Οι κάτοικοι της Κρήτης έχουν πιο εύκολη την ιδέα της… επανάστασης από εκείνη του συμβιβασμού. Αν σε πιστέψουν, γίνονται οι πιο δυνατοί σύμμαχοί σου. Αν όχι όμως, δεν τους πείθεις εύκολα. Και στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης η… πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ φαίνεται ότι δεν έχει πείσει.
Η «επανάσταση» της Κρήτης έτσι ανατρέπει το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για απορρόφηση όλων των ΤΕΙ της χώρας από τα πανεπιστήμια, καθώς οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου της (με πλούσια ερευνητική παρουσία σε διεθνές επίπεδο) δεν βλέπουν κανέναν λόγο να συνεργαστούν με το ΤΕΙ της περιοχής.
Κάτι που ο υπουργός Παιδείας σχολίασε πρόσφατα χαρακτηρίζοντας το ΤΕΙ Κρήτης ένα από τα εξαιρετικά τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας και αναφέροντας ότι «εμείς θα θέλαμε να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες συνεννόησης ανάμεσα σε αυτά τα τρία Ιδρύματα. Αν δεν γίνει δυνατό, θα συνεχίσουμε μόνοι μας τις συζητήσεις με το ΤΕΙ».
Πάντως από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Οδυσσέας Ζώρας δηλώνει ότι «το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν κάνει καμία τέτοια συζήτηση με το υπουργείο Παιδείας».

Σχολές από το μέλλον

Μια εναλλακτική πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του υπουργείου Παιδείας για να λύσει το πρόβλημα είναι η συνεργασία του ΤΕΙ Κρήτης με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Πάντως τις προηγούμενες ημέρες πρύτανης μεγάλου κεντρικού πανεπιστημίου της χώρας που μιλούσε στο «Βήμα» σχολίαζε χαριτολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης μιλώντας για «ΤΕΙοποίηση» των πανεπιστημίων και αναφέροντας τελικά ότι το όλο εγχείρημα θα… ρίξει την επιστημονική παρουσία των ανώτατων ιδρυμάτων διεθνώς.
Στην Κρήτη ωστόσο το θέμα το έχουν λύσει και δεν επανέρχονται. Το μόνο που διεκδικεί αυτή τη στιγμή το Ιδρυμα είναι η συγκρότηση Σχολής Τουρισμού σε πανεπιστημιακό επίπεδο.
Στο νησί ωστόσο και στο πανεπιστήμιό του είναι εμφανές ότι βασιλεύει «άλλος θεός». Μια σύντομη βόλτα στην πανεπιστημιούπολη της περιοχής του Ηρακλείου αρκεί για να πείσει. Συνθήματα με σπρέι πουθενά (ο κ. Ζώρας δηλώνει ότι είναι «ετοιμοπόλεμος» και μέσα σε μία ώρα συνεργεία σβήνουν όποιο σύνθημα εμφανιστεί σε τοίχο), ηρεμία, μεγάλα, καθαρά και άνετα κτίρια, στο βάθος η θάλασσα. Παράλληλα, είναι εμφανής η εργασιακή ειρήνη, αλλά και η κοινωνική προσφορά. Πέρυσι το Πανεπιστήμιο έστειλε περίπου 100 κιλά λάδι στη Μάνδρα Αττικής και στο hotspot της Μαλακάσας.
«Θέλει μια ετοιμότητα» λέει ο κ. Ζώρας μιλώντας στο «Βήμα». «Αν και υπάρχει μια περίοδος του χρόνου που τους αφήνουμε τα συνθήματα, όπου τα γράψουν, για μία εβδομάδα, στις φοιτητικές εκλογές» συνεχίζει χαριτολογώντας.

Προγράμματα στα αγγλικά

Ο πρύτανης του Ιδρύματος και ο αντιπρύτανης κ. Γιάννης Καρακάσης δηλώνουν μιλώντας στο «Βήμα» ότι το Ιδρυμα είναι έτοιμο να οργανώσει προπτυχιακά προγράμματα στην αγγλική γλώσσα για ξένους φοιτητές που θα ήθελαν να σπουδάσουν στην Ελλάδα, εφόσον βέβαια το υπουργείο Παιδείας ξεκλειδώσει νομοθετικά αυτή τη δυνατότητα. Κάτι που πολλοί θεωρούν πιο σημαντικό ως πολιτική ανάπτυξης της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας από την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ.
Ηδη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης θα μπορούσε άμεσα να ξεκινήσει προπτυχιακό πρόγραμμα στα αγγλικά στην Πληροφορική και στους Υπολογιστές, ενώ όπως λέει ο κ. Καρακάσης, ο στόχος για το Ιδρυμα είναι να μπορέσει μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια να έχει στα αγγλικά το 1/3 των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων.
Σχολιάζοντας την πολιτική διαχείριση του χώρου της Παιδείας σήμερα, ο κ. Ζώρας αναφέρει ότι οι πολιτικοί πρέπει να έχουν ως κύριο μέλημά τους τις επόμενες γενεές της χώρας και όχι τις επόμενες εκλογές. «Οι πολιτικοί που χρησιμοποιούν την Παιδεία ως δεξαμενή ψήφων διαπράττουν έγκλημα» σχολιάζει. «Οι νέοι από την πλευρά τους δεν πρέπει να θέλουν εύκολες αλλά ποιοτικές σπουδές».
Σήμερα το Πανεπιστήμιο Κρήτης φιγουράρει σε υψηλές θέσεις στις επιστημονικές κατατάξεις αριστείας. Παράλληλα όμως διεκδικεί και μεγάλα ποσοστά επιστημονικού τουρισμού στο νησί, καθώς εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση ογκολογικών περιστατικών. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζώρας, «ειδικά στους καρκίνους των άκρων δεχόμαστε περιστατικά από όλη τη χώρα αλλά και το εξωτερικό, καθώς απομονώνουμε το ασθενές άκρο ώστε να δώσουμε μεγαλύτερες ποσότητες φαρμάκου που θα θεραπεύσουν τη νόσο, χωρίς να επηρεάσουμε το υπόλοιπο σώμα του ασθενούς».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ