Ταλάτ – Ζάεφ

Μεγάλη μάχη στη Βουλή, ημερολόγιό μου –για την πατρίδα, φυσικά: όλοι εκεί άλλο δεν έχουν στον νου τους πάρεξ λαό και έθνος. Και διακυβεύονται τα ύψιστα, το «όνομα», η «ψυχή μας».
Εντάξει, έκαναν μια μικρή υποχώρηση για το όνομα –αλλά αυτό έλειπε να έχουν γλώσσα «μακεδονική» οι Βορειομακεδόνες –να τους την κόψουμε. Και αυτό έλειπε να έχουν «μακεδονική εθνική συνείδηση» –να τους κάνουμε λοβοτομή, να τους περάσει.
˜
Θυμήθηκα τις προ δεκαπενταετίας ιστορίες με το Κυπριακό και το Σχέδιο Ανάν, ημερολόγιό μου: από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων αντίθετος σφόδρα ο πρόεδρος Ραούφ Ντενκτάς, υπέρ ο πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Οπως ακριβώς τώρα με τον Ζόραν Ζάεφ και τον Γεώργιο Ιβανόφ. Τότε, 75% των συμπατριωτών του ακολούθησε τον Ταλάτ –ελπίζω το αντίστοιχο να γίνει και τώρα.
Αλλά 65% των Ελληνοκυπρίων ακολούθησε τον περίφημο Ττάσσο Ππαππαδδόππουλλο που είχε βάλει επί της τηλεοπτικής οθόνης τα κλάματα επειδή αν περνούσε το Σχέδιο Ανάν αυτός που «παρέλαβε κράτος» θα «παρέδιδε κοινότητα». Θα γινόταν δηλαδή από πρόεδρος κοινοτάρχης.
Δεκαπέντε χρόνια μετά την ηρωική απόφαση των αδελφών Ελληνοκυπρίων υπέρ της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων του προέδρου τους, αν είχε εφαρμοστεί το Σχέδιο Ανάν, ο τουρκικός στρατός θα είχε αποχωρήσει. Θα ήσαν εκεί συμβολικές δυνάμεις 950 ελλήνων στρατιωτών και 650 τούρκων. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μοιράζονταν τα πετρελαιάκια τους και τα αέριά τους, οι απειλές του Ταγίπ Ερντογάν θα ήσαν λόγια του αέρα. Αλλά…

Αλυτρωτισμοί και ακρότητες

Ολη η γνωστή υφήλιος ήταν τότε υπέρ του Σχεδίου Ανάν, όπως τώρα είναι υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ. Αλλά ο Κώστας Καραμανλής που ήταν πρωθυπουργός μιλιά δεν έβγαζε, όπως δεν μιλάει και εφτά χρόνια τώρα.
Είναι παρεξηγημένος ο καημένος: δεν το κάνει επίτηδες, απλώς δεν έχει τι να πει. Λέγεται ότι θα μιλήσει για το Μακεδονικό –ίσως επ’ αυτού ξέρει να μας πει γιατί εκείνη η τρομερή «εθνική γραμμή» που σχεδίασαν με την Ντόρα Μπακογιάννη το 2008, κατέληξε στην καταδίκη της Ελλάδας στη Χάγη για το βέτο που άσκησαν στην ένταξη της Βορειομακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
˜
Ναι, αλλά στην Κύπρο γίνονται αυτά γιατί υπάρχει ως παίκτης η ισχυρή Τουρκία, και δεν μπορούμε να ρίξουμε τους Τουρκοκύπριους στη θάλασσα. Ενώ τους Βορειομακεδόνες ποιος τους στηρίζει; Στο πιάτο τούς έχουμε, όποτε θέλουμε κάνουμε ντου και τους στέλνουμε στη Βουλγαρία, λένε οι γεωπολιτικοί εγκέφαλοι των μακεδονομάχων.
Αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης, ημερολόγιό μου: κάποιοι ονειρεύονται την Ελλάδα, αν όχι να επεκτείνει τα σύνορά της, τουλάχιστον να ασκεί «ηγεμονική πολιτική» στα Βαλκάνια.
Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο –θυμήθηκα τη Βιργινία Τσουδερού που πέθανε προ ημερών σε βαθιά γεράματα. Το 1991-92 ήταν υφυπουργός Εξωτερικών, παρά τω Αντώνη Σαμαρά για μερικούς μήνες. Εβγαινε και έλεγε πως υπήρχε μειονότητα 200.000 Ελλήνων στην ακατονόμαστη ακόμη Βόρεια Μακεδονία. Για τούτο είχε λόγο η Ελλάδα για τα τεκταινόμενα στη χώρα, έπρεπε να προστατεύσει τη μειονότητά της.
Μόνο δεξιά ή ακροδεξιά δεν ήταν: αντιστασιακή και φιλελεύθερη, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας, βουλευτής με το ΚΟΔΗΣΟ και την ΕΔΗΚ κατά τη δεκαετία του 1970, της ΝΔ αργότερα. Αλλά στην υστερία της εποχής εκείνης, που την τροφοδοτούσε ο Αντώνης Σαμαράς παντοιοτρόπως (ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον είχε κατηγορήσει και για εξαγορά δημοσιογράφων με κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών), ακόμα και η Βιργινία Τσουδερού έγινε αλυτρωτική –με την καλή έννοια του όρου, διότι ο μόνος καλός αλυτρωτισμός από καταβολής της έννοιας είναι ο ελληνικός.
˜
Να συμφωνήσω απολύτως με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο για όσα είπε με αφορμή την έκκληση του χρυσαυγίτη βουλευτή Μπαρμπαρούση προς την «ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων» να συλλάβει Προκόπη Παυλόπουλο, Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο: «Ακραίες ιδεολογίες, που μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν νεκρές, βρήκαν την ευκαιρία να αναστηθούν, χάρη στα μισαλλόδοξα κηρύγματα του κ. Μητσοτάκη και ηγετικών κύκλων της Νέας Δημοκρατίας» –αλλά έχει σκεφθεί ποτέ πόσες «17Ν» νεκρανασταίνει ο ίδιος και κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ με τα μισαλλόδοξα μηνύματα μίσους που εκπέμπουν καθημερινά;
Μπορεί όμως να σκεφθεί ο Τζανακόπουλος; Ερίζεται το θέμα.

Λαϊκισμός erga omnes

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής μένει πιστή στις παραδόσεις της Δημοκρατικής Παράταξης: οι πρόγονοί της ήσαν διαιρεμένοι το 1959, όταν μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου είχε κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Καραμανλή.
Γεώργιος Παπανδρέου υπέρ των συμφωνιών, Σοφοκλής Βενιζέλος και Ηλίας Τσιριμώκος κατά –σήμερα η Φώφη Γεννηματά είναι μόνη κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, εναντίον Γιώργου Καμίνη, Σταύρου Θεοδωράκη, Γιώργου Παπανδρέου, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Νίκου Ανδρουλάκη.
Και απαιτεί να υπακούσουν όλοι οι άλλοι –κατά το πρότυπο Ανδρέα Παπανδρέου. Ξεχνά όμως ότι τότε ήταν αδιανόητο στον Γιώργο Γεννηματά να έχει διαφορετική γνώμη από τον πρόεδρο. Δεν του το επέβαλε, ήταν αυτονόητο ότι ο «Αντρέας είχε δίκιο». Από τη στιγμή που το δίκιο της δεν είναι αυτονόητο, παπανδρεϊκές μέθοδοι δεν έχουν νόημα.
˜
Το είπε σωστά ο Νίκος Ανδρουλάκης για τη στάση όλων των κομμάτων: «Στην Ελλάδα, ο λαϊκισμός είναι erga omnes. Οπως επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια για τα οικονομικά θέματα, επικρατεί και για τα εθνικά θέματα».
˜
Στη θέση του Τσίπρα, θα έφερνα τη συμφωνία με τους Βορειομακεδόνες στη Βουλή στις 25 Φεβρουαρίου 2019, ακριβώς 60 χρόνια μετά τη σχετική συζήτηση που έγινε το 1959. Ή στις 24 Απριλίου, ακριβώς 15 χρόνια από το δημοψήφισμα στην Κύπρο. Και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του απέναντι στον λαό και στο έθνος –του Τσίπρα περιλαμβανομένου.
˜
Με αυτά και με τα άλλα, πήγαν πάλι πίσω οι δουλειές στη φυτεία της Cannabis sanguinis –μας έχει φάει η πολιτική, για τούτο πάει κατά διαόλου το ΑΕΠ, ημερολόγιό μου.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Ατυχής η παρομοίωση Τσακαλώτου καθόσον, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Τζούλια Ρόμπερτς μάλλον δεν κάνει το χατίρι σε όλους όσους την κορτάρουν.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΙΚΕΤΗΣ BELUCCI
nnn
Ο Αμβρόσιος βλέπει σχέδιο να πέσουν τα σύνορά μας κάτω από τον Ισθμό. Θα γίνετε στα Λεχαινά Βόρεια Ελλάδα και η Αττική θα γίνει Νότια Βόρεια Μακεδονία.
ΠΑΥΛΟΣ ΜΠΕΛΑΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΟΑΜΑΧΟΣ
nnn
H διατυμπανιζόμενη ως λύση του Μακεδονικού ήταν αναμενόμενη και σχεδιασμένη τις μεταπολεμικές δεκαετίες από τους έχοντες ισχύ διεθνώς. Το κερασάκι έβαλαν στην τούρτα Τσίπρας – Ζάεφ. Το μέλλον, κατά τη γνώμη μου, εντελώς αβέβαιο.
ΝΟΤΙΟΣ ΜΑΚΕΔΩΝ, ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
nnn
«Πήραμε πίσω τη Μακεδονία», κομπάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δώσαμε=προδώσαμε, ελεεινολογεί ο Καμμένος. Θα πάρουμε και την Πόλη – για να «στεφθεί» αυτοκράτορας ένας ακόμη Αλέξιος μετά τον Κομνηνό και τον Μούρτζουφλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Το ένα σκέλος τους «υπέρ», «κατά» το άλλο σκέλος, / μπερδέψανε τα σκέλη τους Αλέξης και Καμμένος. / Μας έμπλεξαν στο Σκοπιανό – χωρίς αρχή και τέλος-/ και μη ρωτάς ποιος απ’ τους δυο είναι πιο βαρεμένος.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
Τον Κώστα Μακεδόνα τον ρωτήσαν που έδωσαν το όνομά του σε ένα έθνος, σε μια χώρα;
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Τραμπ – Κιμ. Η χειραψία του αιώνα; Ισως. Πάντως, όταν σφίγγουν το χέρι, ο ήλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο, ενώ όταν σκοτώνονται η ζωή τραβά την κατηφόρα – ας το μάθει και ο «όχι ραγιάς» Μίκης.
Γ. Κ., ΕΥΒΟΙΑ
nnn
Μήπως την επόμενη διαφήμιση για τον μακεδονικό χαλβά να την κάνει ο Τζανακόπουλος; Ε, να κάνει και κάτι…
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΑΣΤΟΥΝΗ
nnn
Πώς τα φέρνει η τύχη. «Χαμουτζήδες» πλέον για τους Σκοπιανούς οι Θεσσαλονικείς…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ