Επίθεση στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για την ανομία στα πανεπιστήμια.

«Η πολιτεία αδρανεί και άλλοτε φλερτάρει με τους πρωταγωνιστές της βίας. Το κράτος εμφανίζεται αδύναμο και ανίκανο να προστατέψει τους φοιτητές. Και μαζί τις συνοικίες που τα περιβάλλουν. Τα πανεπιστήμια από κυψέλες ελεύθερης σκέψης έχουν μετατραπεί σε έναν χώρο λογοκρισίας δια της βίας. Το άσυλο ιδεών μετατράπηκε σε άσυλο ανομίας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του.

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, σημείωσε χαρακτηριστικά. «Μέχρι πότε θα ανέχεστε οι φοιτητές να περπατάνε με σκυφτό το κεφάλι μέσα στα πανεπιστήμια. Μέχρι πότε θα ανέχεστε τα «βαποράκια» να μπαίνουν στα πανεπιστημία;».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως «είμαι εδώ για να προτείνω λύσεις για την αντιμετώπιση που επικρατεί στα πανεπιστήμια». Όπως είπε η ανομία και η βία έχουν καταλάβει  τα πανεπιστήμια. «Εγκληματικές ομάδες χρησιμοποιούν τα ΑΕΙ ως βάση για τις δραστηριότητές τους, όπως η διακίνηση ναρκωτικών. Οι διαβόητες συλλογικότητες  ελέγχουν πολλές πανεπιστημιακές σχολές. Τις έχουν μετατρέψει σε γιάφκες για μολότοφ και για ορμητήρια σε καταστροφές» σημείωσε ανεβάζοντας τους τόνους.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε στον Αλέξη Τσίπρα μία σειρά γεγονότων βίας και ανομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα ενώ ανέφερε πως ο πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να απαντήσει σήμερα στον ίδιο αλλά σε χιλιάδες φοιτητές και καθηγητές ΑΕΙ. «Με ποιους είστε, με τους φοιτητές ή τις συμμορίες των τραμπούκων . Εμείς είμαστε με τον φοιτητή και όχι με τον καταληψία. Είμαστε με τη νομιμότητα και την κανονικότητα».

Το πρόβλημα της βίας, πρόσθεσε,  δεν είναι τωρινό. «Η νοσηρή κατάσταση υπήρχε αλλά πλέον πάει να γίνει καθεστώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα γιατί δεν θέλει. Αυτό προκύπτει και από το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου».

Εκτός, σημείωσε, ο κ. Μητσοτάκης «αν πιστεύεται κύριε Τσίπρα ότι η ασφάλεια των πανεπιστημίων πρέπει να αναταθεί στο ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα του κ. Γαβρόγλου». Με τη ΝΔ, ανέφερε,  τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από κάθε λογής τραμπούκους. Δεν θα υπάρχει χώρος ούτε δυνατότητα για κατάληψη από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία. Το άσυλο θα καταργηθεί, δεν θα αλλάξει απλά ο νόμος».

Ολόκληρη η ερώτηση του κ. Μητσοτάκη:

«Προς: τον Πρωθυπουργό, κ.Αλέξη Τσίπρα

Θέμα: Ανομία στα Πανεπιστήμια

Διακίνηση ναρκωτικών, παρεμπόριο, εισβολές και καταλήψεις χώρων, επιθέσεις, ληστείες, προπηλακισμοί. Καθημερινά περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στα ελληνικά πανεπιστήμια, χώρους προαγωγής της γνώσης, της έρευνας και της επιστήμης, τους οποίους έχετε εγκαταλείψει απροστάτευτους. Αρκετά από τα δημόσια πανεπιστήμια αδυνατούν να επιτελέσουν το έργο τους, εξ αιτίας της παραβατικότητας που επικρατεί στους χώρους τους και πέριξ αυτών.

Αντιδράσεις αγανάκτησης από την ακαδημαϊκή κοινότητα έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας. Προ ημερών, η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών ανέστειλε συμβολικά τη λειτουργία της μετά την εισβολή και κατάληψη χώρου από το Ρουβίκωνα. Ομοίως, ανεστάλη συμβολικά η λειτουργία προγραμμάτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς για την απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών από τους χώρους με τους οποίους γειτνιάζει το Πανεπιστήμιο.

Καθηγητές, φοιτητές και απόφοιτοι, πρώην και νυν Πρυτάνεις, η ίδια η ΠΟΣΔΕΠ, καλούν με ψηφίσματα, επιστολές και κάθε πρόσφορο μέσο την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατέψει Ιδρύματα, φοιτητές, καθηγητές και εργαζομένους από το κλιμακούμενο καθεστώς ανασφάλειας και εκτροπής. Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ, δε, αιτήθηκε ρητά την «αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο εξελίσσεται σε άσυλο προστασίας της ανομίας».

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ.Πρωθυπουργός,

1. Συμφωνείτε με το Πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, που εκκινεί από την άκρως στρεβλή παραδοχή ότι είναι ουτοπικός στόχος η εξάλειψη της παραβατικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον;

2. Προτίθεστε να απαντήσετε εμπράκτως στις κραυγές αγωνίας της πανεπιστημιακής κοινότητας και να βάλετε τέλος στο καθεστώς βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια;»