Με κάλεσμα προς την κυβέρνηση και το ΤΧΣ να επανεξετάσουν τον τρόπο ανάδειξης μελών στα ΔΣ των τραπεζών και με την ευχή ο επόμενος πρόεδρος τη Eurobank να είναι Έλληνας, αποχαιρέτισε ο Νίκος Καραμούζης τους μετόχους της τράπεζας, στην τελευταία του ομιλία με αυτήν του την ιδιότητα στη τακτική γενική τους συνέλευση την Τρίτη το πρωί.
Όπως είπε, αυτή τη στιγμή, μετά τις τελευταίες αλλαγές στη νομοθεσία για την εταιρική διακυβέρνηση στον τραπεζικό κλάδο, «υπάρχει μια πρωτοφανής διάκριση μεταχείρισης, κατά των Ελλήνων πολιτών».
Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, «ο νόμος ορίζει ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν στα ΔΣ στελέχη που είχαν σχέση τα τελευταία 10 χρόνια με τον τραπεζικό τομέα». Ευχήθηκε δε «ο επόμενος πρόεδρος της Eurobank να είναι Έλληνας».
Σύμφωνα με τον κύριο Καραμούζη, παρ΄ ότι σήμερα υπάρχει καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση, «το νομοθετικό πλαίσιο του 2015 έχει ορισμένες περιοριστικές διατάξεις που δεν συναντώνται πουθενά αλλού στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα».
Όπως εξήγησε, τα ΔΣ απαρτίζονται κατεξοχήν από ξένους ειδικούς στα χρηματοπιστωτικά, «οι οποίοι όμως έχουν περιορισμένη γνώση του τοπικού περιβάλλοντος και της οικονομίας».
Και κάλεσε την κυβέρνηση να συνεργαστεί με το ΤΧΣ για την επανεξέταση του ευρέως πνεύματος της νομοθεσίας και την εναρμόνισή της με το κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) και τις προδιαγραφές fit and proper του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).
«Ζητούμε να εφαρμοστούν τα ίδια πρότυπα και κώδικες με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Το σημερινό πλαίσιο αποκλείει σημαντικό αριθμό Ελλήνων και ξένων προσωπικοτήτων κύρους, των οποίων η παρουσία θα εμπλούτιζε τα ΔΣ, ισορροπώντας το μείγμα της σύνθεσής τους» υποστήριξε ο πρόεδρος της Eurobank.
Σημειώνεται ότι ο κ. Καραμούζης έχει πρόσφατα κάνει γνωστή την απόφασή του για αποχώρηση από την προεδρία της Eurobank τον ερχόμενο Μάρτιο.
«Φεύγω έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μου ότι συνέβαλα στην ανάπτυξη της τράπεζας διατηρώντας ακέραιες τις αρχές μου. Η τράπεζα είναι δυνατή, έχει κύρος και αξιοπιστία, είναι θωρακισμένη από κινδύνους. Έχει στέρεες βάσεις για να πρωταγωνιστήσει στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, έχοντας ως ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το άξιο προσωπικό της» σημείωσε σχετικά ο ίδιος.
Συγκινημένος, ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι «παραμένει πάντα νέος, δημιουργικός και ανήσυχος» και πως ευελπιστεί να αξιοποιήσει τη δημιουργικότητα και τις εμπειρίες του, σε νέες προκλήσεις ίσως και εκτός τραπεζικού τομέα.
Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, υπογράμμισε πως παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, συνεχίζει να αντιμετωπίζει ακόμη σημαντικές προκλήσεις, όπως ο ριζικός μετασχηματισμός του μοντέλου λειτουργίας και των σχέσεων με την πελατεία, οι σημαντικές επενδύσεις και η μετακίνηση πόρων προς τον σκοπό αυτό, το υψηλό ακόμη κόστος λειτουργίας, η μείωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους, η απεξάρτηση από τον ELA, ο ανταγωνισμός από μη τραπεζικούς φορείς, η συνεχής προσαρμογή με το εποπτικό ρυθμιστικό πλαίσιο, η ολοκλήρωση των πλάνων αναδιάρθρωσης στα τέλη του 2018, και ο σταδιακός μηδενισμός της συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.
Παίρνοντας το λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, εξήρε τη συμβολή του κ. Καραμούζη στην ανάπτυξη της Eurobank και αναφέρθηκε στη επαγγελματική ωρίμανση πλειάδας στελεχών και προσωπικά του ιδίου, λόγω της συνεργασίας μαζί του.
«Είτε συμφωνούσαμε είτε διαφωνούσαμε με κριτήριο πάντα το συμφέρον της τράπεζας, η συνεργασία μαζί του ήταν μια μοναδική επαγγελματική πρόκληση» υπογράμμισε ο κ. Καραβίας.
Και πρόσθεσε πως «εκ μέρους της οικογένειας της Eurobank και προσωπικά τον ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες που προσέφερε».
Οι εκτιμήσεις για την οικονομία
Στη συνέχεια ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και την τελευταία απόφαση του Eurogroup για την έξοδο από το μνημόνιο.
Όπως είπε, «η ρύθμιση του χρέους αποτελεί αναγκαία, αλλά όχι και ικανή, συνθήκη για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε τροχιά σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Η βιώσιμη έξοδος της χώρας από τα προγράμματα στήριξης προϋποθέτει ισχυρούς ρυθμούς μεγέθυνσης για τα επόμενα αρκετά χρόνια και έντονη επενδυτική δραστηριότητα».
Και υπενθύμισε πως «ήδη για φέτος, η εκτίμηση για ανάπτυξη της τάξης του 2% του ΑΕΠ στηρίζεται σε διψήφια αύξηση των επενδύσεων. Επομένως, αποκτά εκ των πραγμάτων προτεραιότητα η εκπλήρωση όλων εκείνων των προϋποθέσεων που απαιτούνται ώστε να υλοποιηθεί το υπαρκτό ενδιαφέρον από την πλευρά των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων για τοποθετήσεις στην Ελλάδα».
Ο κ. Καραβίας υπογράμμισε πως παρά τις πολλές και δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, ο ρυθμός με τον οποίο η χώρα μας υποδέχεται και προωθεί επενδύσεις χρήζει βελτίωσης και επιτάχυνσης.
Και πρόσθεσε πως επειδή το φορολογικό πλαίσιο θα παραμείνει περιοριστικό για πολλά χρόνια ακόμη, η εναλλακτική είναι να επιδιώξουμε θετικές εκπλήξεις σε άλλους τομείς όπως:
• Τη συγκέντρωση σε ένα μόνον κρατικό φορέα όλων των αρμοδιοτήτων για την αδειοδότηση επενδυτικών σχεδίων σημαντικού ύψους που θα αποτελούσε κίνητρο και ισχυρό θετικό μήνυμα προς τους επενδυτές, αντί της σημερινής εικόνας των πολλαπλών γραφειοκρατικών διαδικασιών. Μέσα από ένα τέτοιο σχήμα θα μπορούσε η Ελλάδα να προβάλει αποτελεσματικά την ύπαρξη διαδικασίας fast track για τις ξένες επενδύσεις.
• την ταχεία προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων,
• την ολοκλήρωση βασικών για την επενδυτική δραστηριότητα έργων όπως το Κτηματολόγιο και οι χρήσεις γης
και, από τα πιο σημαντικά,
• την επιτάχυνση του ρυθμού απονομής της Δικαιοσύνης.
Η πορεία της τράπεζας
Αναφερόμενος στη Eurobank ο κ. Καραβίας τόνισε πως το 2017 «κατέγραψε κέρδη 186 εκατομμύρια, χωρίς να συνυπολογίζονται έκτακτα αποτελέσματα και δραστηριότητες που αποεπενδύσαμε. Τα βασικά προ-προβλέψεων κέρδη έφτασαν τα 837 εκατομμύρια, αυξημένα κατά 5,4% έναντι του προηγούμενου έτους, ενώ ο δείκτης κόστος προς έσοδα παρέμεινε σε επίπεδα κάτω του 50%, στο 47,5%».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η σταθερή κερδοφορία μας επέτρεψε να συνεχίσουμε να ενισχύουμε με οργανικό τρόπο τα κεφάλαιά μας. Ο δείκτης βασικών κεφαλαίων (CET1) διαμορφώθηκε στο 15,8% του σταθμισμένου ενεργητικού στο τέλος του 2017 και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (total CAD) στο 17,9%, από τους υψηλότερους στον κλάδο. Στη βάση αυτών των στοιχείων διενεργήθηκαν τα stress tests της ΕΚΤ που, όπως είναι γνωστό, είχαν θετική έκβαση για τη Eurobank, καθώς δεν προέκυψε ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης ούτε υποβολής κεφαλαιακού πλάνου. Ιδιαίτερη σημασία έχει όχι μόνον το αποτέλεσμα των stress test, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώθηκε».
Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:
«Πρώτον, τη διετία 2016-17, η Τράπεζα ενίσχυσε την κεφαλαιακή της βάση με οργανικό τρόπο προσθέτοντας 220 και 450 μβ στα βασικά και συνολικά κεφάλαια, αντίστοιχα.
Συγχρόνως αποπληρώσαμε τις προνομιούχες μετοχές ύψους €950 εκ. Δεν είναι μυστικό ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που πίστευαν πως δεν θα μπορούσαμε να το επιτύχουμε χωρίς να προσφύγουμε σε νέα ΑΜΚ. Το καταφέραμε, όμως.
Δεύτερον, η Eurobank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που παραμένει κερδοφόρα από το 1ο τρίμηνο του 2016 και για κάθε τρίμηνο μετέπειτα. Η συνολική κερδοφορία μας ήταν η καλύτερη στον κλάδο και το 2016 και το 2017. Η κερδοφορία αυτή στηρίχτηκε στην ενίσχυση του core PPI, κατά 32% και 6%, περίπου, το 2016 και 2017 αντίστοιχα, που αποτέλεσε σημαντική επιτυχία.
Τρίτον, μεγάλο ρόλο έπαιξε και η επίδοσή μας στη μείωση του αποθέματος ΝΡΕ. Στο πεδίο αυτό είμαστε στην πρώτη θέση στον κλάδο τόσο ως προς το αριθμητικό αποτέλεσμα αλλά και ως προς την ποιότητα των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει.
Τέλος, το ίδιο διάστημα 2016-17, η Eurobank προχώρησε σε μια σειρά κινήσεων που κατέτειναν στην εξάλειψη της κρατικής βοήθειας, η οποία μας βάραινε από την κορύφωση της κρίσης. Να θυμίσω ότι η βοήθεια αυτή μας δημιούργησε τρεις θεσμικές δεσμεύσεις.
Η πρώτη αφορά στο λεγόμενο Νόμο Αλογοσκούφη, και είμαστε ήδη εκτός αυτής με την αποπληρωμή των προνομιούχων μετόχων και των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙΙ (εγγυήσεις). Η δεύτερη δέσμευση αφορά στο πλάνο αναδιάρθρωσης.
Οι υποχρεώσεις τις οποίες είχαμε λάβει ως προς αυτό ολοκληρώθηκαν ουσιαστικά με την πώληση της Ρουμανίας και τυπικά στο τέλος του 2018».
Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, η τράπεζα πέτυχε τα παραπάνω, «παραμένοντας η μόνη ελληνική τράπεζα με ουσιαστική κερδοφόρα περιφερειακή παρουσία. Θεωρούμε τις διεθνείς μας δραστηριότητες όχι μόνον αναπόσπαστο κομμάτι του ομίλου, αλλά και ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους πελάτες μας, το οποίο οφείλουμε και σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό. Απομένει, λοιπόν, ως μόνη θεσμική εκκρεμότητα σε σχέση με το κράτος, η συμμετοχή του ΤΧΣ στο κεφάλαιό μας, με 2,5% περίπου, ποσοστό που είναι με διαφορά το μικρότερο στον κλάδο».
Δάνεια και καταθέσεις
Ο κ. Καραβίας, αναφερόμενος στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά το 2017, είπε ότι συνολικά, μειώθηκαν κατά δυόμισι δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.
Συγκεκριμένα, ο καθαρός σχηματισμός νέων NPEs (NPE formation) ήταν αρνητικός όλα τα τρίμηνα και διαμορφώθηκε σε μείον € 687 εκ. Ο λόγος προβλέψεων προς NPEs έφτασε το 50,4%, ενώ με την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9 βελτιώνεται περαιτέρω σε 55,5%.
Εξάλλου, ανέφερε ότι το 2017 η Eurobank ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα η οποία προχώρησε στην πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων.
Η συναλλαγή αυτή, κεφαλαιακά ουδέτερη για την Τράπεζα, έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα συμβάλει ουσιαστικά στη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος των ΝΡΕ.
«Με ένα λειτουργικότερο νομικό και θεσμικό οπλοστάσιο αντιμετώπισης των στρατηγικών κακοπληρωτών, που συμπληρώθηκε πρόσφατα και με τις αλλαγές στο νόμο 3869/2010, το λεγόμενο νόμο Κατσέλη, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Τράπεζα θα υπερβεί τους στόχους και το 2018» πρόσθεσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με τη ρευστότητα του ομίλου, τόνισε ότι οι συνολικές συνθήκες ρευστότητας παρέμεναν περιοριστικές το 2017, ενώ η επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα είναι αργή και σταδιακή.
«Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση στην Ελλάδα κατά €1,2 δις, και σε επίπεδο ομίλου κατά €1,8 δισ. Συγχρόνως, η Eurobank επέστρεψε στις αγορές χρήματος, για πρώτη φορά μετά το 2014, με την επιτυχημένη έκδοση καλυμμένων ομολογιών στην πρωτογενή αγορά ύψους €500 εκ. Αποτελέσματα των παραπάνω αλλά και της ενεργής παρουσίας μας στη διατραπεζική αγορά ήταν η μείωση της εξάρτησης από τον μηχανισμό ELA στα €9 δις στα τέλη του έτους και ακόμη χαμηλότερα στα €4 δις σήμερα».
Σε αυτό το περιβάλλον, πρόσθεσε, «και με αναιμική υγιή ζήτηση, εστιάσαμε στην ανάπτυξη των εργασιών μας και τη χρηματοδότηση της οικονομίας, σε όλες τις χώρες και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Οι συνολικές εκταμιεύσεις προς ελληνικές επιχειρήσεις ξεπέρασαν το 2017 τα 2 δισ. ευρώ. Τα χρηματοδοτικά υπόλοιπα προς επιχειρήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά σχεδόν €300 εκ. σε σχέση με το προηγούμενο έτος – σημειώνω ότι πρόκειται για καθαρό νέο δανεισμό στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι αναχρηματοδοτήσεις υπαρχόντων δανείων. Στον τομέα της ναυτιλίας, η αύξηση των χρηματοδοτήσεων ξεπέρασε το 25%, με αποτέλεσμα η Τράπεζα να έχει το μεγαλύτερο ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο από οποτεδήποτε στο παρελθόν».
Δίκτυο και λιανική τραπεζική
Στον τομέα της λιανικής τραπεζικής, σημείωσε ο κ. Καραβίας, «το 2017 προχωρήσαμε σε μια μείζονα οργανωτική αναδιάρθρωση που ήδη αποδίδει. Με την αλλαγή της λειτουργικής δομής του δικτύου μας εστιάζουμε στο τμήμα της πελατειακής βάσης με το οποίο διατηρούμε ή διαμορφώνουμε τους πιο ισχυρούς δεσμούς, δηλαδή συνεργασία σημαντικού εύρους και σε πολλαπλά προϊόντα και υπηρεσίες. Συγχρόνως, βελτιστοποιήσαμε την ποσοτική και γεωγραφική κατανομής του. Σήμερα έχουμε περίπου 350 καταστήματα στην Ελλάδα, αριθμό που θεωρούμε ότι ανταποκρίνεται στις συνθήκες της αγοράς».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Eurobank έχει δεσμευτεί να βρίσκεται δίπλα στους πελάτες της για όλες τις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους: διευρύναμε σημαντικά τη δραστηριότητά μας στο πεδίο των τραπεζοασφαλειών, με στρατηγικό συνεργάτη την Eurolife, ενώ στους χώρους του Private Banking, Asset Management και χρηματιστηριακών συναλλαγών, για άλλη μια χρονιά, η Eurobank παρέμεινε στην κορυφή του κλάδου».
Εκλογή μελών στο ΔΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, σε συνεδρίασή του μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης αποφάσισε τη συγκρότησή του σε σώμα, τον διορισμό Διευθύνοντος Συμβούλου και Αναπληρωτών Διευθυνόντων Συμβούλων και τον καθορισμό εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών, ως εξής:
1. Νικόλαος Β. Καραμούζης, Πρόεδρος Δ.Σ., μη εκτελεστικό μέλος
2. Φωκίων X. Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος,
3. Σταύρος Ε. Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος
4. Θεόδωρος Α. Καλαντώνης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος
5. Κωνσταντίνος Β. Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος
6. Γεώργιος Κ. Χρυσικός, μη εκτελεστικό μέλος
7. Richard P. Boucher, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
8. Rajeev Kakar, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
9. Bradley Paul L. Martin, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
10. Jawaid A. Mirza, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
11. George E. Myhal, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
12. Lucrezia Reichlin, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
13. Αικατερίνη Κ. Μπερίτση, Εκπρόσωπος ΤΧΣ, μη εκτελεστικό μέλος.
Οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης
Στην Τακτική Γενική Συνέλευση παρέστησαν μέτοχοι εκπροσωπούντες 1.403.213.772 μετοχές επί 2.133.918.092 μετοχών, ήτοι ποσοστό 65,76% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, η γενική συνέλευση έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:
1. Ενέκρινε τις Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις της χρήσεως 2017, καθώς και τις σχετικές εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το εν λόγω θέμα είχαν ως εξής:
· Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι: 1.389.718.360 (65,13% επί του μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης), εκ των οποίων:
* Υπέρ: 1.389.013.219
* Κατά: 705.141
· Αριθμός αποχών: 13.495.412
2. Απήλλαξε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους Ορκωτούς Ελεγκτές από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσης 2017.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το εν λόγω θέμα είχαν ως εξής:
· Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι: 1.389.718.360 (65,13% επί του μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης), εκ των οποίων:
* Υπέρ: 1.369.994.151
* Κατά: 19.724.209
· Αριθμός αποχών: 13.495.412
3. Ενέκρινε την εκλογή της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών-λογιστών «KPMG Ορκωτοί Ελεγκτές Ανώνυμη Εταιρεία» (KPMG) ως τακτικού ελεγκτή των οικονομικών καταστάσεων (ενοποιημένων και μη ενοποιημένων) για τη χρήση 2018 καθώς και τη σχετική αμοιβή της για την Τράπεζα και τις θυγατρικές της, η οποία θα είναι χαμηλότερη κατά 6,6% από την αντίστοιχη αμοιβή ελέγχου για το 2017.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το εν λόγω θέμα είχαν ως εξής:
· Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι: 1.394.346.191 (65,34% επί του μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης), εκ των οποίων:
* Υπέρ: 1.384.122.621
* Κατά: 10.223.570
· Αριθμός αποχών: 8.867.581
4. Ενέκρινε:
α) Την εκλογή των κατωτέρω προσώπων ως μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας (με αλφαβητική σειρά):
1. Κωνσταντίνος Β. Βασιλείου
2. Σταύρος Ε. Ιωάννου
3. Θεόδωρος Α. Καλαντώνης
4. Φωκίων X. Καραβίας
5. Νικόλαος Β. Καραμούζης
6. Γεώργιος Κ. Χρυσικός
7. Richard P. Boucher
8. Rajeev Kakar
9. Bradley Paul L. Martin
10. Jawaid A. Mirza
11. George E. Myhal
12. Lucrezia Reichlin
13. Αικατερίνη Κ. Μπερίτση, Εκπρόσωπος ΤΧΣ
Η θητεία των μελών θα λήξει στις 10.07.2021, παρατεινόμενη μέχρι τη λήξη της προθεσμίας εντός της οποίας θα συνέλθει η Τακτική Γενική Συνέλευση για το έτος 2021.
β) Τον ορισμό των κ.κ. Richard P. Boucher, Rajeev Kakar, Bradley Paul L. Martin, Jawaid A. Mirza, George E. Myhal και Lucrezia Reichlin ως ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το εν λόγω θέμα είχαν ως εξής:
· Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι: 1.394.340.091 (65,34% επί του μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης), εκ των οποίων:
* Υπέρ: 1.328.317.969
* Κατά: 66.022.122
· Αριθμός αποχών: 8.873.681
5. Ενέκρινε τον ορισμό των κ.κ. Jawaid A. Mirza, Richard P. Boucher, Νικολάου Β. Καραμούζη, Bradley Paul L. Martin και Αικατερίνης Κ. Μπερίτση (Εκπροσώπου ΤΧΣ) ως μελών της Επιτροπής Ελέγχου του Διοικητικού Συμβουλίου, η θητεία των οποίων συμπίπτει με τη θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή η θητεία των μελών της Επιτροπής Ελέγχου θα λήξει στις 10.07.2021, παρατεινόμενη μέχρι τη λήξη της προθεσμίας εντός της οποίας θα συνέλθει η Τακτική Γενική Συνέλευση για το έτος 2021.
Επιπλέον, ενέκρινε τον ορισμό του κ. Jawaid A. Mirza ως Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Ν. 4449/2017 και λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις του άρθρου 10 του Ν. 3864/2010.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το εν λόγω θέμα είχαν ως εξής:
· Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι: 1.394.346.191 (65,34% επί του μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης), εκ των οποίων:
* Υπέρ: 1.311.053.859
* Κατά: 83.292.332
· Αριθμός αποχών: 8.867.581
6. Ενέκρινε τις αμοιβές που καταβλήθηκαν σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τη χρήση 2017, σύμφωνα με την απόφαση της προηγούμενης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, και την καταβολή αμοιβών σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τη χρήση 2018, καθώς και την καταβολή αποζημίωσης στα εκάστοτε εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. που αποχωρούν κατά τα προβλεπόμενα στην Πολιτική αποχώρησης ανώτερων στελεχών της Τράπεζας, σύμφωνα με τα άρθρα 23α και 24 του κ.ν. 2190/1920.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το εν λόγω θέμα είχαν ως εξής:
· Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι: 1.394.346.191 (65,34% επί του μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης), εκ των οποίων:
* Υπέρ: 1.392.315.883
* Κατά: 2.030.308
· Αριθμός αποχών: 8.867.581