Η επιμήκυνση των δανείων του EFSF επί της ουσίας αναπληρώνει την χαμένη τριετία 2015 – 2017 υπογραμμίστηκε σε εκδήλωση του «e-κύκλος» όπου αναλύθηκε η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Τονίστηκε δε ότι η Ελλάδα δεν αποκτά σταθερή πρόσβαση στις αγορές αλλά θα μπορέσει να επιχειρήσει «σποραδικές» απόπειρες

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Γιώργο Στρατόπουλο η κατά 10 έτη επιμήκυνση στο 30% του χρέους (ή 96,6 δισ. ευρώ ) ισοδυναμεί με τρία χρόνια επιμήκυνση στο σύνολο του χρέους (ξεπερνά τα 330 δις).
Όπως πρόσθεσε στην τριετία 2015-2017 το ονομαστικό χρέος παρέμεινε σταθερό, το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο και οι λήξεις όλων των δανείων πλησίασαν κατά τρία χρόνια. Η δε ανάλυση βιωσιμότητας του 2014 είχε βασιστεί σε πολύ πιο θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας την τριετία 2015-2017. Να υπενθυμίσουμε πως το 2014 είχε διατυπωθεί η εκτίμηση πως με μέση ανάπτυξη 2% το χρέος τα υποχωρούσε πέριξ του 120% του ΑΕΠ το 2020 και πλέον με τα νέα μέτρα ελάφρυνσης υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο 168,9% του ΑΕΠ. Για αυτό και ο κ. Στρατόπουλος υπογράμμισε ότι η «η επιμήκυνση αναπληρώνει εν μέρει τη χαμένη τριετία».
Στην συνέχεια τόνισε ότι η δυναμική του χρέους είναι πολύ εύθραυστη και πως η χώρα δεν έχει περιθώρια λαθών και οπισθοχωρήσεων γιατί μικρές αποκλίσεις είναι δυνατόν να προξενήσουν τεράστια επιδείνωση στη βιωσιμότητα του χρέους.
Για παράδειγμα στο βασικό σενάριο της μελέτης βιωσιμότητας του ESM το πρωτογενές πλεόνασμα οριοθετείται στο 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 έως το 2060 . Αν το πλεόνασμα περιοριστεί στο 1,5% και ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος κατά 0,2% από τον προβλεπόμενο τότε το χρέος από 127% του ΑΕΠ το 2060 στο βασικό σενάριο, εξακοντίζεται στο 234,8% στο δυσμενές σενάριο.
Σε παρέμβαση του στην συζήτηση και μετά από σχετική ερώτηση για τα υψηλά πλεονάσματα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν μπορούν να αλλάξουν οι στόχοι μέχρι το 2022 αλλά να αλλάξουν οι πολιτικές. Ανέφερε δε ως παράδειγμα τα αντίμετρα στα οποία όπως είπε «μπορούμε να φύγουμε από την επιδοματική λογική και να πάμε σε παρεμβάσεις με αναπτυξιακή προοπτική».
Σημείωσε δε πως με την πρόσθετη ρευστότητα των 15 δις ευρώ για να ενισχυθεί το «μαξιλάρι ασφαλείας» είναι σαν να πήραμε προληπτική πιστωτική γραμμή για δύο χρόνια καθώς παραμένει ο έλεγχος από τον ESM ενώ έχουμε δεσμευθεί για δημοσιονομικά μέτρα.
Στην ίδια εκδήλωση ο καθηγητής κ. Γιώργος Προκοπάκης μίλησε για αδυναμία πρόσβασης στις αγορές ακόμη και μετά την απόφαση του Eurogroup. Έκανε λόγο για σποραδικές εξόδους και εκτίμησε ότι η πρώτη απόπειρα θα λάβει χώρα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019.
Αναφέρθηκε δε στην απόδοση του ελληνικού 10ετοτούς ομολόγου που παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Επεσήμανε ότι το «μαξιλάρι» των 24,1 δις ευρώ περιέχει και 8,4 δις που προέρχονται από repos και πρόσθεσε ότι ενώ στον προϋπολογισμό προβλέπεται η μείωση των repos κατά 6 δις ευρώ , αυτά έχουν αυξηθεί κατά 7,5 δις ευρώ και προβλέπεται να ενισχυθούν περαιτέρω κατά 5 δις ευρώ. Η τακτική αυτή όπως εξήγησε στραγγαλίζει την οικονομία και επιφέρει πλήγμα στο κοινωνικό κράτος.