Υψηλόβαθμος στρατηγός των ΗΠΑ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν έχει λάβει νέες οδηγίες σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία, τέσσερις ημέρες μετά τη συζήτηση της σύγκρουσης σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Τραμπ και ο Πούτιν εξήραν τους στρατιωτικούς δεσμούς ΗΠΑ-Ρωσίας και μίλησαν αόριστα για τη Συρία ενώπιον των δημοσιογράφων τη Δευτέρα μετά τις συνομιλίες τους στο Ελσίνκι, στη Φινλανδία, σημειώνοντας την κοινή ανησυχία τους για την ασφάλεια του γειτονικού προς τη Συρία Ισραήλ.
Ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη φέρεται μάλιστα να είπε σήμερα πως η συνάντηση κορυφής «θα επιδράσει θετικά στις προσπάθειες για την επίλυση της συριακής σύγκρουσης».
Ωστόσο ο στρατηγός του Στρατού των ΗΠΑ, Τζόζεφ Βότελ, ο οποίος ως επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης εποπτεύει τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, είπε πως δεν έχουν υπάρξει «μέχρι σήμερα οποιεσδήποτε νέες οδηγίες ως αποτέλεσμα των συζητήσεων στο Ελσίνκι».
«Για εμάς αυτή την τώρα, όλα συνεχίζονται όπως πριν. Δεν έχουμε λάβει άλλη κατεύθυνση από αυτήν υπό την οποία επιχειρούμε», δήλωσε ο Βότελ σε συνέντευξη Τύπου του Πενταγώνου, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης από το γραφείο του στην Τάμπα της Φλόριντα.
Η συνάντηση κορυφής στο Ελσίνκι προκάλεσε καταιγίδα επικρίσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό καθώς ο Τραμπ αρνήθηκε να κατηγορήσει τη Ρωσία για ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, κατηγορία την οποία αρνείται ο Πούτιν.
Ο Τραμπ είπε αργότερα ότι έκανε φραστικό λάθος και ο Λευκός Οίκος προσπαθεί από τότε να περιορίσει την πολιτική κατακραυγή και τη σύγχυση για τη συνάντηση κορυφής.
Αλλά πέρα από τη διαμάχη για τις δηλώσεις του Τραμπ, οι ερωτήσεις ως προς το αν και τι συμφωνήθηκε στη διάρκεια της κατ΄ιδίαν συνάντησης με το Πούτιν στο Ελσίνκι παρέμειναν εν πολλοίς αναπάντητες. Ακόμη και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ όπως ο Βότελ εμφανίστηκαν να μην γνωρίζουν πώς οι συνομιλίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δουλειά τους.
Ο Τραμπ προκάλεσε έκπληξη σε αμυντικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ όταν είπε, στέκοντας δίπλα στον Πούτιν, πως ο στρατός των ΗΠΑ και της Ρωσίας «συντονίζονται όντως στη Συρία» και ότι τα πάνε καλά «ίσως καλύτερα απ΄ό,τι οι πολιτικοί μας ηγέτες».
Ο Βότελ τόνισε πως ο αμερικανικός και ο ρωσικός στρατός δεν συντονίζονται στη Συρία και η αλληλεπίδρασή τους, αν και επαγγελματική, περιορίζεται αυστηρά από τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Τα σχόλια φαίνεται να αναφέρονται σε εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν μετά τη συνάντηση κορυφής ότι μπορεί να ζητηθεί από τους στρατούς των δύο πρώην εχθρών στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου να συνεργαστούν.
«Η Νομοθετική Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας, ως νόμος, μας απαγορεύσει να συντονιζόμαστε, να συγχρονιζόμαστε, να συνεργαζόμαστε, με τις ρωσικές δυνάμεις», είπε ο Βότελ.
Απαντώντας σε ερώτηση αν θα μπορούσε να συμμορφωθεί με τυχόν αιτήματα για κάποιου βαθμού συνεργασία στη Συρία, ο Βότελ άφησε να εννοηθεί πως μια τέτοια θεώρηση θα ενέπλεκε απαραίτητα τους κοινοβουλευτικούς των ΗΠΑ που έγραψαν τον νόμο ο οποίος περιορίζει τις στρατιωτικές αλλεπιδράσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.
«Οποιοσδήποτε χώρος θα έπρεπε να δημιουργηθεί από το Κογκρέσο ή ένα έγγραφο παραίτησης το οποίο θα ενέκριναν προκειμένου να μας επιτρέψουν να κάνουμε κάτι σαν αυτό», είπε ο Βότελ.
«Δεν έχω ζητήσει κάτι τέτοιο σε αυτό το σημείο, και θα δούμε τι κατεύθυνση θα πάρει.»