Αποσύρει το σχέδιο νόμου που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή και περιλαμβάνει διατάξεις μείζονος ενδιαφέροντος, οι οποίες έχουν προκαλέσει συγκρούσεις με τον κόσμο της Δικαιοσύνης, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Την επομένη κιόλας της ανάληψης του θώκου, ο κ. Καλογήρου δείχνει να κινείται σε τροχιά αντίθετη από αυτήν του προκατόχου του, Σταύρου Κοντονή, στέλνοντας επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με την οποία τον ενημερώνει για την απόσυρση του νομοσχεδίου προκειμένου να μελετήσει σχετικά περαιτέρω.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διάταξη για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, τη μείωση στο ελάχιστο όριο της υπηρεσίας των Αρεοπαγιτών και των Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, καθώς και τη μείωση της ποινής κατηγορουμένων των οποίων το τεκμήριο αθωότητας έχει προσβληθεί από δηλώσεις δημοσίων λειτουργών.
Διατάξεις δηλαδή που είχαν φέρει σε μετωπική αντιπαράθεση το υπουργείο, τόσο με τους δικηγόρους της Αθήνας, όσο και με τη μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Οι επαφές του νέου υπουργού
Παράλληλα, ο ίδιος επιδεικνύει κινητικότητα, προγραμματίζοντας σειρά εθιμοτυπικών συναντήσεων με κορυφαίους εκπροσώπους του θεσμού της Δικαιοσύνης.
Ηδη, σήμερα, συναντάται με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου καθώς και με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό, αύριο με τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πέππα, ενώ την προσεχή Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2018, με την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου καθώς και με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιο Ράντο.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΣΑ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, ο κ. Καλογήρου θα προβεί σε άμεσες ενέργειες ούτως ώστε να επιλυθεί η εκκρεμότητα που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, για την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται.

«Ο Υπουργός ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή (για τη συνάντηση) συμβολικά, καθώς είναι ο ίδιος από ετών μέλος του Συλλόγου. Κατά τη συνάντηση ο Υπουργός δήλωσε ότι αποτελεί πρώτιστο μέλημά του η οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αγαστής συνεργασίας με το δικηγορικό σώμα. Στο πλαίσιο αυτό έκανε γνωστό ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο περιλαμβάνεται η διάταξη για την δημιουργία τριών Πρωτοδικείων στην Αττική, έχει ήδη αποσυρθεί, ενόψει και του ανασχηματισμού, και θα ακολουθήσει διάλογος για το ζήτημα».


«Από την πλευρά του», τονίζουν οι δικηγόροι, «ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, συνεχάρη τον Υπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του, εξέφρασε την ευαρέσκειά του εκ μέρους του δικηγορικού σώματος για την απόσυρση της επίμαχης διάταξης για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών καθώς και για την πρόθεση του Υπουργού να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διαμεσολάβησης. Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ δήλωσε πεπεισμένος ότι το δικηγορικό σώμα θα είναι συνοδοιπόρος σε όποια προσπάθεια του Υπουργείου συμβάλλει στην αναβάθμιση της δικηγορίας και της Δικαιοσύνης.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα της τρέχουσας καθημερινότητας των δικηγόρων, και ιδίως αυτά της καθυστέρησης στην εξυπηρέτηση των δικηγόρων και των ελλείψεων στην υλικοτεχνική υποδομή στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Συμφωνήθηκε για τα υπόλοιπα μείζονα θέματα που αφορούν την Δικαιοσύνη και τη δικηγορία, να ακολουθήσει θεσμικός διάλογος».

Τέλος, ο Υπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση να παρευρεθεί και να συμμετάσχει στην προσεχή συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, που θα πραγματοποιηθεί στην Ζάκυνθο στις 12-14 Οκτωβρίου 2018.