Σε πολλές χώρες, η σεξουαλική κακοποίηση των αγοριών δεν προβλέπεται στους νόμους σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα του Economist Intelligence Unit η οποία εξετάζει τη νομοθεσία σε 40 χώρες. Διαπιστώνει ότι σχεδόν οι μισές χώρες από αυτές δεν προβλέπουν νομική προστασία για τα αγόρια – η νομοθεσία ούτε καν τα αναγνωρίζει ως θύματα -, σε αντίθεση με τα κορίτσια όπου οι νόμοι είναι λεπτομερείς.

Εκτιμάται ότι το 18% των κοριτσιών και το 8% των αγοριών σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική τους ηλικία και σε ορισμένες χώρες η κακοποίηση των αγοριών θεωρείται υψηλότερη. Στην Κένυα για παράδειγμα, μελέτη της Unicef διαπίστωσε ότι δύο στους 10 άνδρες έχουν υποστεί κακοποίηση όταν ήταν παιδιά. Το κοινωνικό στίγμα, τα στερεότυπα περί ανδρισμού και η ομοφοβία ωστόσο αποτρέπουν τα αγόρια από το να καταγγέλλουν τα περιστατικά, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της έκθεσης, προτείνοντας να τους δίνονται εργαλεία τα οποία θα τους επιτρέπουν να αισθάνονται πιο άνετα να αναφέρουν τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση ή κακοποίηση. Την ίδια ώρα η έκθεση κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με το πόσο καλά αντιμετωπίζουν τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών και προειδοποιεί ότι η αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα.

Η ευκολότερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού των νέων σε πολλές χώρες έχουν αυξήσει τους κινδύνους, ενώ η αστάθεια, απόρροια ένοπλων συγκρούσεων ή της κλιματικής αλλαγής, έχει θέσει ολοένα και περισσότερα παιδιά σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης, η Βρετανία, η Σουηδία και ο Καναδάς είναι οι χώρες που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα την κακοποίηση. Το Πακιστάν, η Αίγυπτος και η Μοζαμβίκη καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις. Σε όλες τις χώρες, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα στοιχεία σχετικά με τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών είναι ελάχιστα, αναφέρουν ότι μόνο οι μισές χώρες έχουν καταρτίσει δεδομένα που αφορούν σε ποσοστά παιδιών που έχουν υποστεί βιασμό, ή συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών ή την όποια κακοποίηση.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο οι καταγγελίες για περιστατικά κακοποιημένων αγοριών έχουν αυξηθεί μετά την εκστρατεία  #MeToo, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την υπόθεση για κακοποίηση παιδιών στο αγγλικό ποδόσφαιρο που βγήκε στο φως λαμβάνοντας τεράστιες διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Ινδία έχει το καλύτερο νομικό πλαίσιο για την προστασία των θυμάτων, λόγω εν μέρει του νόμου του 2012 για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση, ο οποίος επικεντρώνεται στην προστασία τόσο των αγοριών όσο και των κοριτσιών από τη σεξουαλική βία. Σύμφωνα με κυβερνητική έρευνα, περισσότερο από το 50% των παιδιών στην Ινδία έχουν υποστεί μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής κακοποίησης. Η έρευνα περιγράφει την κακοποίηση των παιδιών ως μια σιωπηρή επιδημία, πληγή για τη σύγχρονη κοινωνία όπου 120 εκατομμύρια κορίτσια έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό (1%) των θυμάτων έχει ζητήσει βοήθεια από κάποιον επαγγελματία.