Ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι δεσμευτική για την Ελλάδα. «Το Διεθνές Δίκαιο καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημαίνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας. Το βάρος που θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση είναι τεράστιο» σημείωσε.

Ωστόσο, όπως τόνισε, το θέμα δεν έχει λήξει για τη ΝΔ. Και αυτό, επειδή η επόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να εμποδίσει την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, η πορεία της ένταξής της όμως στην ΕΕ θα είναι μακρά και επίπονη. Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι αν εκλεγεί πρωθυπουργός αρνείται να ερμηνεύσει το άρθρο 2 της συμφωνίας ως συμφωνία της Ελλάδας για αυτόματη είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ. «Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται, να ανοίγει και να κλείνει επιμέρους κεφάλαια, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα.

Η Ελλάδα θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω» δήλωσε και πρόσθεσε: «Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να αμβλύνω τις αρνητικές συνέπειες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν από μια προβληματική συμφωνία».

Συναίνεση

Τι σημαίνει αυτό; Η ΝΔ θα συναινέσει στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Θα απαιτήσει όμως να αξιολογείται χωριστά κάθε ένα από τα 32 ενταξιακά κεφάλαια που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ελέγχεται αν πληρούνται οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΕ, οι οποίες είναι αντικειμενικές και σκληρές, π.χ. για τους οικονομικούς δείκτες. Επιπλέον, θεωρεί απαράδεκτη την πρόβλεψη της συμφωνίας των Πρεσπών ότι η γειτονική χώρα από το άνοιγμα κάθε κεφαλαίου και για πέντε χρόνια θα μπορεί να χρησιμοποιεί το υφιστάμενο όνομά της, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», στα εσωτερικά της έγγραφα.

Ο κ. Τσίπρας είχε ποντάρει στο ότι οι εταίροι που ενδιαφέρονταν για τη συμφωνία των Πρεσπών, ιδίως οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί, θα ασκούσαν πιέσεις στον κ. Μητσοτάκη και θα τον απομόνωναν. Οι σχέσεις του πρόεδρου της ΝΔ με τις δύο αυτές πλευρές έγιναν πολύ δύσκολες, όμως είχε φροντίσει να εξηγήσει από νωρίς και πολλές φορές στο ΕΛΚ τους λόγους που δεν συναινεί στη συμφωνία, και το σταθερά μεγάλο προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις διευκόλυνε τις κινήσεις του. «Δεν δίστασα να διαφωνήσω ακόμα και ανοιχτά με τους ισχυρούς εταίρους μας, όπως η καγκελάριος Μέρκελ» είπε στη Βουλή για να απορρίψει την κατηγορία που του απηύθυνε ο Πρωθυπουργός ότι άλλα λέει στο εξωτερικό και άλλα στο εσωτερικό. Στην επίσκεψή της στην Αθήνα, η Ανγκελα Μέρκελ δεν έκρυψε τη διαφωνία της με τον κ. Μητσοτάκη και μάλιστα στις δημόσιες δηλώσεις της. Στην ιδιωτική τους συνάντηση όμως φρόντισε να μην παρευρίσκονται πρόσωπα τα οποία είχαν γίνει δυσάρεστα στον συνομιλητή της το προηγούμενο διάστημα για το Μακεδονικό ζήτημα. Ηταν μια κίνηση αβροφροσύνης, αλλά και πολιτικού συμβολισμού, για το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ.