Κατατέθηκε το Σάββατο το πρωί στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία αναμένεται να εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας το απόγευμα της Δευτέρας (5.00). Ως πιθανότερη εκδοχή για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί θεωρείται να γίνουν δυο συνεδριάσεις στην επιτροπή (Δευτέρα και Τρίτη) και δυο συνεδριάσεις στην Ολομέλεια (Τετάρτη και Πέμπτη) με ένα ενδεχόμενο να συνεχιστεί η συζήτηση και την Παρασκευή εφόσον χρειαστεί, ώστε να δοθεί άπλετος χρόνος στους βουλευτές των κομμάτων να τοποθετηθούν. Σε κάθε περίπτωση στόχος της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία των Πρεσπών να έχει ψηφιστεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Εφ’ όσον περάσει τότε ανοίγει ο δρόμος για το επόμενο βήμα που είναι η κύρωση από την Βουλή του Πρωτοκόλλου ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ, διαδικασία η οποία δεν αναμένεται να καθυστερήσει –πιθανότατα θα ολοκληρωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η προσεχής εβδομάδα αναμένεται θυελλώδης ενώ στις αντιδράσεις και τις προειδοποιήσεις της ΝΔ όσον αφορά την διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας, έχουν προστεθεί και εκείνες του μέχρι πρότινος κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος με επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση κλιμακώνει τις πιέσεις που ασκεί προς τον Αλέξη Τσίπρα για να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Έτσι, μετά την προτροπή που απηύθυνε στον πρωθυπουργό να πάει σε δημοψήφισμα, τώρα τάσσεται αντίθετος με ενδεχόμενη αύξηση των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας όπου θα εγκριθεί η συμφωνία, ενώ δηλώνει ότι ψήφισή της στην επιτροπή είναι αναγκαία προϋπόθεση για να εισαχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Καμμένος μιλά για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», κάτι για το οποίο ήδη έχει προειδοποιήσει η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία ευθέως δια του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη, διεμήνυσε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί αλλοίωση των συσχετισμών δύναμης των κομμάτων στις επιτροπές και ειδικότερα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας όπου θα εισαχθεί η συμφωνία. Η διάσταση προκύπτει καθώς μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση αλλάζουν οι συσχετισμοί των κοινοβουλευτικών ομάδων που θα πρέπει να αποτυπώνονται αναλογικά στην σύνθεση της επιτροπής η οποία αριθμεί 55 μέλη με τον ΣΥΡΙΖΑ να διαθέτει 27 βουλευτές και άρα όχι την απόλυτη πλειοψηφία. Στην επιτροπή συμμετείχε από το Ποτάμι και ο Σπύρος Δανέλλης ο οποίος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Όμως το Ποτάμι τον αντικατέστησε και μένει να αποφασιστεί αν ο κ. Δανέλλης μπορεί ως ανεξάρτητος βουλευτής να παραμείνει μέλος της Επιτροπής. Σημειώνεται ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν ήδη εκπρόσωπο στην Επιτροπή, τον Δημήτρη Καμμένο. Ωστόσο, μετά την ανεξαρτητοποίηση Δανέλλη, ο αριθμός του ανήλθε στους 10 και σύμφωνα με μια ερμηνεία ενδέχεται να δικαιούνται και δεύτερο μέλος στην Επιτροπή.

Αλλά και να παραμείνει ο κ. Δανέλλης στην επιτροπή με δεδομένη την αναπλήρωση της θέσης που καταλαμβάνει το Ποτάμι παραμένει ισοψηφία 28-28 στους συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 31) «ο Πρόεδρoς της Boυλής συγκρoτεί τις επιτρoπές, ανάλoγα με τη δύναμη των Koινoβoυλευτικών Oμάδων και των ανεξαρτήτων» και «για να εξασφαλίζεται η συμμετoχή όλων των Boυλευτών και να διατηρείται η κατ’ αναλoγία εκπρoσώπηση όλων των Koινoβoυλευτικών Oμάδων στις επιτρoπές μπoρεί να αυξoμειώνεται o αριθμός των μελών κάθε επιτρoπής με απόφαση τoυ Πρoέδρoυ της Boυλής, χωρίς να θίγεται, σε κάθε επιτροπή, η απόλυτη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή». Απόλυτη πλειοψηφία όμως η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει (έχει 145 βουλευτές).

Αλλά και αν δεν υπάρξουν αυξομειώσεις στην σύνθεση της επιτροπής, ήδη εγείρεται ζήτημα ως προς το κατά πόσον μπορεί η Συμφωνία αν δεν εγκριθεί από την επιτροπή να εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής οι αρμοδιότητες των διαρκών επιτροπών είναι ουσιαστικά γνωμοδοτικές αφού μετά την επεξεργασία και την εξέταση τoυ νομοσχεδίου ή της πρότασης νόμoυ συντάσσει και υπoβάλλει πρoς τη Boυλή έκθεση που περιέχει «την πρόταση της επιτρoπής για την απoδoχή ή την απόρριψη τoυ νομοσχεδίoυ ή της πρότασης νόμoυ». Ο κ. Καμμένος αντιδρά και σε αυτή την περίπτωση δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να πάει η συμφωνία στην Ολομέλεια αν καταψηφιστεί στην επιτροπή.

Άλλη μια παράμετρος που αναμένεται να απασχολήσει τα κόμματα είναι η περίπτωση εκείνη που προβλέπει το Σύνταγμα, το οποίο με σαφήνεια προσδιορίζει ότι η Βουλή νομοθετεί σε Ολομέλεια, αλλά προβλέπει και κάποιες εξαιρέσεις ώστε υπό προϋποθέσεις και περιορισμούς να ασκούν νομοθετικό έργο και οι διαρκείς επιτροπές της Βουλής, αλλά σε κάθε περίπτωση εισάγεται κατόπιν στην Ολομέλεια. Ωστόσο, σύμφωνα με κάποια ερμηνεία, στην προκειμένη περίπτωση της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η επιτροπή δεν μπορεί να ασκήσει νομοθετικό έργο κατά το άρθρο 72 παρ. 2 του Συντάγματος.

Σε κάθε περίπτωση τα θέματα αυτά αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων που θα φορτίσουν περαιτέρω το διχαστικό κλίμα πόλωσης που υπάρχει. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και δεν αποκλείεται σε όλα αυτά να προστεθεί και μια ακόμα παράμετρος η οποία προβλέπεται από το Σύνταγμα και δίνει την δυνατότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, κίνηση η οποία θα έχει έναν έντονο πολιτικό συμβολισμό αλλά δεν μπορεί να ανατρέψει την διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή.