Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, με τη χώρα να έχει ακόμα μπροστά της αρκετή ανηφόρα να περάσει εντός του 2019, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Σχετικά με την έκδοση του νέου ομολόγου φέτος των 7 δισ. Ευρώ, το πρακτορείο σημειώνει, ότι το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να κάνει μία δοκιμή με έναν βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο τίτλο ακόμη και αυτό τον μήνα, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.
Σύμφωνα με το Bloomberg, θα είναι δύσκολο το εγχείρημα. Η εξωτερική αγορά θα συνεχίσει να επηρεάζει τη χώρα, όπως έγινε και με τη «μετάδοση» από την Ιταλία, που εμπόδισε την πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ενώ η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τρεις βασικούς εγχώριους κινδύνους, την πρώτη χρονιά εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης.
1. Δημοσιονομικός εκτροχιασμός
Το δημοσιονομικό πλεόνασμα, που ήταν βασικός παράγοντας για την έξοδο από το πρόγραμμα, απειλείται από ένα ακτιβιστικό νομικό σύστημα, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να αποφασίσει για τη συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις, που νομοθετήθηκαν το 2013.
Εάν το δικαστήριο αποφασίσει ότι αυτές οι συντάξεις πρέπει να επιστραφούν, η επιβάρυνση θα φτάσει περίπου τα 15 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ, ενώ θα υπάρξει επιπλέον ετήσιο κόστος στον προϋπολογισμό περίπου 4 δισ. ευρώ.
Επίσης, επανέρχονται οι μεγάλες προεκλογικές υποσχέσεις, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές.
2. Οι τράπεζες έχουν λυγίσει
Αν και η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας ανεβάζει ρυθμό, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1% το τρίτο τρίμηνο, η χώρα προσπαθεί ακόμη να επανέλθει μετά από μία καταστροφική ύφεση.
Ενας από τους μεγαλύτερους περιορισμούς στη μελλοντική ανάπτυξη είναι η δυνατότητα των τραπεζών για παροχή πίστωσης στην πραγματική οικονομία.
Η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε ένα ιταλικό μοντέλο για να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν την έκθεσή τους σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τα οποία έφτασαν τα 88,6 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται αυτόν τον μήνα να αναζητήσει έγκριση για το σχέδιο από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
H Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποβάλει το δικό της σχέδιο, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση, ενώ θα μπορούσε να τρέχει παράλληλα με το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ.
Ωστόσο, οι μετοχές των τραπεζών παραμένουν σε ιστορικό χαμηλό, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι θα αποτραπεί η ανάγκη αύξησης κεφαλαίου.
3. Πολιτική στάση
Οι εκλογές, οι οποίες πρέπει να γίνουν το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο, δεν απειλούν απλώς τα οικονομικά της χώρας.
Αν και δεν υπάρχει κάποιος στην αντιπολίτευση που να φοβίζει τους επενδυτές, όπως έγινε το 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ, μία αλλαγή στον εκλογικό νόμο σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα αβέβαιο αποτέλεσμα, που να παρατείνει την πολιτική αβεβαιότητα. Αυτές οι εκλογές θα είναι οι τελευταίες που το πρώτο κόμμα παίρνει 50 επιπλέον έδρες στη Βουλή.
Την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κερδίσει τις εκλογές, δεν είναι σαφές αν θα πάρει αρκετές έδρες για να έχει πλειοψηφία ή θα χρειαστεί να σχηματιστεί συνασπισμός.
Εάν δεν θα έχει αρκετούς βουλευτές για να επαναφέρει το μπόνους εδρών, η κοινοβουλευτική αριθμητική θα δυσκολέψει οποιαδήποτε κυβέρνηση στη συγκέντρωση ψήφων για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.