Η αίθουσα που θα φιλοξενούσε την εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής για την Αυτοδιοίκηση ήταν φανερό, μισή ώρα πριν την έναρξη της, πολύ μικρή. Ο κόσμος έφτανε μέχρι τις σκάλες, η προσέλευση συνεχιζόταν και στους επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής σήμανε συναγερμός. Ευτυχώς, η εκδήλωση στην δίπλα αίθουσα τέλειωσε, διατέθηκε και αυτή αλλά και πάλι υπήρχε συνωστισμός.
«Ζητήσαμε να ανοίξει και η άλλη αίθουσα» είπε ξεκινώντας την ομιλία της η κυρία Γεννηματά εμφανώς ικανοποιημένη όχι μόνο από τη συμμετοχή αλλά από τον παλμό που υπήρχε. Λίγο νωρίτερα ο Κώστας Σκανδαλίδης ακουγόταν να σχολιάζει. «Ο κόσμος είναι εδώ, ας φροντίσουμε να μην τον διώχνουμε».
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έστειλε με την ομιλία της το μήνυμα της συνέχειας της προσπάθειας για την «ισχυρή Κεντροαριστερά». « Προχωράμε μπροστά με αποφασιστικότητα για την μεγάλη και ισχυρή Κεντροαριστερά. Προχωράμε μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν και κάθε μέρα γίνονται και περισσότεροι», ανέφερε. Τα μηνύματα προς το εσωτερικό του κόμματος σταμάτησαν εδώ. Η συνέχεια ήταν αφιερωμένη στον Αλέξη Τσίπρα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και, φυσικά, στην παρουσίαση των θέσεων για το επιτελικό κράτος και την ενισχυμένη σε ρόλο και αρμοδιότητες αυτοδιοίκηση.
Η κυρία Γεννηματά τόνισε ότι «στις ερχόμενες εκλογές της Αυτοδιοίκησης, θα αναμετρηθούν πολιτικές και θα αξιολογηθούν πρόσωπα» και επετέθη στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι « δεν διστάζει βέβαια προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα δυνάμεων του στο χώρο, να ανακοινώνει ότι θα στηρίξει και δικά μας καταξιωμένα στελέχη. Αυτούς που πριν λίγο καιρό ο κ. Τσίπρας αποκαλούσε «βλαχοδήμαρχους». Παράλληλα επεσήμανε ότι «βλέπουμε τη ΝΔ να συγκροτεί αυστηρά κομματικούς συνδυασμούς. Για άλλη μια φορά χρησιμοποιεί τις αυτοδιοικητικές εκλογές στο βωμό κατάκτησης της εξουσίας».
Σε ότι αφορά τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί τόνισε ότι «οι δυνάμεις του Κινήματος Αλλαγής θα είναι παρούσες, σε κάθε Περιφέρεια, σε όλους τους μεγάλους Δήμους, τις πρωτεύουσες των Νομών, μέσα από ευρύτερους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς, με την συμμετοχή όλων όσων πιστεύουν στον νέο ρόλο της Αυτοδιοίκησης, που θέτουν ως πρώτο στόχο την Τοπική Ανάπτυξη, την εξυπηρέτηση του Πολίτη, την Κοινωνική Συνοχή. Με επικεφαλής τα καταξιωμένα στελέχη μας στον χώρο, τα οποία στηρίζουμε. Δεν ζητάμε κομματικές ταυτότητες από τα στελέχη που συγκροτούν τους συνδυασμούς. Όμως θα πρέπει να λειτουργούν στο ευρύτερο προοδευτικό δημοκρατικό πλαίσιο. Με αυτές τις λογικές το Κίνημα Αλλαγής θα καθορίσει την στάση του, θα εκφράσει τη στήριξή του στους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς που κινούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας στις Περιφέρειες και στους Δήμους».
Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
Η Φώφη Γεννηματά επετέθη με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολούθησε στην αυτοδιοίκηση αλλά και τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει, μέσω του «Κλεισθένη».
«Σήμερα η αυτοδιοίκηση δοκιμάζεται από την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Η Κυβέρνηση λειτουργεί με την άκρως συντηρητική αντίληψη που θέλει την Αυτοδιοίκηση, μακρύ χέρι του Κεντρικού Κράτους. Τώρα φέρνει μια νέα νομοθετική παρέμβαση. Με κύριο στόχο την αλλαγή του συστήματος εκλογής των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. Επιχειρούν να παίξουν παιχνίδια με τη διεξαγωγή των Αυτοδιοικητικών εκλογών. Αισθάνονται την ήττα προ των πυλών»
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ξεκαθάρισε ότι «ότι δεν υπεραμυνόμαστε του σημερινού εκλογικού συστήματος, όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία» υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι μάλιστα να συζητήσουμε προτάσεις για ένα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα. Όμως με ένα απαράβατο όρο: ότι θα εξασφαλιστεί παράλληλα με την μεγαλύτερη αναλογικότητα και η «κυβερνησιμότητα», η δυνατότητα άσκησης Διοίκησης και λήψης αποφάσεων στις Περιφέρειες και στους Δήμους. Γιατί δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται το εκλογικό σύστημα, ως μηχανισμός χειραγώγησης της λαϊκής βούλησης, ως όργανο μικροκομματικών συναλλαγών, ως μέσο άντλησης κομματικής πελατείας. Γιατί δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε την παράλυση των ΟΤΑ με την αδυναμία λήψης αποφάσεων ,με παζάρια και εκβιαστικές παρεμβάσεις».
Θέλοντας να διαφοροποιηθεί από την κριτική που ασκεί και ο Κ. Μητσοτάκης στο νόμο τόνισε ότι « ο κ. Μητσοτάκης «δεσμεύεται» ότι αυτός ο Νόμος θα καταργηθεί. Όχι όμως για να πάμε μπροστά, αλλά για να γυρίσουμε στο χθες. Δεν ξεχνάμε ότι η παράταξη της ΝΔ ιστορικά αντιτάχθηκε σε όλες τις μεγάλες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση. Δεν έβαλε ούτε ένα λιθαράκι για την αναβάθμιση της. Αντίθετα τις πολέμησε λυσσαλέα. Και το χειρότερο χρησιμοποίησε και αυτή τους θεσμούς στο βωμό εξυπηρέτησης των κομματικών της επιλογών.
Καμίνης: Να ξεκαθαρίσουμε τι είναι προοδευτικό να μην επωφελούνται καιροσκόποι
Ο Γιώργος Καμίνης ξεκίνησε την ομιλία του με μια αναφορά που, όπως σχολιάστηκε, φωτογράφιζε τον Σταύρο Θεοδωράκη.
«Πρέπει κάποτε σε αυτή τη χώρα να ξεκαθαρίσουμε τί είναι προοδευτικό και τί συντηρητικό. ‘Όσο δεν γίνεται αυτό, θα επικρατεί μια θολούρα, από την οποία θα επωφελούνται οι εκάστοτε καιροσκόποι. Εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε σε θέση αυτό το ξεκαθάρισμα να το οριοθετήσουμε με σαφήνεια. Ειδικά στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ό,τι προοδευτικό έγινε σε αυτή τη χώρα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, από εμάς έγινε» ανέφερε.
Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι « το νομοσχέδιο της κυβέρνησης έναν ουσιαστικό σκοπό έχει : Να εκβιάσει την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση, κυρίως μέσα από την καθιέρωση ενός αλλοπρόσαλλου εκλογικού συστήματος. Αλλού εισάγει απλή αναλογική για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, αλλού πλειοψηφικό. Αυτές οι παλινωδίες σε πολλούς δήμους θα δημιουργήσουν έναν γίγαντα με πήλινα πόδια, εννοώ ένα δήμαρχο που θα χαίρει μεν ευρείας λαϊκής νομιμοποίησης, καθώς θα εκλέγεται μεν με την απόλυτη πλειοψηφία, θα πρέπει όμως να διαχειριστεί την εξουσία του, συναλλασσόμενος διαρκώς με ένα κατακερματισμένο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο θα έχει εκλεγεί κάθε καρυδιάς καρύδι, αφού το νομοσχέδιο δεν προβλέπει καν ένα μίνιμουμ ποσοστό για την εκλογή ενός συνδυασμού. Σε αυτό το υπαρξιακό αδιέξοδο, δεν υπάρχει καμία λύτρωση, αφού το δημοτικό συμβούλιο θα παραμένει εσαεί, μέχρι τη λήξη της τετραετίας, χωρίς να μπορεί να διαλυθεί, όπως λ.χ. μπορεί να συμβεί με μια Βουλή που αδυνατεί να προσφέρει σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία».
Σε ότι αφορά τη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε ότι «έχει παρέλθει η εποχή που τα πολιτικά κόμματα έδιναν επίσημο χρίσμα σε υποψηφιότητες στις τοπικές εκλογές. Η σημερινή εποχή απαιτεί μια διαφορετική, μια γειωμένη στην κοινωνική πραγματικότητα, προσέγγιση. Συγκρότηση ψηφοδελτίων με βάση τις ικανότητες των υποψηφίων και την ουσιαστική απήχησή τους στην κοινωνία»
Επτά προτάσεις για την Αυτοδιοίκηση και το Σύγχρονο Κράτος
Στην ομιλία της η κυρία Γεννηματά κατέθεσε 7 προτάσεις «για την για την αυτοδιοίκηση και το σύγχρονο κράτος»
-Το κράτος πρόνοιας οικοδομείται στο σύνολο του στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, στους Δήμους όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Όλες οι δομές πρόνοιας όπως και όλες οι προνοιακές πολιτικές όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πρέπει να περάσουν στους Δήμους με όλους τους απαραίτητους πόρους. Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων πρωτοβάθμιας Υγείας προς Δήμους.
-Οι περιφέρειες είναι υπεύθυνες για τον περιφερειακό σχεδιασμό και όχι για να υλοποιούν τα ρουσφέτια των υπουργών μέσω των ΠΕΠ.
– Τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης περνάνε στο σύνολο τους στις περιφέρειες και τους δήμους που με βάση τις πραγματικές ανάγκες εκπονούν περιφερειακά και τοπικά σχέδια απασχόλησης και κατάρτισης.
-Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (Π.Α.Α), αποκεντρώνεται σε δυο φάσεις σε ποσοστό 80% έτσι ώστε να γίνει μαζί με τα ΠΕΠ εργαλείο αναγέννησης της υπαίθρου.
– Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπαίνουν δυναμικά μπροστά στην προσπάθεια για την εξάλειψη του ψηφιακού χάσματος που μας χωρίζει από τις χώρες της ΕΕ. Μετάβαση στις «Έξυπνες πόλεις».
– Η Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο στην Εκπαίδευση.
– Νέος σχεδιασμός της Καταστατικής θέσης των Αιρετών, ώστε να μην δημιουργούνται αντικίνητρα για την ευρύτερη δική τους συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες.