Περίπου 4 μήνες χρόνο «αγόρασε» η διοίκηση της Folli Follie με την επιλογή της να προσφύγει στο άρθρο 106α του πτωχευτικού κώδικα αφού ήδη εξασφάλισε προσωρινή διαταγή προστασίας από τους πιστωτές της.
Η εκδίκαση της κύριας υπόθεσης θα γίνει στις 12 Σεπτεμβρίου και η εμπειρία δείχνει ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα βγει πριν από τον Δεκέμβριο του 2018.
Εως τότε θα ισχύει η προσωρινή διαταγή προστασίας και η διοίκηση της εισηγμένης θα έχει την πολυτέλεια να αναζητήσει λύσεις στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, είτε με την εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών είτε με το σπάσιμο της εταιρείας σε «καλή» και «κακή».
Το τελευταίο σενάριο φούντωσε καθώς η προσφυγή στο άρθρο 106α αφορά την εισηγμένη εταιρεία και όχι το σύνολο των θυγατρικών της, όπου υπάρχουν κυρίως οι γκρίζες ζώνες στα οικονομικά στοιχεία.
Ετσι, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γνωστοποιηθεί στο επενδυτικό κοινό το business plan που συνοδεύει την αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106α του πτωχευτικού κώδικα.
Αιφνιδιασμός
Δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις της εταιρείας, σύμφωνα με τη διοίκηση, εξυπηρετούνταν κανονικά προς προμηθευτές και πιστωτές –είχαν πληρωθεί στις 3 Ιουλίου το κουπόνι τους οι ομολογιούχοι της έκδοσης των 250 εκατ. ευρώ –η προσφυγή στο άρθρο 106α αιφνιδίασε την αγορά, καθώς κανείς από τους πιστωτές ή τους προμηθευτές δεν είχε εκδηλώσει «επιθετικές συμπεριφορές», όπως αναφέρει η εταιρεία στην αίτησή της.
Ειδικότερα, η εταιρεία επισημαίνει: «Η εν λόγω προστασία που παρασχέθηκε από τις δικαστικές αρχές στην Εταιρεία σκοπό έχει τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της εταιρείας και την αποφυγή μείωσης της αξίας της εταιρικής περιουσίας από επιθετικές συμπεριφορές, με τις οποίες η Εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και να επιτρέψει στην Εταιρεία να σχεδιάσει απρόσκοπτα και να προτείνει ένα ολοκληρωμένο πλάνο αναδιοργάνωσης με στόχο να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής της. Κυρίαρχο σημείο αυτού του πλάνου θα αποτελέσει η πλήρης αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας της Εταιρείας για την προστασία των συμφερόντων των μετόχων, πιστωτών, συνεργατών και επενδυτών της και για τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας».
Η εξήγηση
Για τον λόγο αυτόν η εξήγηση που δίνει η αγορά είναι ότι η διοίκηση της Folli Follie βλέποντας να έχουν αλλάξει τα συναλλακτικά ήθη με τους προμηθευτές της –ζητούσαν προπληρωμές -, τους ομολογιούχους του εξωτερικού να ζητούν τη συνδρομή δικηγορικών γραφείων για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους και κυρίως να τελειώνουν τα μετρητά που έχει στο ταμείο της, αποφάσισε να ζητήσει την προστασία από τους πιστωτές της.
Το μεγάλο όμως ερωτηματικό που γεννάται είναι πως ενεκρίθη από το δικαστήριο η προσωρινή διαταγή προστασίας, καθώς ο πιστωτής που συναίνεσε για την ένταξη στο άρθρο 106α –απαιτείται η συναίνεση του 20% των πιστωτών –αποκαλύφθηκε πως είναι συνδεδεμένη εταιρεία με τη Folli Follie και έχει ενδοομιλική απαίτηση. Εμπειροι νομικοί αναφέρουν πως μετά από την αποκάλυψη αυτή, μπορεί η απόφαση για τα προσωρινά μέτρα να ανακληθεί από άλλους πιστωτές.
Eπίσης, ερωτηματικό παραμένει πως οι δικαστές ενέκριναν τα προσωρινά μέτρα προστασίας όταν είχαν να κάνουν με μια εταιρεία που δεν έχει δημοσιεύει πρόσφατα οικονομικά στοιχεία.
Ελλειψη στοιχείων
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η εταιρεία ορκωτών Ecovis που υπέγραφε τον ισολογισμό τής Folli Follie ανακάλεσε την «έκφραση γνώμης» επικαλούμενη έλλειψη στοιχείων από τις θυγατρικές τής Folli Follie στην Κίνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο οι ελληνικές πιστώτριες τράπεζες όσο και ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Folli Follie, η κινεζική Fosun, δεν ήταν ενήμεροι για την προσφυγή της διοίκησης στον πτωχευτικό κώδικα.
Οι ελληνικές τράπεζες βεβαίως έχουν λάβει εξασφαλίσεις για δάνεια που έχουν χορηγήσει στη Folli Follie, όπως το ενεχυριασμένο 39% των Αττικών Πολυκαταστημάτων.
Η ώρα του εισαγγελέα
Η Folli Follie έχει εκδώσει τρία ομολογιακά δάνεια που έχουν καλυφθεί από ξένους επενδυτές. Ενα ύψους 250 εκατ. ευρώ που λήγει το 2019 και δύο των 150 εκατ. ευρώ και 50 εκατ. ευρώ που λήγουν το 2022.
Αυτή την περίοδο ο σύμβουλος της οικογένειας Κουτσολιούτσου, η Rothschild, κινείται προς δύο κατευθύνσεις: αναζητεί επενδυτές για να αποπληρώσουν τα ομολογιακά δάνεια και στρατηγικούς επενδυτές του χώρου για να αγοράσουν επιμέρους δραστηριότητες της εταιρείας.
Η προσφυγή στη δικαστική προστασία δεν εμποδίζει την έρευνα που έχει αρχίσει ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας κ. Γιάννης Δραγάτσης.
Οι τελευταίες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο εισαγγελέας θα ζητήσει άνοιγμα των λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση, καθώς η μηνυτήρια αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αφορούσε κατηγορίες για χειραγώγηση μετοχής, αλλά ο εισαγγελέας τώρα ψάχνει και άλλα αδικήματα, όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Παράλληλα, αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) για τις πρακτικές της εταιρείας ορκωτών Ecovis VNT, που ήλεγχε τις ενοποιημένες λογιστικές καταστάσεις της Folli Follie.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ