Η συνολική κεφαλαιοποίηση των κορυφαίων 100 εταιρειών παγκοσμίως (Global Top 100) αυξήθηκε κατά 15% στα 20 τρισ. δολάρια το τελευταίο έτος, δημιουργώντας νέο ρεκόρ. Οι ΗΠΑ διατηρούν την ηγετική θέση με 54 εταιρείες στο Global Top 100, οι οποίες αναλογούν στο 61% της συνολικής κεφαλαιοποίησης, αλλά η Κίνα κλείνει την ψαλίδα. Η κορυφαία δεκάδα περιλαμβάνει οκτώ αμερικανικές και δύο κινεζικές εταιρείες, ενώ το προηγούμενο έτος και οι δέκα εταιρείες ήταν αμερικανικές.
Οπως προκύπτει από την Global Top 100 κατάταξη της PwC που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, η κεφαλαιοποίηση των 100 κορυφαίων εταιρειών έφτασε τα 20 τρισ. δολ., ενισχυμένη κατά 2,597 τρισ. δολάρια ή 15% πάνω συγκριτικά με τις 31 Μαρτίου 2017. Η ανοδική πορεία του 2017 που αντιστοιχούσε σε ποσοστό της τάξης του 12% συνεχίζεται, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να αυξάνεται διαρκώς σε ετήσιο επίπεδο, μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.
Το 48% της αύξησης που σημειώθηκε πέρυσι προέρχεται από αμερικανικές εταιρείες και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα, καθώς και στην ηγετική θέση που κατέχει η χώρα στον τεχνολογικό κλάδο. Από την άλλη, η Ευρώπη ενίσχυσε την κεφαλαιοποίησή της για δεύτερη συνεχή χρονιά, με το μερίδιο αγοράς της να παραμένει αμετάβλητο.
Στην πρώτη θέση η Apple
Η Amazon καταγράφει τις υψηλότερες αποδόσεις σε όρους απόλυτης αύξησης της κεφαλαιοποίησης, ενισχύοντας τη θέση της κατά 278 δισ. δολάρια ή 66% από το 2017. Ακολουθούν δύο κινεζικές εταιρείες: η Tencent, η οποία ενισχύθηκε κατά 224 δισ. δολάρια ή 82%, και η Alibaba, που ενισχύθηκε κατά 201 δισ. δολάρια ή 75%. Τις τρεις επόμενες καλύτερες επιδόσεις σε απόλυτους όρους κατέγραψαν τρεις αμερικανικές εταιρείες: οι Microsoft, Alphabet και Apple.
Η Apple, παρότι καταλαμβάνει την έκτη θέση σε όρους απόλυτου ποσοστού αύξησης της αξίας, διατηρεί την κορυφαία θέση σε όρους κεφαλαιοποίησης για έβδομο συνεχές έτος. Ωστόσο, το προβάδισμά της έναντι της Alphabet, που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, έχει μειωθεί κατά 25%, στα 132 δισ. δολάρια, από 175 δισ. δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, η Apple διένειμε περισσότερα μετρητά στους μετόχους της από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, καταβάλλοντας επιπλέον 31 δισ. δολάρια από μερίσματα και επαναγορές μετοχών το ημερολογιακό έτος 2017 (αφού είχε ήδη διανείμει 29 δισ. δολάρια το ημερολογιακό έτος 2016). Η JP Morgan Chase κατατάσσεται δεύτερη σε όρους διανεμηθέντων κερδών με 24 δισ. δολάρια, έναντι 18 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος.
Ξεχωρίζει ο κλάδος της τεχνολογίας
Σε επίπεδο κλάδων, η τεχνολογία διατηρεί το προβάδισμα έναντι του χρηματοοικονομικού κλάδου σε όρους κεφαλαιοποίησης για τρίτη συνεχή χρονιά, με τον κλάδο καταναλωτικών αγαθών να καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Η κορυφαία τριάδα απαρτίζεται από εταιρείες τεχνολογίας –Apple, Alphabet, Microsoft –με την Tencent να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση και το Facebook την όγδοη, υποχωρώντας κατά δύο θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δέχθηκαν σφοδρό πλήγμα από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μια δεκαετία και έκτοτε η κεφαλαιοποίησή τους παρουσιάζει διακυμάνσεις. Παρ’ όλα αυτά, τον προηγούμενο χρόνο η Ευρώπη διατήρησε τους πρόσφατους ρυθμούς ανάκαμψης, με τον αριθμό των ευρωπαϊκών εταιρειών στο Global Top 100 να αυξάνεται από 22 σε 23, και τη συνολική κεφαλαιοποίηση να ενισχύεται στα 331 δισ. δολάρια. Παρά τη βελτίωση αυτή, η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2010, όταν στο Global Top 100 περιλαμβάνονταν 33 ευρωπαϊκές εταιρείες. Το μερίδιο αγοράς της βρίσκεται στο 17% το 2018 –αμετάβλητο σε σύγκριση με το 2017 –καταγράφοντας πτώση 27% έναντι του 2009.
Η κεφαλαιοποίηση των κινεζικών εταιρειών που περιλαμβάνονται στο Global Top 100 εκτινάχθηκε κατά 57% σε σύγκριση με το 2017, ενώ ο αριθμός των εταιρειών από την Κίνα αυξήθηκε στις 12 από 10 την προηγούμενη χρονιά. Το Hong Kong εκπροσωπείται στη λίστα με δύο επιπλέον εταιρείες, από μία που περιλαμβανόταν το 2017. Σε όρους απόλυτης αύξησης της κεφαλαιοποίησης, η Tencent καταγράφει την υψηλότερη επίδοση μεταξύ των κινεζικών εταιρειών για δεύτερη συνεχή χρονιά, και τη δεύτερη υψηλότερη συνολικά μετά την Amazon, ενισχύοντας την αξία της κατά 82% στα 496 δισ. δολάρια. Η Alibaba καταγράφει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Κίνα και την τρίτη συνολικά, με την αξία της να αυξάνεται κατά 75% στα 470 δισ. δολάρια. Χάρη στις ισχυρές αυτές επιδόσεις, οι δύο εταιρείες αναρριχήθηκαν στο Top 10 σε όρους κεφαλαιοποίησης, με την Tencent να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση και την Alibaba την έβδομη.
O κ. Ross Hunter, επικεφαλής IPO Centre Leader, Partner, PwC, δήλωσε σχετικά:
«Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο των εφετινών μεγεθών είναι τα υψηλά ποσοστά ανόδου της αξίας των κορυφαίων κινεζικών εταιρειών. Για πολλά χρόνια, οι αμερικανικές εταιρείες διατηρούσαν ισχυρό προβάδισμα από τον υπόλοιπο κόσμο χάρη στην παγκόσμια απήχηση, την οικονομική ισχύ και την ικανότητά τους να καινοτομούν. Πλέον, όμως, η Κίνα έχει αποκτήσει πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά, κυρίως χάρη στην τεράστια κλίμακα της κινεζικής αγοράς, με αποτέλεσμα να κλείνει η ψαλίδα με τις ΗΠΑ. Η αναρρίχηση των Tencent και Alibaba στο Top 10 είναι μια σαφής ένδειξη ότι το έχουν κατορθώσει».
HeliosPlus