Σοκ και δέος προκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Ελσίνκι δείχνοντας ότι «εμπιστεύεται έναν πρώην πράκτορα της KGB περισσότερο από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Η νέα πολιτική του προς τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν ανοίγει ένα νέο, πρωτοφανές ρήγμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και στους δυτικούς συμμάχους της Αμερικής» γράφει ο «Guardian». Ο Τραμπ «αποδέχθηκε την εξήγηση ενός εχθρικού ξένου ηγέτη αντί για τα ευρήματα των ίδιων του των μυστικών υπηρεσιών» τονίζουν σε ανάλυση και οι «New York Times», μιλώντας για κάτι πρωτοφανές στα αμερικανικά πολιτικά χρονικά.
Ανάλογα ήταν τα σχόλια μεγάλης μερίδας του δυτικού Τύπου, ενώ αμερικανοί πολιτικοί έφτασαν να κατηγορήσουν τον πρόεδρο Τραμπ για «προδοσία», για δηλώσεις και ενέργειες που θα μπορούσαν δηλαδή να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία παραπομπής του προέδρου των ΗΠΑ για δίκη στη Γερουσία με το ερώτημα της καθαίρεσης (impeachment) όπως την ορίζει το αμερικανικό Σύναγμα. Πολλοί σχολιάζουν ότι αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο στις εκλογές του Νοεμβρίου, η έναρξη της διαδικασίας για την καθαίρεση του Τραμπ είναι σχεδόν βέβαιη.
Ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν δήλωσε ότι η συμπεριφορά του Τραμπ «ξεπέρασε το όριο ανάμεσα στο πλημμέλημα και στο έγκλημα. Ηταν ξεκάθαρα προδοτική». Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ χαρακτήρισε «επικίνδυνες» τις δηλώσεις του, ενώ η Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή, αναρωτήθηκε «με τι κρατάει τον Τραμπ ο Πούτιν;».
Αυτό φαίνεται πως θα είναι το νέο μοτίβο των Δημοκρατικών που αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει κάποιος σκοτεινός λόγος ο οποίος «ώθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να θέσει τα συμφέροντα της Ρωσίας πάνω από εκείνα των ΗΠΑ», όπως έγραψε αργότερα στο Τwitter και ο Σούμερ.
Οι ενέργειες του Τραμπ «ενίσχυσαν τους αντιπάλους μας, ενώ αποδυνάμωσαν τις άμυνές μας και εκείνες των συμμάχων μας. Εκατομμύρια Αμερικανοί θα συνεχίσουν να αναρωτιούνται αν η μόνη πιθανή εξήγηση για αυτή την επικίνδυνη στάση είναι η πιθανότητα ο πρόεδρος Πούτιν να διαθέτει επιζήμιες πληροφορίες για τον πρόεδρο Τραμπ. Στην ιστορία της χώρας μας, οι Αμερικανοί δεν είδαν ποτέ αμερικανό πρόεδρο να στηρίζει έναν αντίπαλο των ΗΠΑ, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις στήριξε τον πρόεδρο Πούτιν» τόνισε ο Σούμερ.
«Τραγικό σφάλμα»
Αν και οι περισσότεροι στο κόμμα έμειναν σιωπηλοί, υπήρξαν και Ρεπουμπλικανοί που εξανέστησαν –κάποιοι χαρακτήρισαν «ντροπή» τις δηλώσεις του Τραμπ, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν συνέστησε στον Τραμπ «να αντιληφθεί ότι η Ρωσία είναι αντίπαλος» των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» για την εμπλοκή της στις αμερικανικές εκλογές του 2016.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής (και πρώην προεδρικός υποψήφιος) Τζον Μακ Κέιν χαρακτήρισε τη σύνοδο Ντόναλντ Τραμπ – Βλαντίμιρ Πούτιν «τραγικό σφάλμα» και «νέο χαμηλό για τις ΗΠΑ», κατηγορώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι απέτυχε να υπερασπιστεί τη χώρα του. «Οχι μόνο ο πρόεδρος Τραμπ απέτυχε να πει την αλήθεια για έναν αντίπαλο, αλλά μιλώντας εκ μέρους της Αμερικής στον κόσμο ο πρόεδρός μας απέτυχε να υπερασπιστεί ό,τι μας κάνει αυτό που είμαστε –μια δημοκρατία ελεύθερων ανθρώπων, αφοσιωμένων στην υπηρεσία της ελευθερίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» αναφέρει η δήλωση του 81χρονου Μακ Κέιν (ο οποίος είναι ήρωας πολέμου στο Βιετνάμ και πάσχει από καρκίνο).
Με ειρωνεία προτίμησε να τοποθετηθεί η Χίλαρι Κλίντον στο Twitter. «Θαυμάσιο Μουντιάλ. Ερώτηση για τον πρόεδρο Τραμπ: Ξέρεις για ποια ομάδα παίζεις;».
«Κάποτε πιστευόταν πως το δόγμα του Τραμπ είναι ότι η Αμερική δεν έχει «ούτε εχθρούς, ούτε συμμάχους». Αλλά ο Τραμπ έδειξε πώς όντως έχει έναν σύμμαχο, μόνο που αυτός δεν βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη» έγραψε ο «Guardian».
«Τραγωδία εθνικών διαστάσεων»
Μερικές αμερικανικές εφημερίδες ήταν πιο σκληρές: «Θα ήταν φαρσοκωμωδία αν δεν επρόκειτο για μια τραγωδία εθνικών διαστάσεων. Και μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» γράφει η «New York Daily News». Πράγματι, στα 45 λεπτά που διήρκεσε η κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν στο Ελσίνκι, ο Τραμπ δεν είπε κουβέντα για τις κατηγορίες περί ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές. Το αντίθετο συνέβη: «Εχω εδώ τον Πούτιν, και εκείνος λέει ότι δεν το έκανε… Δεν βρίσκω λόγο να πιστέψω γιατί να το κάνει» είπε αφήνοντας πάλι πολλούς με το στόμα ανοιχτό.
Ο Τραμπ επανέλαβε ότι τα περί ρωσικής εμπλοκής στις εκλογές είναι «γελοιότητες» και μίλησε πάλι για «κυνήγι μαγισσών» (για την έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ που απήγγειλε κατηγορίες σε άλλους 12 ρώσους πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών του ρωσικού στρατού για ανάμειξη στις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ). Οσο για τον Πούτιν, δεν είχε πρόβλημα να ομολογήσει δημοσίως ότι, ναι, προτιμούσε τη νίκη του Τραμπ από αυτήν της Χίλαρι Κλίντον.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σε δυτικές πρωτεύουσες και το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ασκήσει κριτική δημοσίως στη Ρωσία για κανένα από τα διεθνή πολιτικά ζητήματα –όπως η προσάρτηση της Κριμαίας, η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία και το Συριακό. Για το τελευταίο ο Τραμπ είπε μόνο ότι συζήτησε με τον Πούτιν, σε θετική ατμόσφαιρα, το πιεστικό αίτημα του Ισραήλ να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας, ιδιαίτερα σε σχέση με την επιρροή που ασκεί το Ιράν στη Συρία.
Μετά τη θύελλα των αντιδράσεων στις ΗΠΑ, ο Τραμπ απάντησε μέσω Twitter ως εξής: «Εχω ΜΕΓΑΛΗ εμπιστοσύνη στους ανθρώπους ΜΟΥ των μυστικών υπηρεσιών. Αλλά, επίσης αναγνωρίζω ότι για να χτίσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον, δεν μπορούμε να εστιάζουμε αποκλειστικά στο παρελθόν –οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου πρέπει να τα πηγαίνουν καλά».
HeliosPlus