Η ανάμειξη του ονόματος του Γιάννου Παπαντωνίου, ως υπουργού Εθνικής Άμυνας το 2003, επίμαχη περίοδο ως προς τη σύμβαση για το σύστημα ασφαλείας C4I, κρίθηκε αρκετή ώστε ο εφέτης ειδικός ανακριτής Δημήτρης Ορφανίδης να κατεβάσει το μολύβι και να διαβιβάσει τη δικογραφία της ανάθεσης του συστήματος στη Βουλή. Ενώπιόν του στεκόταν σύμφωνα με πληροφορίες, πρώην κορυφαίο στέλεχος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με εμπλοκή στα εξοπλιστικά προγράμματα ,γεγονός που τον έχει οδηγήσει παλαιότερα ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Δικαστικές πηγές μιλώντας στο «Βήμα» τονίζουν ότι οι αρχικές «διαρροές» που ήθελαν το συγκεκριμένο πρόσωπο να προσέρχεται αυτοβούλως στον ανακριτή και να καταθέτει στοιχεία δεν είναι ακριβείς.

Το πρώην στέλεχος εκλήθη από τον ανακριτή, λένε οι ίδιες πηγές, και η κατάθεσή του είναι μία από τις 49 καταθέσεις που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια της ενιαύσιας αυτής έρευνας, αφότου διαχωρίστηκε κατά το μέρος της ανάθεσης η υπόθεση του C4I• οι μάρτυρες δεν είναι ισάριθμοι, απλώς έχουν δώσει πληροφορίες και στοιχεία στην ανάκριση περισσότερες της μιας φοράς.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται μάλιστα – σύμφωνα με πληροφορίες – πρώην βουλευτές, τότε πρόσωπα-«κλειδιά» της Siemens, όπως ο Γεργκ-Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, αλλά και πολιτικά στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα της εποχής εκείνης.

Το γεγονός ότι ο κ. Ορφανίδης έχει κατεβάσει το μολύβι, έχει σταματήσει δηλαδή τις σχετικές με τον εν λόγω υπουργό ανακριτικές πράξεις, αποδομεί και τα όποια σενάρια περί επικείμενου ταξιδιού του στο Παρίσι με τους ανακριτές Διαφθοράς, προκειμένου να συνδράμει στη λήψη κατάθεσης από τον αμφιλεγόμενο Μισέλ Ζοσεράν, πάλαι ποτέ στέλεχος της Thales, ο οποίος έχει αναφερθεί αόριστα κατά το παρελθόν σε μίζες για την προμήθεια των φρεγατών «S» και ακόμα πιο θολά στο κλείδωμα της συμφωνίας για το C4I.

Η υπόθεση για την παραλαβή του C4I αναμένεται μακρά, η δίκη βρίσκεται άλλωστε στην αρχή ακόμη, καθώς μόλις έχει νομιμοποιηθεί η παρουσία Πολιτικής Αγωγής του Δημοσίου, και έπονται ενστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα της Κυριακής