Σκαμπανεβάσματα αναμένονται το προσεχές διάστημα στις τιμές του πετρελαίου τα στελέχη πετρελαϊκών και επενδυτικών κεφαλαίων που τοποθετούν χρήματα σε πρώτες ύλες.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που είχε παρουσιαστεί ήδη από το 2018 και αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος.
Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία προχωρούν σε νέο γύρο περικοπών με στόχο να ενισχύσουν τις τιμές οι οποίες έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τον Οκτώβριο του 2018, όταν οι τιμές του μπρεντ ήταν πάνω από 80 δολάρια.
Πλέον, η τιμή αυτή διαμορφώνεται στα 55 δολάρια το βαρέλι.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ επιμένουν να ζητούν από τους συμμετέχοντες στην αγορά πιο φθηνό πετρέλαιο, ενώ παράλληλα οι αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου εξακολουθούν να αυξάνουν την παραγωγή.
Σήμερα, οι τιμές του μπρεντ διαμορφώνονται στα 54,7 δολάρια και οι τιμές του αμερικανικού αργού στα 46 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της πετρελαϊκής ConoccoPhillips Ράιαν Λανς, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για διακυμάνσεις στις αγορές που θα προκαλούνται εν μέρει από τους αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου.
Οι παραγωγοί αυτοί έχουν την ευχέρεια να αυξάνουν και να μειώνουν την παραγωγή μέσα σε πολύ μικρό διάστημα ανάλογα με τις επενδύσεις που γίνονται στον κλάδο.
Τον τελευταίο καιρό παρατηρήθηκαν πιέσεις στις τιμές του μαύρου χρυσού, με την παράγωγη να αναμένεται να αυξηθεί και η ζήτηση να υποχωρήσει.
Η άντληση πετρελαίου στις ΗΠΑ έφτασε στα τέλη του 2018 στα 11,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κάνοντας τη χώρα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο.
Αντίστοιχες ποσότητες πετρελαίου παράγουν κάθε μέρα η Σαουδική Αραβία ή η Ρωσία, που είναι οι έτεροι βασικοί παίκτες της αγοράς.
Επίσης αύξηση έχει καταγράψει η παραγωγή και από άλλα μέλη του ΟΠΕΚ όπως είναι το Ιράκ. Εκεί, έχει φτάσει τα 3,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοεμβρίου.