Δημιουργούνται νέες επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες καθώς η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης και η αμερικανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα βοηθήσει σε αυτή την πορεία δεδομένου ότι αναγνωρίζει τον κομβικό ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια.

Αυτό σημείωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ σε συνέντευξη Τύπου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα: «η σημασία της τιμώμενης χώρας για την 83η ΔΕΘ, Η.Π.Α – οι εταιρίες που συμμετέχουν – το ενδιαφέρον των επενδυτών».

Ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες ασάφειας και αβεβαιότητας οι οποίοι εξαλείφθηκαν και αυτό έχει οδηγήσει τους Αμερικανούς επενδυτές να στρέψουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα.
Εστίασε στα πλεονεκτήματα της χώρας, όπως είναι το υψηλό ανθρώπινο δυναμικό, οι φυσικοί πόροι και η γεωστρατηγική της θέση, ενώ σημείωσε ότι ο ξενοδοχειακός και ενεργειακός τομέας και οι κλάδοι της τεχνολογίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των αμερικανικών κεφαλαίων.

Επίσης εκτίμησε ότι στο πλαίσιο της ΔΕΘ θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη ενώ σχολίασε ότι για τα ενεργειακός ζητήματα απαιτείται χρόνος.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα περιορίστηκε να αναφέρει ότι είναι γνωστές οι απόψεις των ΗΠΑ γι’ αυτά τα ζητήματα.

Η ΔΕΘ πραγματοποιείται «μετά τον Ρουβίκωνα» που θα δρασκελίσει η Ελλάδα τον Αύγουστο, είπε ο ίδιος και υπογράμμισε ότι η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη των Δυτικών Βαλκανίων.
Ακόμη πρόσθεσε ότι η ΔΕΘ έχει την υποστήριξη της αμερικανής κυβέρνησης και προετοιμάζεται συμμετοχή ανώτερων Αμερικανών πολιτικών και επίσης πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από το Κογκρέσο.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι η συνανάπτυξη των βαλκανικών χωρών είναι απαραίτητη κι αυτό το στοιχείο είναι στο κέντρο της ελληνικής πολιτικής.
Η συνεργασία μας με όλες τις χώρες της Βαλκανικής είναι πολύ σημαντικό θέμα -όπως είπε- και συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο ανάδειξης της χώρας μας σε κόμβο έλξης επενδύσεων απαιτούνται ισχυρά δίκτυα, συνδεσιμότητα και ψηφιακές εφαρμογές και σε αυτό εστιάζει η κυβέρνηση.

Η ΔΕΘ πραγματοποιείται σε μια πολύ καλή στιγμή για την ελληνική οικονομία, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου και τελευταίου προγράμματος και σε μια σημαντική στιγμή για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα βγαίνοντας από την κρίση. Πρέπει να καταστεί κόμβος για την περιοχή και την παγκόσμια οικονομία σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και οι επικοινωνίες, ένας κόμβος που θα συμβάλει τα μέγιστα και θα βάλει την Ελλάδα στη θέση που της αρμόζει.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος υπογράμμισε ότι η ΔΕΘ πραγματοποιείται 20 ημέρες μετά από την έξοδο της Ελλάδας από τις μνημονιακές υποχρεώσεις. «Είναι μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα για μια μεταμνημονιακή πορεία. Δίνεται έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία από αμερικανικές εταιρείες επειδή είναι δύο πυλώνες στις οποίες θέλουμε να στηρίξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας. Να κάνουμε την Ελλάδα κέντρο της περιοχής».

Η 83η ΔΕΘ, θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου του 2018 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, και τον ρόλο της τιμώμενης χώρας έχουν φέτος οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Θα συμμετάσχουν 52 αμερικανικές εταιρείες στο περίπτερο των ΗΠΑ. Συνολικά 1.500 είναι οι συμμετοχές εταιρειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ εκτιμάται ότι εφέτος την έκθεση θα την επισκεφθούν πάνω από 290.000 επισκέπτες από 260.000 που ήταν πέρυσι και 100.000 που την είχαν επισκεφθεί προ 7ετίας.

Στόχος της διοίκησης της HELEXPO – ΔΕΘ είναι η ενίσχυση της θέσης της εταιρείας και του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου η ΔΕΘ να γίνει ένα εκθεσιακό hub. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγο διάστημα υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας με τη Fancy Food, μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις των ΗΠΑ, προκειμένου το 2020 να πραγματοποιηθεί Fancy Food στη Θεσσαλονίκη