Την περασμένη Δευτέρα, αμέσως μετά το τέλος του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ και ενώ έπαιζαν οι τίτλοι τέλους, ο παρουσιαστής Αντώνης Αλαφογιώργος στράφηκε στη συνάδελφό του αθλητικογράφο Ελενα Μπουζάλα και της είπε απαξιωτικά: «Ελα, έφυγες! Τι θα κάνεις; Θα μας πάρεις τη θέση;». Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε συνηθίσει να γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων επεισοδίων σε δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ και θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν μια άτυχη στιγμή, ενδεικτική περισσότερο της ανασφάλειας του παρουσιαστή και λιγότερο της κατάστασης που επικρατεί στη δημόσια τηλεόραση. Πάντως το γεγονός ότι το βίντεο παρέμενε στη διάθεση των τηλεθεατών μέσω της ιστοσελίδας της ΕΡΤ, τουλάχιστον μέχρι την περασμένη Πέμπτη, χωρίς να έχουν αφαιρεθεί τα άκομψα σχόλια, καταδεικνύει ότι στο γήπεδο της δημόσιας τηλεόρασης… η μπάλα έχει χαθεί.

Φτωχό πρόγραμμα

Ωστόσο τα ατυχή περιστατικά είναι το μικρότερο από τα προβλήματα της ΕΡΤ. Το μεγαλύτερο είναι η απελπιστική απουσία νέων παραγωγών. Το πρωτογενές πρόγραμμα που μεταδίδουν τα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης είναι πάμπτωχο, με ελάχιστες νέες εκπομπές, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ενημερωτικές και όχι ψυχαγωγικές. Να σημειωθεί ότι η ΕΡΤ είναι ένας οργανισμός με εξασφαλισμένα έσοδα εκατομμυρίων ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι έλληνες πολίτες, ακόμη και όσοι δεν βλέπουν τα κανάλια της. Να θυμίσουμε ακόμη ότι συνταγματική υποχρέωση της δημόσιας τηλεόρασης είναι να προσφέρει στους πολίτες που τη χρηματοδοτούν υψηλής ποιότητας ενημέρωση και ψυχαγωγία.

Δυστυχώς, η ΕΡΤ δεν προσφέρει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αντίθετα, η διοίκηση της ΕΡΤ έχει εδώ και πέντε μήνες επιδοθεί στον «αγώνα» να καταρτίσει τον νέο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, το περίφημο οργανόγραμμα. Το σχέδιο που απέστειλε πριν από λίγο καιρό στην Ενωση Συντακτών είναι, σύμφωνα με απαντητική επιστολή της ΕΣΗΕΑ, «καθόλου σύγχρονο, δίχως καινοτομία και προς λανθασμένη κατεύθυνση». Δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση. Τα πάντα στη δημόσια τηλεόραση φαίνεται να είναι καθόλου σύγχρονα, χωρίς καμία καινοτομία και σίγουρα προς τη λανθασμένη κατεύθυνση.

Πολιτικές εξαρτήσεις

Μετά την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης διάφορα κυβερνητικά στελέχη έβγαζαν πύρινους λόγους για την ανεξαρτησία της ΕΡΤ και για την απαγκίστρωσή της από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της εκάστοτε εξουσίας. Δυστυχώς φαίνεται ότι όλα αυτά δεν ήταν παρά μεγάλα λόγια, καθώς και η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ΕΡΤ σαν ένα φερέφωνο κυβερνητικής προπαγάνδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγο καιρό η συνέλευση των δημοσιογράφων που εργάζονται στη δημόσια ραδιοτηλεόραση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονιζόταν η έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και η οποία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ίδια την εταιρεία και τους εργαζομένους της «ενώ απογοητεύει την κοινωνία, την οποία η ΕΡΤ οφείλει να υπηρετεί με ποιοτική ενημέρωση και ψυχαγωγία».
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση «η σημερινή κυβέρνηση υπέκυψε στον πειρασμό του ελέγχου της ενημέρωσης της ΕΡΤ, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση την έχει επιλέξει σαν σάκο του μποξ». Οσο για το οργανόγραμμα, οι δημοσιογράφοι διαπιστώνουν ότι κυοφορείται χωρίς διαφάνεια ή διαβούλευση. «Ενα οργανόγραμμα που κινείται στον αντίποδα της οριζόντιας οργανωτικής δομής που διέπει όλα τα μεγάλα δίκτυα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας διεθνώς. Κομμένο και ραμμένο στις επιδιώξεις κάποιων για τον απόλυτο έλεγχο της ενημέρωσης και κάποιων παλαιάς κοπής συνδικαλιστών για έλεγχο των θέσεων ευθύνης» επισημαίνουν. Επίσης καταγγέλλουν τη διοίκηση ότι «μέσω αμφιλεγόμενων επιτροπών μεθοδεύει αποφάσεις ή ακόμη εκβιάζει πλειοψηφίες στο ΔΣ της εταιρείας προκειμένου να εγκριθούν «φιλικές» παραγωγές». Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πρόσφατα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Θαλασσινός δημοσίευσε στον Τύπο άρθρο-παρέμβαση με τον τίτλο «ΕΡΤ: Ενα βήμα μπρος και δύο πίσω». Τα δύο βήματα πίσω τα βλέπουμε, το ένα εμπρός δεν έχουμε δει ακόμη.

Χαμηλή τηλεθέαση

Οπως ήταν αναμενόμενο, όλα αυτά αντανακλούν και στην τηλεθέαση της δημόσιας τηλεόρασης, η οποία είναι απελπιστικά χαμηλή. Αν δει κανείς τα σχετικά διαγράμματα με το σύνολο της τηλεθέασης του κάθε καναλιού της ΕΡΤ διαπιστώνει ότι ελάχιστες είναι οι εκπομπές που καταγράφουν κάποια έστω και μέτρια τηλεθέαση και στις πιο πολλές περιπτώσεις αφορούν μεγάλα αθλητικά γεγονότα ή… παρελάσεις. Πριν από λίγο καιρό η ΕΡΤ συζητούσε το ενδεχόμενο να βγει από τις μετρήσεις τηλεθέασης λόγω των κακών επιδόσεων που συστηματικά παρουσιάζουν οι εκπομπές της. Μάλιστα, είχαν φτάσει στο σημείο να κάνουν διαγωνισμό για να αναλάβει άλλη εταιρεία τις μετρήσεις τηλεθέασης των εκπομπών της ΕΡΤ, αφήνοντας αιχμές για «σκοτεινά συμφέροντα» τα οποία παρουσιάζουν την τηλεθέασή τους χαμηλότερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Πρόκειται φυσικά για αστειότητες.

Αναπάντητα ερωτήματα

Για ποιον λόγο ακριβώς επανακυκλοφορεί το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση»; Ποιον σκοπό εξυπηρετεί η διανομή ενός free εντύπου με αποκλειστικό περιεχόμενο το πρόγραμμα της ΕΡΤ, τη στιγμή που μπορεί κανείς να το βρει με μια πρόχειρη αναζήτηση στο Διαδίκτυο; Σε ποιους απευθύνεται και ποιες ανάγκες καλύπτει ένα περιοδικό χωρίς περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις και απ’ ό,τι φαίνεται χωρίς κοινό; Γιατί οι έλληνες πολίτες θα πρέπει να χρηματοδοτούν μια τέτοια έκδοση;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ