Οι πρώτοι τέσσερις τόμοι του υλικού του Φακέλου της Κύπρου που συγκεντρώθηκε, ταξινομήθηκε και ανασυστάθηκε από την Βουλή των Ελλήνων θα παραδοθούν από τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο (στις 12.00) και ακολούθως στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα (στις 12.30), ενώ ταυτόχρονα, θα επιδοθούν και στους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων. Από το μεσημέρι της ίδιας μέρας το εν λόγω υλικό θα αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής, όπου θα είναι διαθέσιμο σε κάθε πολίτη «για άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ιστορική αλήθεια».

Έτσι με κλείνει μια πολιτική και ηθική εκκρεμότητα δεκαετιών για την προδοσία της Κύπρου που ξεκίνησε με το χουντικό πραξικόπημα του ’74 και κορυφώθηκε με την τουρκική εισβολή. Η συγκέντρωση του υλικού και η ταξινόμησή του ήταν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας των κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου να φωτιστούν πλήρως οι γνωστές και άγνωστες πτυχές της κυπριακής τραγωδίας. Ο Φάκελος της Κύπρου δεν είναι άλλος από το υλικό εκείνο που συγκεντρώθηκε κατά την διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής η οποία λειτούργησε από τον Φεβρουαρίου του 1986 έως τον Μάρτιο του 1988. Το επίμαχο υλικό βρισκόταν στα υπόγεια της Βουλής.

Έντεκα σφραγισμένες κούτες με 134 φακέλους που περιείχαν τις καταθέσεις 88 μαρτύρων, όπως και οι καταθέσεις 45 μαρτύρων στην υποεπιτροπή για τη δημιουργία του πορίσματος, που ουδέποτε έφτασε προς ψήφιση στην Ολομέλεια, καθώς και τα συνοδευτικά έγγραφα τα οποία κατατέθηκαν από τους μάρτυρες, αποτελούν το υλικό που παραδόθηκε από τον Ν. Βούτση στον κύπριο ομόλογό του, ενώ όταν συγκεντρωνόταν το επίμαχο υλικό στην Βουλή διαπιστώθηκε ότι έλειπαν οι 11 αρχικοί φάκελοι με τις πρώτες και καθοριστικότερες μαρτυρικές καταθέσεις των προσώπων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 κατά του Μακαρίου υπό την καθοδήγηση της χούντας των Αθηνών, που άνοιξε τον δρόμο για την εισβολή του «Αττίλα». Χρειάστηκε να γίνει απομαγνητοφώνηση από τις κασέτες της εποχής που η Εξεταστική Επιτροπή έλαβε τις καταθέσεις των μαρτύρων και παρά τις τεχνικές δυσκολίες λόγω της παλαιότητας του υλικού, η στενογραφική υπηρεσία της Βουλής κατάφερε να αποτυπώσει εκ νέου όσα είπαν τότε τα πρόσωπα που καθόρισαν τις δραματικές εξελίξεις εις βάρος της Κύπρου.