Υπό δρακόντια μέτρα ασφαλείας οι ηγέτες των 29 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και των 20 χωρών εταίρων συναντώνται σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες για μια Σύνοδο Κορυφής που για πρώτη φορά θα λάβει χώρα στα νέα αρχηγεία της Συμμαχίας.
Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ αναμένεται να λάβουν αποφάσεις για την ενίσχυση της νατοϊκής άμυνας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη δικαιότερη κατανομή των βαρών των αμυντικών δαπανών.
Το θέμα που θα κυριαρχήσει την πρώτη ημέρα της Συνόδου είναι οι αμυντικές δαπάνες. Το ΝΑΤΟ τονίζει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από το 2014, όταν οι Σύμμαχοι συμφώνησαν να σταματήσουν τις περικοπές και να αρχίσουν να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες προς το 2% του ΑΕΠ, εντός μιας δεκαετίας. «Αναμένουμε 8 συμμάχους να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για άμυνα φέτος, σε σύγκριση με μόλις 3 Συμμάχους το 2014», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Παράλληλα, οι Σύμμαχοι επενδύουν σε νέο εξοπλισμό και ενισχύουν τις συνεισφορές τους σε αποστολές και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, εκτιμάται ότι οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι και ο Καναδάς θα προσθέσουν πρόσθετα 266 δισεκατομμύρια δολάρια στην άμυνα μέχρι το 2024″.
ΠΓΔΜ
Το ζήτημα της πΓΔΜ, θα συζητηθεί το απόγευμα της πρώτης ημέρας της Συνόδου. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ αναμένεται να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη των χωρών-μελών της Συμμαχίας για να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με τα Σκόπια. «Όταν ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί η ιστορική συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να προσκαλέσει την πΓΔΜ, με το νέο της όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και να γίνει το 30ο κράτος-μέλος της», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.
Την δεύτερη ημέρα της Συνόδου ο Γ. Στόλτενμπεργκ αναμένεται να παραδώσει στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ την επιστολή με την οποία οι Νατοϊκοί Σύμμαχοι συμφωνούν να ξεκινήσουν συνομιλίες με τη χώρα. Αναμένεται να ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα, το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου του ΝΑΤΟ για την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, οι Σύμμαχοι θα χαιρετίζουν την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΠΓΔΜ, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ στο ζήτημα της ονομασίας. Παράλληλα, στο κείμενο των συμπερασμάτων θα αναφέρεται ότι η ολοκλήρωση των ενταξιακών συνομιλιών για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα γίνει μόνο όταν επικυρωθούν και εφαρμοστούν οι όροι της συμφωνίας για την ονομασία.
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, για τη Ρωσία και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Στο τέλος της πρώτης ημέρας της Συνόδου, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για τις προκλήσεις σε θέματα ασφάλειας, μαζί με τους ηγέτες της Φιλανδίας και της Σουηδίας, καθώς και με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δέχτηκε τη συνεργασία με όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, αφορά μια λίστα 74 κοινών δράσεων στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, οι οποίες επεκτείνονται σε τομείς όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η αντιμετώπιση των υβριδικών επιθέσεων και των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, η αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στο Αιγαίο και την Κεντρική Μεσόγειο, η καταπολέμηση του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών, οι κοινές επιχειρήσεις στο Ιράκ, κ.α.
Την Πέμπτη και δεύτερη ημέρα της Συνόδου, οι ηγέτες της Συμμαχίας θα συναντηθούν με τους ηγέτες των χωρών εταίρων του ΝΑΤΟ, της Γεωργίας και της Ουκρανίας, με θέμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή και τις αμυντικές μεταρρυθμίσεις. Η Σύνοδος θα κλείσει με μια συνάντηση για το Αφγανιστάν, παρουσία του Προέδρου Γκάνι. «Η παρουσία μας στο Αφγανιστάν είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα ξαναγίνει ποτέ ασφαλές καταφύγιο για διεθνή τρομοκρατία», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν να επεκτείνουν τη χρηματοδότηση για τις Αφγανικές δυνάμεις μετά το 2020.