«Με τον ΣΕΒ δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Υπήρχε απλώς ένα έλλειμμα στην εκπροσώπηση της μεταποίησης από την πλευρά του ΣΕΒ και επειδή τα δικά μας μέλη είναι κυρίως βιομηχανικές μονάδες θέλουμε να βγούμε μπροστά».
Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) κ. Αθανάσιος Σαββάκης με αφορμή την μετατροπή του ΣΒΒΕ σε Κοινωνικό Εταίρο με νόμο της Κυβέρνησης. Οπως υποστηρίζει ο κ. Σαββάκης «ο ΣΒΒΕ έγινε Κοινωνικός Εταίρος και αυτό θα το αξιοποιήσει προς όφελος των μελών του», και προσθέτει: «Η πολυφωνία είναι υγεία. Τόσο ο ΣΕΒ, όσο και η Ελληνική Παραγωγή αν έχουν αποφασίσει ότι ο βασικό πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας είναι η μεταποίηση όλοι μαζί θα δουλέψουμε για αυτό τον στόχο. Και η πρότασή μας για ίδρυση υπουργείου βιομηχανίας, αυτό τον σκοπό υπηρετεί».
Σχετικά με το φλερτ με την κυβέρνηση που του καταλογίζουν μετά την παρέμβασή του για το θέμα των Σκοπίων ο κ. Σαββάκης διευκρίνισε: «Είχαμε κάνει παρέμβαση όταν οι συνομιλίες είχαν βαλτώσει. Είχαμε πει ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Δεν έχουμε πάρει καμία θέση -θετική ή αρνητική- για τη συμφωνία που υπεγράφη. Θεωρώ όμως ότι η συμφωνία έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα για τις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος. Μέχρι σήμερα ήμασταν ο τέταρτος επενδυτής στα Σκόπια. Η συμφωνία θα ενισχύσει την παρουσία μας στο κράτος αυτό».
Παραδέχτηκε βεβαίως πως με το ονοματολογικό θα υπάρξει πρόβλημα και προέτρεψε τις περίπου 4.000 εταιρείες που έχουν προϊόντα με τo σήμα «Μακεδονικό» ή ακόμη και ο τίτλος της επιχείρησης αν έχει σχέση με τη «Μακεδονία» να κατοχυρώσουν τα ονόματα τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί αλλιώς θα υπάρξουν προβλήματα.
Ερωτώμενος για το θέμα του κατώτατου μισθού τόνισε πως: « δεν διαφωνεί να υπάρξει αύξηση με την προϋπόθεση να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που είναι υπερβολικές και αυτές διαβρώνουν την ανταγωνιστικότητα».
Ερωτώμενος αν το Γραφείο του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη δίνει λύσεις, ο κ. Σαββάκης ανέφερε πως υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, καταθέτουμε τα αιτήματά μας αλλά ακόμη ουσιώδη προβλήματα δεν έχουν βρει τη λύση τους.
Ο ΣΒΒΕ συμπληρώνει φέτος 103 χρόνια ζωής, αριθμεί 381 μέλη τα οποία και αντιπροσωπεύουν το 4,5% του ΑΕΠ της χώρας.