέρη από τη Μυρτιώτισσα μέχρι τον Ι.Ο.Π. και να είναι ένα ενιαίο και όμορφο σημείο.
Ακολούθως ο κ. Μώραλης τόνισε: «Μου μετέφερε ο Πρόεδρός σας πως κάποιοι λένε πως δεν θα γίνει η ανάπλαση ή πως θα κάνω πίσω ή πως θα υπάρξουν πιέσεις. Μην τα ακούτε όλα αυτά. Του έλεγα εδώ και τρία χρόνια, πως υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες του δημοσίου. Και εξηγώ: υποβάλλαμε αλλαγή χάραξης αιγιαλού τον Σεπτέμβριο του 2015 και η επιτροπή συνεδρίασε τον Οκτώβριο του 2016, δηλαδή 1 χρόνο μετά. Αυτό είναι το κράτος που ζούμε, αυτές είναι οι αγκυλώσεις του δημόσιου τομέα και η στενή δημόσια διοίκηση», επεσήμανε ο κ. Μώραλης.
Ο κ. Μώραλης ανέφερε επίσης πως είναι θετικός στο αίτημα του Συλλόγου, να τοποθετηθεί πλακέτα στη Ναυάρχου Βότση, η οποία θα σηματοδοτεί τον συνοικισμό των Μικρασιατών και τον Σύλλογο, λέγοντας πως θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο και πως πιστεύει ότι δεν θα υπάρχει διαφωνία γι΄ αυτό.
Επιπλέον ο κ. Δήμαρχος υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή υλοποίησε παρεμβάσεις στην περιοχή, όπως είναι η δημιουργία αποχετευτικού δικτύου και πως υπήρξαν προβλήματα με τον συνοικισμό, λέγοντας πως είναι λογικό να μην μπορούν να επιλυθούν άμεσα παθογένειες δεκαετιών.
Ο κ. Μώραλης ανέφερε πως τα χαρακτηριστικά του συνοικισμού θα διατηρηθούν, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Μικρολίμανου που προσδίδουν ομορφιά. Επίσης ανέφερε ότι οι ψαράδες δεν θα φύγουν, αλλά ενδεχομένως να μετακινηθούν, τονίζοντας ότι αποτελούν μέρος του Μικρολίμανου.
«Ο Πειραιάς είναι μια πόλη που κάθε χρόνο θα πηγαίνει όλο και καλύτερα. Οι δυνατότητες του Πειραιά είναι πολύ μεγάλες και όλοι οι φορείς δουλεύουμε προκειμένου να τις αναδείξουμε. Κάθε χρόνος που περνάει, ο Πειραιάς θα είναι μια πιο λειτουργική, πιο όμορφη, πιο φιλική πόλη», τόνισε ο κ. Μώραλης, προσθέτοντας:
«Ολοκληρώνονται τα έργα που προκάλεσαν την όποια ταλαιπωρία, ειδικά στη Β΄ Δημοτική Κοινότητα. Η εξέλιξη του μετρό, του τραμ, οι επενδύσεις στην πόλη, η δουλειά του Δήμου, της Περιφέρειας, θα αρχίσουν να φαίνονται. Μέχρι πρότινος ήταν στα χαρτιά και στον σχεδιασμό, ενώ υπήρχαν καθυστερήσεις, αλλά το 2019 θα φαίνεται πιο έντονα η δουλειά που έχουμε κάνει όλοι μαζί. Γι΄ αυτό και λέω ότι δεν είναι θέμα ενός προσώπου, είναι θέμα συνεργασιών, συναινέσεων και πιστεύω ότι αυτό πραγματοποιείται στην πόλη και βαδίζουμε στον σωστό δρόμο», επεσήμανε ο κ. Δήμαρχος.
Τέλος, ο κ. Μώραλης ανέφερε πως με τον Σύλλογο Απόγονων Μικρασιατών Προσφύγων 1922 Μικρολίμανου, έχει μια εποικοδομητική και παραγωγική συνεργασία τα τελευταία 4,5 χρόνια για τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και τον Σύλλογο.