Οι καθολικές αντιδράσεις του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και του πολιτικού κόσμου, που εκφράστηκαν ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές από το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο λειτουργίας και φυσιογνωμίας των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, ενός καταξιωμένου θεσμού, ώθησαν τον Κ. Γαβρόγλου να κάνει πίσω και να αποσύρει, τουλάχιστον για την ώρα, τις επίμαχες διατάξεις.

Οι διαμαρτυρίες …μετά μουσικής των μαθητών των Μουσικών Σχολείων στο Σύνταγμα, απέδωσαν, αφού όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως «το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διευκρινίζει ότι στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή για τις συνέργειες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, δεν θα περιλαμβάνεται η διάταξη για τις αλλαγές στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία, η οποία θα διαμορφωθεί στην τελική της μορφή μετά από τη συνέχιση του διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα».

Το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων αφορούσε την άμεση απόσυρση του επίμαχου άρθρου 40 του νομοσχεδίου καθώς υποβάθμιζε την μουσική και καλλιτεχνική παιδεία.

Το ερώτημα στο οποίο δεν δόθηκε καμία απάντηση είναι γιατί το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην αμφιλεγόμενη νομοθετική ρύθμιση η οποία, κατά κοινή ομολογία, οδηγούσε ουσιαστικά στην εκθεμελίωση των σχολείων αυτών που αποδείχθηκαν μια νησίδα δημιουργίας και συλλογικότητας στο εκπαιδευτικό σύστημα και έχουν καταξιωθεί στα 30 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του θεσμού.