Σε οριακό σημείο κινείται η εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και η εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών θα κριθεί από τις εισπράξεις του δεύτερου εξαμήνου, καθώς αφενός εφέτος δεν υπάρχει το «μαξιλάρι» του περσινού πλεονάσματος του ΕΦΚΑ και αφετέρου τα περιθώρια περαιτέρω συμπίεσης των πρωτογενών δαπανών είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Από τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου προκύπτει ότι η δυναμική στο μέτωπο των εσόδων έχει εξανεμιστεί. Οχι μόνο δεν υπερκαλύφθηκε ο στόχος, αλλά στο σύνολο των φορολογικών εσόδων προέκυψε υστέρηση της τάξης των 25 εκατ. ευρώ. Οριακή υστέρηση αλλά δείχνει την τάση που δημιουργείται. Οπως λέει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, όλα θα κριθούν από την ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους σε επίπεδο άμεσων φόρων (εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ) από τα τέλη Ιουλίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου.
Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να εισπραχθούν συνολικά φόροι (άμεσοι και έμμεσοι) της τάξης των 29 δισ. ευρώ, δηλαδή 10 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιβάρυνσης, να αναφέρουμε πως στο δεύτερο εξάμηνο νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώνουν περί τα 5 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα, από 3,1 δισ. ευρώ τον μήνα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο.
Επιδόσεις…

Στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις στους έμμεσους φόρους, όπου καταγράφηκε υπέρβαση του στόχου κατά 259 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο. Βέβαια το ένα τρίτο της επίδοσης αυτής (ή 89 εκατ. ευρώ) προήλθε από εισπράξεις παρελθόντων οικονομικών ετών.
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αλλά δεν είμαστε και «χαλαροί» όπως πέρυσι» σημειώνει το ίδιο στέλεχος.
Το πρωτογενές πλεόνασμα την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018 (ύψους 635 εκατ. ευρώ) προέκυψε σε μεγάλο βαθμό από τη συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και τη συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών.
Είναι χαρακτηριστικό πως στα τέλη Ιουνίου είχε διατεθεί μόλις το 14,2% του συνολικού κονδυλίου για δημόσιες επενδύσεις, δηλαδή 956 εκατ. ευρώ, ποσό χαμηλότερο σε σχέση με τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου για το εξάμηνο κατά 679 εκατ. ευρώ.
Συρρικνώνουν το ΠΔΕ
Γίνεται αντιληπτό ότι τους επόμενους μήνες θα παραμένει «παγωμένο» το ΠΔΕ που για το σύνολο του 2018 φθάνει στα 6,75 δισ. ευρώ. Βέβαια, η κυβέρνηση έχει… βεβαρημένο παρελθόν όσον αφορά την υποεκτέλεση του ΠΔΕ.
Τις δυο προηγούμενες χρονιές, εξαιτίας αυτής της υποεκτέλεσης του προγράμματος, δημιουργήθηκε δημοσιονομικός χώρος της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, τακτική που δεν αποκλείεται να επαναληφθεί και εφέτος αν προς τους τελευταίους μήνες του έτους διαφανεί ότι δεν πιάνεται ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Είναι δε οξύμωρο το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο «πετσοκόβει» το ΠΔΕ ανάλογα με τις ανάγκες εκτέλεσης του προϋπολογισμού, παρότι στο ολιστικό Σχέδιο Ανάπτυξης είχε αναδειχθεί ως «το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο για την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης, το οποίο αποσκοπεί στην προετοιμασία των προτεραιοτήτων που θέτει η στρατηγική, αλλά και στην κινητοποίηση άλλων πηγών χρηματοδότησης, όπως οι ιδιωτικές επενδύσεις και ο τραπεζικός δανεισμός».
Στις πρωτογενές δαπάνες εντύπωση προκαλεί η στάση πληρωμών στον τομέα της Υγείας, με τον ΕΟΠΥΥ να έχει λάβει επιχορήγηση 29 εκατ. ευρώ όταν στο εξάμηνο του 2017 είχε εκταμιεύσει 151 εκατ. ευρώ.
Επίσης συμπιεσμένες ήταν οι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου οι οποίες στο εξάμηνο ανήλθαν στα 2,3 δισ. ευρώ, περί τα 700 εκατ. ευρώ κάτω από τον αρχικό στόχο.

Μέγαρο Μαξίμου: Εντολή… για υπερπλεόνασμα

«Εντολή» να βγάλει εφέτος πλεόνασμα αρκετά πάνω από το 3,56% του ΑΕΠ που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο έχει δώσει στο υπουργείο Οικονομικών το Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό καθώς έχουμε εισέλθει για τα καλά σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο και η υπερκάλυψη του στόχου θα επιτρέψει στην κυβέρνηση:

  • Να αυξήσει τη δημοσιονομική υπεραπόδοση για το τρέχον έτος υψηλότερα από τα προβλεπόμενα 107 εκατ. ευρώ ώστε να χορηγήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινωνικό μέρισμα στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.
  • Να δώσει το μήνυμα στους εταίρους ότι επιτυγχάνει τους στόχους που έχουν τεθεί ώστε να μπορέσει να περάσει το πακέτο με τις φοροελαφρύνσεις ύψους 750 εκατ. ευρώ που αναλογούν στον δημοσιονομικό «χώρο» του 2019.Μάλιστα κατά πληροφορίες στην κυβέρνηση επιθυμούν το πακέτο αυτό να είναι ακόμη μεγαλύτερο, φθάνοντας ακόμη και το 1 δισ. ευρώ.

Τέλος, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι εφόσον παραμείνουν εντός στόχων θα μπορέσουν την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου να διαπραγματευτούν με τους εταίρους από καλύτερη βάση την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις. Αν και για το συγκεκριμένο θέμα στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν στην παρούσα φάση χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ