Με την αντιπολίτευση να εμμένει ότι δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση επί της Συμφωνίας των Πρεσπών δίχως να έχει κατατεθεί στην εθνική αντιπροσωπεία το τελικό επίσημο, ενιαίο και κωδικοποιημένο Σύνταγμα της FYROM με τις τροποποιήσεις του, εξελίσσεται η συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πολύ περισσότερο που, όπως τονίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, υπάρχει ανατροπή του πλαισίου συμφωνίας με ευθύνη της σκοπιανής πλευράς, καθώς οι συνταγματικές αλλαγές της γείτονος τελούν στην πραγματικότητα υπό αίρεση μέχρι να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή τόσο η Συμφωνία των Πρεσπών όσο και το Πρωτόκολλο ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ.

Αυτό άλλωστε παραδέχθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος ο οποίος δήλωσε ότι «περιέλαβαν μια διαλυτική αίρεση, που δεν αποκλειόταν από τη Συμφωνία, που πρακτικά λέει ότι εάν εμείς δεν κυρώσουμε τη Συμφωνία και αν εμείς δεν συμφωνήσουμε μετά την κύρωση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αυτοί θα επανέλθουν στην κατάσταση ante, που είναι προφανώς εκ μέρους τους λογικό».

«Δεσμεύονται επομένως να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εφόσον υπάρχει αμφοτεροβαρής δέσμευση», πρόσθεσε αν και χαρακτήρισε σημαντικό επίτευγμα της Συμφωνίας το γεγονός ότι αυτή θα ερχόταν στην κύρωση στην Ελληνική Βουλή «μόνο όταν είχε ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στο άλλο μέρος». «Αυτό έγινε. Ολοκληρώθηκε η συνταγματική αναθεώρηση», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος παραδέχθηκε και κάτι ακόμα: ότι δεν μπορεί να κατατεθεί στην Βουλή πλήρες ενοποιημένο κείμενο Συντάγματος της FYROM με ενσωματωμένες τις τροποποιήσεις του καθώς ως τέτοιο δεν υφίσταται, όπως επισημαίνει η ΝΔ, αφού δεν έχει τεθεί σε ισχύ. «Απόδειξη αυτού, είναι ότι η ρηματική διακοίνωση με την οποία πληροφορούν τα Σκόπια την Ελληνική Κυβέρνηση για τις τροπολογίες, φέρει ως τίτλο “Δημοκρατία της Μακεδονίας”», όπως επισήμανε ο Γ. Κουμουτσάκος. Για την ΝΔ το ότι δεν έχουν τεθεί σε ισχύ από την γείτονα οι συνταγματικές αλλαγές, αυτό αντιβαίνει στις πρόνοιες της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είναι ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση στο θέμα αυτό το γεγονός ότι ο σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη, συνταγματολόγος Γ. Γεραπετρίτης προσήλθε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών για να ενημερώσει σχετικά τους δημοσιογράφους, λέγοντας επί της ουσίας ότι η Βουλή καλείται να νομοθετήσει «εν κενώ», ενός μη υπαρκτού Συντάγματος της FYROM, αφού οι αλλαγές που πέρασαν από την σκοπιανή Βουλή τελούν υπό αίρεση και δεν θα τεθούν σε ισχύ αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης της Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ από την ελληνική Βουλή.

Όπως είπε, «δεν ισχύει τίποτα αν δεν κυρώσουμε εμείς», σε αντίθεση με την πρόβλεψη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Γι’ αυτό και το κόμμα του επιμένει ότι θα έπρεπε να έχει κατατεθεί ως ενιαίο, κωδικοποιημένο κείμενο το Σύνταγμα της γείτονος ώστε να έχουν πλήρη και σαφή εικόνα οι βουλευτές «αν έχουν πληρωθεί οι προϋποθέσεις για την αλλαγή του ονόματος και την απάλειψη του αλυτρωτισμού, κάτι που αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να γίνει».

«Η βουλή καλείται να ψηφίσει ότι δίνει λευκή επιταγή για το πώς έχει τροποποιηθεί αλλά και για το πώς θα ερμηνευθεί το Σύνταγμα», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, προσθέτοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση όφειλε να απαντήσει στη ρηματική ανακοίνωση των Σκοπίων ζητώντας διευκρινήσεις και εν συνεχεία να καταθέσει ένα ενιαίο κείμενο στο ελληνικό κοινοβούλιο.