«Οι κρυφοί αριθμοί, το νέο πανεπιστήμιο και η «καταιγίδα» στα ΑΕΙ» θα μπορούσε να ονομαστεί η… ταινία που παίχθηκε εφέτος στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, όπου και θα κατευθυνθούν όπως κάθε χρονιά οι επιτυχόντες μιας δύσκολης εξεταστικής διαδικασίας.
Κυρίαρχο στοιχείο, ωστόσο, ήταν οι εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας περί αλλαγής του εξεταστικού συστήματος, κάτι που δημιούργησε ανησυχία στους νέους που φοιτούν σήμερα στην Α’ Λυκείου και δεν ξέρουν ακόμη τι θα συναντήσουν μπροστά τους, αλλά και επιβάρυνε αναίτια και το εξεταστικό κλίμα των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων.
Σε όλη τη διάρκεια τη διαδικασίας, δε, ο υπουργός Παιδείας επαναλάμβανε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα το νέο εξεταστικό του σύστημα μετά τις Πανελλαδικές, κάτι που αναμένεται ως το τέλος του μήνα που διανύουμε ή του επόμενου.
Παράλληλα, όμως, νέος παράγοντας στην εφετινή εξεταστική διαδικασία για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας αποδείχθηκε το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που θα επηρεάσει τις «πρώτες» προτιμήσεις των νέων, πιθανότατα για τα ΤΕΙ της επαρχίας και ειδικά τις Πολυτεχνικές Σχολές.
Στην ίδια κατεύθυνση, πολλοί νέοι και νέες αναμένεται εφέτος να μην επιδιώξουν με το ίδιο σθένος, όπως θα το έκαναν παλιά, την εισαγωγή τους στα περιφερειακά ή κεντρικά ΑΕΙ, προσδοκώντας την αναβάθμιση των ΤΕΙ της περιοχής τους και την απορρόφησή τους από ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα. Ετσι πολύ απλά θα μπουν χωρίς ιδιαίτερη πίεση σε ένα ΤΕΙ με χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής και θα αποφοιτήσουν με την ολοκλήρωση των σπουδών τους από ένα… πανεπιστήμιο.
Κατά τα άλλα, οι εκπαιδευτικοί Γ. Χατζητέγας και Γ. Ζαμπέλης, που αναλύουν τα δεδομένα της εφετινής εξεταστικής διαδικασίας, εξηγούν στο «Βήμα»:

Τα πάνω και κάτω των Σχολών

-Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών αναμένεται εφέτος μια εικόνα που θα θυμίζει κατά πολύ την περσινή όσον αφορά την κίνηση των βάσεων εισαγωγής στις Σχολές του. Στις περιζήτητες Νομικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αναμένεται μια οριακή άνοδος μερικών δεκάδων μορίων, κάτι που θα καταγραφεί και στις Ψυχολογίες. Η άνοδος αυτή μπορεί να φτάσει και τα 150 μόρια. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στις Σχολές κάτω των 14.000 μορίων, καθώς στο πεδίο αυτό το υπουργείο Παιδείας έχει κάνει «δώρο» εφέτος τα Παιδαγωγικά Τμήματα, τα οποία έως και πριν από δύο χρόνια ήταν απομονωμένα σε ένα επιστημονικό πεδίο. Τα Παιδαγωγικά Τμήματα βέβαια, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν πέσει χαμηλά όσον αφορά τις βάσεις εισαγωγής τους, έχουν μοιραστεί σε όλα τα επιστημονικά πεδία, αλλά φαίνεται ότι θα τα «κυνηγήσουν» κυρίως οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών, διαμορφώνοντας και μια ξεχωριστή τάση για την κίνησή τους στο πρώτο επιστημονικό πεδίο.
-Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Επιστημών (Πολυτεχνεία, Φυσικομαθηματικές Σχολές) αναμένεται αισθητή πτώση που μπορεί να φτάσει και τα 600 μόρια. Στις περιζήτητες Σχολές του πεδίου (κυρίως δηλαδή εκείνες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου) η πτώση των βάσεων αναμένεται ότι θα είναι της τάξης των 200-300 μορίων. Στην επαρχία, όμως, η πτώση των βάσεων στα τμήματα του επιστημονικού αυτού πεδίου αναμένεται να φτάσει και τα 800 με 1.000 μόρια.
Την ίδια στιγμή, τις κοινές Σχολές του πεδίου με το 4ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής θα τις διεκδικήσουν πιο σθεναρά οι υποψήφιοι του 2ου πεδίου, καθώς εκείνοι των Θετικών Επιστημών είχαν εφέτος πολύ πιο χαμηλές επιδόσεις στα μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν.
-Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των Επιστημών Υγείας οι αριθμοί πέφτουν και η βάση εισαγωγής της περίφημης Ιατρικής Αθηνών αναμένεται ότι δεν θα φτάσει το ψυχολογικό «φράγμα» των 19.000 μορίων. Αισθητή πτώση βάσεων, όμως, αναμένεται ότι θα έχουν όλες οι Σχολές από 16.500 μόρια και πάνω. Η Φαρμακευτική και η Οδοντιατρική της Αθήνας μπορεί να δεχθούν τους πρώτους εισακτέους τους με βαθμολογία γύρω στα 18.000 μόρια και δεν θα αποτελέσει μάλλον έκπληξη αν η Φαρμακευτική Αθήνας ξεκινήσει από τα 17.950 μόρια. Πτώσεις βάσεων σε σχέση με πέρυσι αναμένεται όμως ότι θα έχουν και οι Σχολές κάτω από τα 16.500 μόρια.
-Στο 4ο επιστημονικό πεδίο αναφέρθηκε ήδη ότι η κίνηση των βάσεων αναμένεται να είναι εφέτος αντίστοιχη με εκείνη του 2ου πεδίου. Κάτι για το οποίο πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και η αύξηση του αριθμού των εισακτέων στο πεδίο αυτό. Ετσι εφέτος αναμένονται αυξομειώσεις και μικρή άνοδος εισακτέων στις περιζήτητες Οικονομικές Σχολές –ειδικά στα «ρετιρέ» του πεδίου Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σε τμήματα όπως η Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σχέσεις του Παντείου κ.λπ. Η άνοδος βάσεων αναμένεται ότι θα καταγραφεί μόνο στις περιζήτητες Σχολές και πάνω από τα 17.000 μόρια (και θα είναι τις τάξης 100-200 μορίων). Κάτω από τα 16.000 μόρια, όμως, στο ίδιο πεδίο αναμένεται σταθερότητα στις βάσεις εισαγωγής του πεδίου ή και πτώση.
Σε κάθε περίπτωση με ενδιαφέρον αναμένεται εφέτος η κίνηση στα ΤΕΙ όλης της χώρας λόγω των συγχωνεύσεών τους με τα πανεπιστήμια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ